GTA CTW M3 Lag

Discussion in 'M3 Adapter' started by Slashkokkie, Mar 18, 2009.

Mar 18, 2009

GTA CTW M3 Lag by Slashkokkie at 12:21 PM (3,296 Views / 0 Likes) 22 replies

  1. Slashkokkie
    OP

    Newcomer Slashkokkie Newbie

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    6
    Country:
    Sweden
    I experience a lot of lag when i play this game, it´s playable but major slowdown a bit like lag.
    I´ve got a m3ds Real card with 4gb kingson SDHC is anyone else experience this?
    Sry for my bad english.
     


  2. DarkRey

    Member DarkRey still transfoooorming.... with sum lags!

    Joined:
    Mar 9, 2007
    Messages:
    983
    Location:
    Rotating around Toni
    Country:
    Croatia
    probably is your microsd that is causing lag (class difference)

    try to backup the microsd and format it
     
  3. Slashkokkie
    OP

    Newcomer Slashkokkie Newbie

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    6
    Country:
    Sweden
    I´ve tried that and the game is still the same... should i format in some special way?
     
  4. wilsonramal

    Newcomer wilsonramal Member

    Joined:
    Oct 15, 2008
    Messages:
    43
    Location:
    Earth?
    Country:
    Peru
    i have a 8gb SDHC Sandisk and game lags too, on my M3 Real, but it doesn't lag on my friend's acekard 2 using same microsd. I also experience lags on GH : OT using M3 Real. I'm considering buying a $11 acekard 2 at dealextreme.
     
  5. Slashkokkie
    OP

    Newcomer Slashkokkie Newbie

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    6
    Country:
    Sweden
    It´s only Gta that couses problem. that´s really wierd.. could it be a bad rom dump?
     
  6. wilsonramal

    Newcomer wilsonramal Member

    Joined:
    Oct 15, 2008
    Messages:
    43
    Location:
    Earth?
    Country:
    Peru
    trust me! It´s not GTA.

    Flashcards like M3 Real, cyclo ds ,etc ; need special high read speed microsd cards to run heavy games like GTA, GH:OT, and INTRO MOVIES(Castlevania) with no slow-downs. This is not the case of Acekard 2(it's on the feature list): >Support any brand of TF, with no slowdown! (and it's true, personally tested).

    If you haven't experienced lags with games like new super mario bros or mario kart on your M3 Real, it's because they do not require good quality microsd cards.

    The solution would be to find a genuine, expensive brand, made in japan microsd card for your M3 Real, or buy ¨another¨ flashcard. (I had to! i don´t have money or time to buy a expensive microsd and I love playing GH:OT with no lags.)
     
  7. Slashkokkie
    OP

    Newcomer Slashkokkie Newbie

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    6
    Country:
    Sweden
    I´ve got a Kingston japan. and the only game that has ever lagged (what i could tell) was Gta. but what sd card do you recommend?
     
  8. Skyline969

    Member Skyline969 MENUdo Afficionado

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    2,206
    Location:
    Saskatchewan
    Country:
    Canada
    On my Class 4 Kingston MicroSD (4 gig), I have no problems whatsoever with GTA. I'm using Sakura 1.35 pre-release beta on my M3 Real.
     
  9. gaboumafou

    Member gaboumafou GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 23, 2006
    Messages:
    484
    Country:
    Canada
    I sometimes feel that the game is slightly lagging (it look like the screen is "shaking" a little bit), but it's tough to say if it's really a "bug", or if the game is made like that. Is there a way to test a MicroSD card speed? (I got a 4gig from DX)
     
  10. Styles420

    Member Styles420 GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 27, 2008
    Messages:
    248
    Location:
    Denver, Colorado
    Country:
    United States
    My Class 2 (4 gig SDHC) Sandisk works fine so far, no lag in gameplay (not sure if load times are lagged, they are negligible anyway)
     
  11. gaboumafou

    Member gaboumafou GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 23, 2006
    Messages:
    484
    Country:
    Canada
    Okay, after having played a little bit more, I can say that that I experience lags, even if they are not major. Is there a way to format the MicroSD card to ensure maximum speed? (I remmember seeing that somewhere...)
     
  12. Skyline969

    Member Skyline969 MENUdo Afficionado

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    2,206
    Location:
    Saskatchewan
    Country:
    Canada
    You could use the Panasonic SD Formatter. That seems to speed things up, although it could just be a placebo. [​IMG]
     
  13. gaboumafou

    Member gaboumafou GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 23, 2006
    Messages:
    484
    Country:
    Canada
    Yeah, I used that. Wasn't there a solution involving changing clusters size?

    Also, I noticed that my "problem" is more with "pop-in" problems... But it's nothing really anoying. I wonder if the original cartridge plays the same...
     
  14. Skyline969

    Member Skyline969 MENUdo Afficionado

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    2,206
    Location:
    Saskatchewan
    Country:
    Canada
    No clue, gaboumafou. I think here's the wrong place to ask that question, if you know what I mean. [​IMG]
     
  15. Untouchable757

    Newcomer Untouchable757 Advanced Member

    Joined:
    Dec 20, 2006
    Messages:
    76
    Country:
    United States
    Well i have read of lag in reviews so it could be the game or it could be your sd card cause im using a transcend and im not getting lag
     
  16. cornaljoe

    Member cornaljoe GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jan 13, 2006
    Messages:
    523
    Country:
    United States
    Yeah, I noticed it too. At first it played perfect, just when WIFI is on it would drop the framerate at times. Now I'm having the pop-in problems too. I'm using the Class 4 Kingston 4 GB. I also tried a reformat when the problems appeared but no luck. I guess it's time to get a Class 6, but I don't have any other devices to take my Class 4. That's been holding me back from buying a replacement.
     
  17. Sagatsu

    Newcomer Sagatsu Member

    Joined:
    Dec 7, 2004
    Messages:
    16
    Country:
    Japan
    I kinda noticed some lag too, using my m3real+sakura 1.34 firmware and a 4gb sandisk class 6 microsd.
    Lag was commonplace when I used the patched ROM, things improved however when I used the clean ROM with the cheat file bypass...
    I dunno, might be just me.
     
  18. Tanas

    Member Tanas GBAtemp Addict

    Joined:
    Aug 19, 2006
    Messages:
    2,258
    Country:
    United Kingdom
    Its probably down to the M3's slow SD access speed and has nothing to do with your micoSD, the M3 Real and the iTouch have more lag compared to nearly all other flashcarts.
     
  19. Slashkokkie
    OP

    Newcomer Slashkokkie Newbie

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    6
    Country:
    Sweden
    Well i guess i have to buy the game for the real experience^^.
    The game is real good so i won´t mind.
    too bad if it is the m3 cards.
    And wery weird that some people have no problem at all
    Couse i got a Kingston Japan 4gb class 4 card aswell.
     
  20. Senrii

    Newcomer Senrii Member

    Joined:
    Jan 29, 2009
    Messages:
    31
    Country:
    Netherlands
    I experience lag too. And you'll do a good job buying the game, I bought it also ^.^

    Everyone should buy their games, or at least GTA.......
     

Share This Page