1. pedro702

    pedro702 GBAtemp Guru
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    9,600
    Country:
    Portugal
    nintendont never changed how it reads ini devices, you can test it yourself, change a controller button on a ini on the controllers folder and you will see it wont change at all ingame.
     
  2. kiciputek

    kiciputek Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Sep 21, 2019
    Messages:
    1
    Country:
    Philippines
    So, is there any way to read rumble numbers?
     
  3. Dcep1501

    Dcep1501 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Mar 29, 2018
    Messages:
    141
    Country:
    United States
    I have Gamecube Logitech Force steering wheel that i want to use on Mario kart GP 1 and 2. All i need to do is get the correct .ini file and put it into a sub folder? Is that file available on here and what sub-folder do i put it in?
     
  4. matt!

    matt! GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    462
    Country:
    please read the last 2 pages and the OP your questions are already answered
     
  5. Dcep1501

    Dcep1501 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Mar 29, 2018
    Messages:
    141
    Country:
    United States
    Yea i did and it’s pretty confusing, especially with other comments stating that it’s not working for them, correctly.
     
  6. matt!

    matt! GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    462
    Country:
    Use the app to generate the ini for your controller.
    Put it where it should go.
    Let us know if you run into problems, with details so we can help.
     
    Dcep1501 likes this.
  7. Dcep1501

    Dcep1501 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Mar 29, 2018
    Messages:
    141
    Country:
    United States
    Does this mess with the controls for the other GC games? For example, the other racing games work fine with my logitech wheel, i just want to make MK GP (and MK GP 2 if possible) work with the wheel, as well. Hope that makes sense.
     
  8. Neoks

    Neoks Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Oct 20, 2019
    Messages:
    2
    Country:
    Germany
    Hey guys quick question.
    I have 4 gamecube controllers (CSL - Nintendo Wii U Wii GameCube Gamepad Controller - Vibrationseffekt - 2er Set) they work perfectly with the new smash ultimate adapter for gc.
    Now my friend gifted me a new gamecube adapter (Gamecube Controller Adapter, Wii U Gamecube Controller Adapter, 4 Ports USB NGC Controller Gamepad Konverter Adapter für Nintendo Switch/Wii U/PC Super Smas Bros(Upgraded Version) from yccteam) and nintendont doesnt recognize my controllers now.
    Is the adapter shit and should i give it back to him? I really wanna try it to make it work.
    Hope someone could help me out.
    Thanks
     
  9. Neoks

    Neoks Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Oct 20, 2019
    Messages:
    2
    Country:
    Germany
    Hey guys quick question.
    I have 4 gamecube controllers (CSL - Nintendo Wii U Wii GameCube Gamepad Controller - Vibrationseffekt - 2er Set) they work perfectly with the new smash ultimate adapter for gc.
    Now my friend gifted me a new gamecube adapter (Gamecube Controller Adapter, Wii U Gamecube Controller Adapter, 4 Ports USB NGC Controller Gamepad Konverter Adapter für Nintendo Switch/Wii U/PC Super Smas Bros(Upgraded Version) from yccteam) and nintendont doesnt recognize my controllers now.
    Is the adapter shit and should i give it back to him? I really wanna try it to make it work.
    Hope someone could help me out.
    Thanks
     
  10. Scrubtacular007

    Newcomer

    Joined:
    Oct 19, 2019
    Messages:
    4
    Country:
    United States
    Did you ever get this working?
     
  11. RemnantKnight56

    Newcomer

    Joined:
    Jan 15, 2020
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    New user here. I am currently working on getting the 8BitDo M30 Genesis controller working on the Wii. I wanted to use it for the Sonic Mega and Gems Collections, and it connects just fine in D-Input mode. I've nearly got it down, but I'm encountering problems with the D-Pad. Let me just post the values first.

    00 00 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 Default
    01
    00 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 A
    02
    00 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 B
    80
    00 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 C
    08
    00 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 X
    10
    00 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 Y
    40
    00 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 Z
    00 08 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 Start
    00 04 0F 7F 7F 7F 7F 00 00 Mode
    00 00 00 7F 7F 7F 7F 00 00 D-Pad Up
    00 00 02 7F 7F 7F 7F FF 00 D-Pad Right
    00 00 04 7F 7F 7F 7F 00 00 D-Pad Down
    00 00 06 7F 7F 7F 7F 00 FF D-Pad Left
    00 00 0F 00 7F 7F 7F 00 00 Left Stick X (Left)
    00 00 0F FF 7F 7F 7F 00 00 Left Stick X (Right)
    00 00 0F 7F 00 7F 7F 00 00 Left Stick Y (Up)
    00 00 0F 7F FF 7F 7F 00 00 Left Stick Y (Down)
    00 00 0F 7F 7F 00 7F 00 00 Right Stick X (Left)
    00 00 0F 7F 7F FF 7F 00 00 Right Stick X (Right)
    00 00 0F 7F 7F 7F 00 00 00 Right Stick Y (Up)
    00 00 0F 7F 7F 7F FF 00 00 Right Stick Y (Down)
    00 01 0F 7F 7F 7F 7F FF 00 Left Shoulder (L)
    00 02 0F 7F 7F 7F 7F 00 FF Right Shoulder (R)

    There are several hexes after this that are not used.

    Note that you can swap the sticks and dpad by holding Mode + Up (D-Pad), Mode + Left (Left Stick) and Mode + Right (Right Stick).

    So far I have been able to map the buttons and sticks properly, but the D-Pad values always turn out...odd. Here's my controller file so far:

    [8BitDo Genesis M30]
    VID=2DC8
    PID=5006
    Polltype=1
    DPAD=0
    A=0,02
    B=0,01
    X=0,80
    Y=0,10
    Z=1,04
    L=0,08
    R=0,40
    S=1,08
    Left=2,06
    Down=2,02
    Right=2,04
    Up=2,00
    StickX=3
    StickY=4
    CStickX=5
    CStickY=6
    LAnalog=9
    RAnalog=A
    DigitalLR=1
    MultiLineIn=C,01
    Power=D,01
    MultiIn=E,01

    I wasn't sure what MultiLineIn, MultiIn and Power did, so I just linked them to unused values.

    Okay, now for the issue. With this particular setup, Left, Down, and Right are all positive, and Up is negative. When pressed, Left has no effect, Right changes itself negative, Up turns all negative, and Down turns itself negative. What exactly is going on here?

    Also, the buttons work just fine when the controller file isn't present in the SD card, but once it is, they aren't recognized...most of the time. In a few of my tests they worked, but others they didn't. Have no idea what's going on there.

    Hopefully this isn't too much to ask. I plan on working on the SN30 Pro after this is done, and I expect it will be similar!
     
    Last edited: Jan 15, 2020
  12. matt!

    matt! GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    462
    Country:
    How are you connecting it to Wii? Adapter? Third-party or 8bitdo?

    I notice they say on their site it does not work with Wii, so I'm intrigued.
    https://support.8bitdo.com/faq/m30-bluetooth-controller.html

    I have seen people use similar controllers in wired USB mode.

    NES30/SFC30/SNES30 works, but I believe you need an old firmware version that supports Wii via Classic controller emulation.

    https://gbatemp.net/threads/8bitdo-n30pro-on-wii.526658/
    https://www.reddit.com/r/8bitdo/comments/6dr4eu/connecting_nes30_prosnes30_to_wii/
     
    Last edited: Jan 15, 2020
  13. RemnantKnight56

    Newcomer

    Joined:
    Jan 15, 2020
    Messages:
    3
    Country:
    United States
    I am connecting it via USB in Dinput mode (hold Start and B), and using HID test to find the inputs. I at first considered using their Genesis adapter and then connecting it via a third-party adapter through the Gamecube...but it's cheaper just to connect through USB.
     
    matt! likes this.
  14. anlztrk

    anlztrk Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Mar 10, 2019
    Messages:
    6
    Country:
    Turkey
    Does Nintendont's internal controller configuration override the controller.ini I made? I made a config for Logitech F710, but my bindings are ignored when I launch a Gamecube game, possibly because another controller shares the same PID and VID F710 has.

    Here's my controller.ini:

    Code:
    [Logitech F710]
    VID=046D
    PID=C219
    Polltype=1
    DPAD=1
    B=5,28
    A=5,48
    Y=5,18
    X=5,88
    L=6,04
    Z=6,02
    R=6,08
    S=6,20
    Power=6,10
    Left=5,06
    Down=5,04
    Right=5,02
    Up=5,00
    RightUp=5,01
    DownRight=5,03
    DownLeft=5,05
    UpLeft=5,07
    StickX=1
    StickY=2
    CStickX=3
    CStickY=4
    LAnalog=0
    RAnalog=0
    DigitalLR=1
     
  15. Freezingfurnace

    Newcomer

    Joined:
    Jan 20, 2020
    Messages:
    1
    Country:
    Australia
    Trying to use faceoff psp wired pro controller with nintendont.
    Made controller.ini and everything appears the to be working with hidtest. Buttons change from 0 to 1 when pressed and the control stick go from 00 to FF. But when I try to use nintendont the game select screen scrolls really fast, and if I launch a game (melee), and then plug the controller in, the hand will move to the top left of the screen and cannot be moved. Wiimote and nunchuck work fine.Here is my code:

    [Faceoff psp Procontroller]
    VID=0E6F
    PID=0180
    Polltype=1
    DPAD=1
    DigitalLR=1
    A=0,04
    B=0,02
    X=0,08
    Y=0,01
    Z=0,40
    L=0,10
    R=0,20
    S=1,02
    Left=2,06
    Down=2,04
    Right=2,02
    Up=2,00
    RightUp=2,01
    DownRight=2,03
    DownLeft=2,05
    UpLeft=2,07
    StickX=3
    StickY=4
    CStickX=5
    CStickY=6
    LAnalog=7
    RAnalog=7
    Power=1,01

    Any help will be greatly appreciated. Thank You.
    (And sorry if this question has already been answered)
     
  16. matt!

    matt! GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    462
    Country:
    Are you putting the ini in the correct place?
    I believe the controller needs to be attached before Nintendont runs.
     
  17. anlztrk

    anlztrk Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Mar 10, 2019
    Messages:
    6
    Country:
    Turkey
    Yes? Aren't I supposed to put it to the root of the USB drive?
     
  18. matt!

    matt! GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    462
    Country:
  19. pabz

    pabz Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Feb 20, 2019
    Messages:
    6
    Country:
    Canada
    does anyone know how to map c stick directions to a button press? still trying to figure out the values for it. The values ive tried creates a constant input in the southwest direction.
     
  20. regnad

    regnad Button Masher
    Member

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    2,243
    Country:
    Is this what you have?

    https://www.amazon.com/Mayflash-GameCube-Controller-Adapter-Switch/dp/B00RSXRLUE

    It worked right out of the box for me. I can’t get the rumble to work though. Does anyone know how to do that with Nintendont on vWii?
     
  21. anlztrk

    anlztrk Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Mar 10, 2019
    Messages:
    6
    Country:
    Turkey
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Configurations, Nintendont, Controller