New M3 DS Real v2.9 System Files

Discussion in 'M3 Adapter' started by Catflap26, Jan 7, 2008.

Jan 7, 2008
  1. Catflap26
    OP

    Newcomer Catflap26 Member

    Joined:
    Dec 6, 2007
    Messages:
    34
    Country:
    United Kingdom
    Here is the European version of the v2.9 system files.
    http://down.gbalpha.com/GBalpha/Softwares/G6&M3DS-R_E16.zip

    Here is the Japanese version of the v2.9 system files.
    http://down.gbalpha.com/GBalpha/Softwares/G6&M3DS-R_J16.zip

    And here is the Asian version of the v2.9 system files.
    http://down.gbalpha.com/GBalpha/Softwares/G6&M3DS-R_A16.zip

    These are the same links you would get from
    http://www.handheldsources.com/M3DS/Download_M3DSR.html if it was working.

    Also I have edited the European Menu.eng to use the nicer looking font and
    uploaded it here http://tinyload.com/r96xt for any that want it.

    This edited Menu.eng is only for v2.9.
     
  2. NetShira

    Newcomer NetShira Advanced Member

    Joined:
    Oct 18, 2006
    Messages:
    70
    Country:
    United States
    Translated notes about the release:

    1. Resolved "1877 - the letter box ()" can not be soft reset problem can now use the soft reset normal game;
    2. Resolved "1907 - Beizi dolls (Germany)," the problem can not be soft reset, can now use the soft reset normal game;
    3. Resolved "1915 horse life ()" can not be soft reset problem can now use the soft reset normal game;
    4. Multimedia expansion of DSM decoder engine efficiency increased by 30%, to resolve some audio-visual magic box in a complex screen video playback or fast moving images produced Huaping and stalled;
    5. Automatic Chinese name to show support for the control of DS games ROM 1915.

    Note: The deadline for the release date, all NDS games can be normal operations, can not be used for soft reset of the game 16.
     
  3. idono1301

    Newcomer idono1301 Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Messages:
    25
    Country:
    United States
    can someone check if this fixes that "BootIcon" autoboot function?
    the one where it seems that the option is disabled?

    i dont get my m3ds real until about a week or so,
    so i cant check..

    thanks!
     
  4. alibasbas

    Newcomer alibasbas Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    Singapore
    Some n00b questions:
    1. This is the latest firmware for M3 DS Real, right?
    2. If I have the M3 DS Real Chinese version, I need the Asian version, right?
    3. If I have the M3 DS Real Chinese version, can this latest firmware version be 'patched' into an English one without doing some hardware modification (no soldering, only software Chinese->English patch using the tool from Turn your Chinese M3 Real to English, and vice-versa! thread)?
     
  5. mikeyp7771

    Newcomer mikeyp7771 Newbie

    Joined:
    Jan 3, 2008
    Messages:
    7
    Country:
    United Kingdom
    Another n00b question? When I upgraded from v2.7d to v2.8 I just swapped the system folder. Is this the right method?
    It worked last time just wondered if I was doing something wrong, as on other threads I have read people mentioned getting a "do you want to upgrade" message on screen.
     
  6. kreatosoupa

    Newcomer kreatosoupa Advanced Member

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    90
    Country:
    Greece
    I won't have my M3 Real for another week as well, but thanks for the linkies. Grabbing... [​IMG]
     
  7. Biomenece

    Newcomer Biomenece Newbie

    Joined:
    Dec 21, 2007
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    I just deleted my old system folder and put one archive in, it will ask for laguage again. all work fine so far

    so what did they fix in this release?
     
  8. g6team

    Member g6team GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 30, 2007
    Messages:
    545
    Country:
    Hong Kong
    For the M3 Real you simply replace the System folder with the new firmware.

    [​IMG]
     
  9. cory1492

    Member cory1492 GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 23, 2005
    Messages:
    1,489
    Location:
    Home, WhereElse?
    Country:
    Canada
    Your serious? Changing "FONT"."GBBIG5TOGB.BIN" to "FONTWEST"."BIG5TOGB.BIN" actually worked? Sweet and thanks [​IMG]
     
  10. Kie

    Newcomer Kie Member

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Messages:
    36
    Country:
    Australia
    No, that's not been fixed...still.

    alibasbas: 1.) Yes
    2.) Yes.
    3.) Haven't tried but I assume so, or else why make a thread? [​IMG]

    Biomenece, if you don't delete anything and do a direct replace, you shouldn't have to put the language in again. And for the fixes, see the 2nd post of this thread.
     
  11. fbm111

    Newcomer fbm111 Newbie

    Joined:
    Jan 10, 2008
    Messages:
    6
    Country:
    United States
    Noob here....

    I downloaded 2.9 unzipped all the files...

    Now I just create a folder "system" on flash and copy all the files there correct? If not what is the right way to do so?


    Thanks guys...
     
  12. Kie

    Newcomer Kie Member

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Messages:
    36
    Country:
    Australia
    I don't know why you have to create a system folder...the v2.9 when unzipped has a system folder included, so you just copy the given system folder onto your micro sd card. Easy as that [​IMG]
     
  13. fbm111

    Newcomer fbm111 Newbie

    Joined:
    Jan 10, 2008
    Messages:
    6
    Country:
    United States
    I must not be doing something right because when I unzip it there is no system folder.
     
  14. fbm111

    Newcomer fbm111 Newbie

    Joined:
    Jan 10, 2008
    Messages:
    6
    Country:
    United States
    I have downloaded the file from different sources and I still find no "system" folder when I unzip it.

    I do not have the M3 Real yet (in the Mail) I was just trying to get my micro card ready.

    So as long as I unzip everything into a "system" folder in the root of the microSD then I should be good to just plug the card in when I get it correct?

    Also do capital letters matter?

    Thanks again.
     
  15. OSW

    Former Staff OSW Wii King

    Joined:
    Oct 30, 2006
    Messages:
    4,796
    Country:
    Australia
    the system folder can be in capitals or undercase, it doesn't matter.

    there should certainly be a system folder already created for you with the update.

    there is definitely one in the link catflap posted;
    http://down.gbalpha.com/GBalpha/Softwares/G6&M3DS-R_E16.zip

    get that one if you havent already.
     
  16. Firedrake1

    Member Firedrake1 GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Messages:
    100
    Location:
    Traverse City, Mi
    Country:
    United States
    Yet another n00b question. As an american user, is the European file the one i need?
     
  17. pnut

    Member pnut GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 4, 2007
    Messages:
    158
    Country:
    United States
    Additional N00b question, how do I know the difference between Asian/Europe/American Reals?
     
  18. fbm111

    Newcomer fbm111 Newbie

    Joined:
    Jan 10, 2008
    Messages:
    6
    Country:
    United States
    I gots it figured out...Thanks alot guys.
     
  19. flygja

    Newcomer flygja Newbie

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    Malaysia
    When I updated from v2.8 to v2.9, I realised that Contra 4 doesn't work anymore if the firmware is soft-modded from Chinese to English. The standard Chinese firmware works fine. Is anyone else seeing the same problem? I have a Chinese unit bought by mistake. Thanks.
     
  20. flygja

    Newcomer flygja Newbie

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    Malaysia
    Actually I realised that Contra 4 doesn't support the soft reset function. If its disabled, Contra 4 runs fine.
     

Share This Page