WiiFlow - an open source GUI USB-Loader

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by zorglub07, Jan 17, 2010.

  1. Tetsuo Shima

    Tetsuo Shima GBAtemp Advanced Fan

    Member
    8
    Oct 29, 2008
    Italy
    It doen't work for me, always code dump. I deleted wiiflow.ini before installing, but it can be that I have not he required cios version (I don't remember wich version I have of Hermes Cios, but it was working with wiiflow 4.1, at least it could start). I'll continue my test tomorrow, now I need some sleep.
     
  2. Thornhill33

    Thornhill33 Member

    Newcomer
    1
    Feb 14, 2013
    France
    Fix94 , 2 minor bugs to note after further tests :

    - changing USB port 0/1 in the startup settings did not reboot automatically after I pressed 'B' button : I had to do it myself
    - after I power off then connected back the HDD cable to USB port 0 without switching back the port setting in the startup setting, Wiiflow code dumped at next start (instead of displaying a "select partition/install game" message). I had to delete the Wiiflow backup in the Nand from system menu to make it work again (another solution could have been to put the HDD cable to port 1 then change setting in wiiflow).
     
  3. MassiveRican

    MassiveRican GBATemp's Unofficial Vigilante

    Member
    7
    Aug 2, 2011
    Creeping in the Shadows
    You can leave RetroArch where it is so you can always start it up with HBC or postLoader. However I recommend you place the retroarch plugins that Fix94 has in his v7 plugin pack in /wiiflow/plugins that way WiiFlow will work with RetroArch no problem. Unfortunately I think there is some argument support problem that needs to be addressed with 0.9.8.3.1 which has many video/audio/control bug fixes for most of the cores, not yet mind you. Fix has been very busy lately but I would love to see WiiFlow support RetroArch to it's fullest.
    This was beautifully reported and tested, it's very easy to understand. I left USB2:NTFS behind for /wiiflow folder due to codedumps, and because WiiFlow did not work properly about a year ago. I'm not sure if it's something that Fix94 wants to look at or even has the time for. It's great that you reported it, and I think you should post it up on the WiiFlow SVN page.

    If you want a quick fix however you can refer to my setup which has just the /wbfs on USB2:NTFS partition and USB1:FAT32 with all WiiFlow folders and files. I know it can be a huge pain especially if you don't have the space on your first partition which would cause you to backup and reformat partitions. Unless you trust a third party app to expand your first partition which can be risky, but gratifying and time saving if it works.
    I believe that Fix94 fixed that issue and as long as the plugin accepts arguments it should work. All you would have to do is replace the current plugin dol with the updated one in the plugins folder under /wiiflow/plugins. Get some sleep and we can set up your Source Menu, it'll be easier than you think.
     
  4. kineticUk

    kineticUk GBAtemp Fan

    Member
    4
    Sep 14, 2009
    Earth
    Thank you MassiveRican for the information...

    I hope the great FIX94 has time in the future to check this out, and finds a way to get it all sorted. I don't use any plugins but retroarch installed inside my apps folder with wiiflow pointing to that directory would rule (them all).

    And just for info, the retroarch developers said they might be able to sort it out but would need to talk to FIX94 to better understand how wiiflow works etc RetroArch - A new multi-system emulator
     
    MassiveRican likes this.
  5. MassiveRican

    MassiveRican GBATemp's Unofficial Vigilante

    Member
    7
    Aug 2, 2011
    Creeping in the Shadows
    Yep they sure did which makes me gitty with anticipation at the prospect of WiiFlow/RetroArch collaboration. I wanted to make Fix94 aware but u beat me too it ;)

    I would say to read thornhill33 and my post just above this one. WiiFlow settings folder on root of NTFS partition does not play nicely. I can't say that a fix is around the corner so a quick fix would be to re-do your setup to read from a FAT32 partition.
     
  6. matto21

    matto21 GBAtemp Regular

    Member
    6
    Dec 29, 2011
    Italy
    Well done Fix94, I just tried with d2x-v10-beta53-alt: everything works like a charm
    tried with 2 HDD connected port USB0 and USB1 everything works
    With cIOS Hermes does not save in emunand

    Problems installing a wii game with R882
    Settings do not change the language
    the languages ​​folder is located in the wiiflow
    only occurs with all hard drives NTFS with all the applications and games inside
     
  7. bostonBC

    bostonBC GBAtemp Maniac

    Member
    6
    Aug 17, 2011
    United States
    Very nice! I tested it on a 32GB flash drive and one of my 2TB monsters and it worked perfectly!

    Thanks so much for the ultra fast fix, I really appreciate it.
     
  8. TeenTin

    TeenTin GBAtemp Maniac

    Member
    4
    Jun 20, 2007
    Hong Kong
    Successful ! Thank you very much for you help indeed !!
     
  9. MassiveRican

    MassiveRican GBATemp's Unofficial Vigilante

    Member
    7
    Aug 2, 2011
    Creeping in the Shadows
    That's to be expected. AFAIK Hermes cIOS does not support emusaves.
     
  10. MassiveRican

    MassiveRican GBATemp's Unofficial Vigilante

    Member
    7
    Aug 2, 2011
    Creeping in the Shadows
    Does the WiiFlow Channel Installer work with vWii? Basically does it install the WiiFlow hidden channel so when playing emulators it returns to WiiFlow? I don't know jack about vWii yet lol.
     
  11. AbdallahTerro

    AbdallahTerro da KiNG

    Member
    11
    Jan 14, 2012
    Ideas factory :)
    That's exactly the main purpose of making the installer since the hidden channel cannot be installed on vWii using the conventional methods
     
    MassiveRican likes this.
  12. PrimeX

    PrimeX GBAtemp Regular

    Member
    1
    Dec 27, 2012
    Romania
    So no one else has this problem?
     
  13. FIX94

    FIX94 Global Moderator

    Global Moderator
    21
    Dec 3, 2009
    Germany
    ???
    You only get this problem if the ios you use doesnt like your hdd, it can differ alot, play around with the force cios load and try both d2x v10 and v10 alternative.
     
  14. MassiveRican

    MassiveRican GBATemp's Unofficial Vigilante

    Member
    7
    Aug 2, 2011
    Creeping in the Shadows
    ^^ sorry no Wii U to confirm yet.
     
  15. Maxternal

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member
    9
    Nov 15, 2011
    Deep in GBAtemp addiction
    Programming derp.
    This should have been 00010008-5749494.
    Now we'll see when I have time to fix it ... :glare:

    For now just adding |--DWFA to the end of the arguments= in the INI should make it work.
     
  16. Tetsuo Shima

    Tetsuo Shima GBAtemp Advanced Fan

    Member
    8
    Oct 29, 2008
    Italy
    I don't know what to do. Previously, version 4.1 could at least start and see my HD partition on port1 (port0 is busted). After fiddling with cios in the settings menu it didn't work anymore: black screen for a minute or two then the wiiflow logo appears and after that it code dumps.
    So I deleted both wiiflow folders (in the root and in the app folder of my SD) and did a fresh install with r882 posted above. Same thing.
    So I reverted back to version 4.1.... same thing again. Why?
    USB Loader GX still works.
    I have Hermes CIOS 5.1 and d2x v8 final.
    Maybe I can try to install d2x v10, but sincerely it doesn't make any sense... The first time Wiiflow could start with the exact same CIOS configuration.
    If I disconnect my HD, I only get a black screen that stays forever with blue flashing light on the wii.
    If I try to connect it to port0 (the one that is busted) the wiiflow logo appears but stays there.
    Please help.

    Edit: one more thing: in wiiflow folder the file wiiflow.ini is not created
     
  17. matto21

    matto21 GBAtemp Regular

    Member
    6
    Dec 29, 2011
    Italy
    loader settings under Startup Settings select like this:
    Force Load cIOS = ON
    Force cIOS Revision = 249
    with cIOS Hermes select 222
    USB Port = 1
     
  18. Maxternal

    Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Member
    9
    Nov 15, 2011
    Deep in GBAtemp addiction
    A couple of things that might come into play.
    IOS58 can see both USB ports but it seems to load port1 FIRST automatically if it's not told otherwise.
    D2X v8 and v10 ONLY load port0
    D2X v9 and v10alt CAN load either one but seem to also just load port0 automatically unless told otherwise.
    Hermes 5.0 and 5.1 as well as Hermes/Rodries 5.1mod I haven't had much experience with but it kinda seems that they would be similar to D2X v9

    When you said 4.1 at least SAW what was connected to port1 it was because it was loading with IOS58 and doesn't change to D2X until it loads a game. IOS58 doesn't really care what port is used but will choose port1 over port0 if there's something plugged into both.
    When you LOADED a game with 4.1 it then switched to D2X to be able to load the game. The problem is that your particular version, v8, can ONLY do port0.

    Updating to r882 would only work if it was told specifically to run off of the Hermes cIOS since the only change with r882 would have been that it was not able to tell v9 or v10alt to switch ports ... but you have v8 so that doesn't apply.

    EDIT : :ninja:'d for talking too much.
     
  19. PrimeX

    PrimeX GBAtemp Regular

    Member
    1
    Dec 27, 2012
    Romania
    thx Fix, I'll follow your advice and I'll be back with feedback
     
  20. Thornhill33

    Thornhill33 Member

    Newcomer
    1
    Feb 14, 2013
    France
    As Fix94 said, the startup settings are stored in the Wii Nand (as wiiflow save), so deleting anything on HDD will not help.
    You have to delete the wiiflow save in the NAND (through Wii System Menu => Wii Settings => Data management => Wii => Wiiflow ).

    After this, Willflow will start with default settings : USB port 0 / no force ios.

    The current problem you have is that d2x-v8 won't be able to use port 1 for launching games (you need d2x-v10-alt or d2x-v9 as Fix94 said).
     
Quick Reply
Draft saved Draft deleted
Loading...