[Release] PS1 Forwarder Creator

Discussion in '3DS - ROM Hacking, Translations and Utilities' started by Sakitoshi, Oct 15, 2019.

  1. Zense

    Zense GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Apr 20, 2008
    Italy
    I have never tried actually. Did you say you were able to boot it without the forwarder?
     
  2. kkusagami

    kkusagami GBAtemp Regular

    Member
    6
    Sep 14, 2009
    Malaysia
    No ,i didn't try on Retroach yet, i tried with this forwader ,and it drop me back to home menu everytime.
     
  3. Zense

    Zense GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Apr 20, 2008
    Italy
    I'll look into it. I'm gonna try the PAL version since from experience FFVII and IX run too bad to be enjoyable in NTSC. I believe the PAL version needs a .sbi for anti-piracy, though let me get back to you on that.
     
  4. kkusagami

    kkusagami GBAtemp Regular

    Member
    6
    Sep 14, 2009
    Malaysia
    Now,i am downloading ff8 cia from the isosite,i will try it out after work in another 8 hours later,thanks for your help Zense.
     
  5. Zense

    Zense GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Apr 20, 2008
    Italy
    I got it working. Made a pbp of the first disc. Set interpolation off, vsync off, used pspbios, disabled dithering. It crashed the first time after the initial cutscene after new game. Second tim ran well. Didn't notice any slowdown ever. Didn't play enough to get to a fight though
     
  6. kkusagami

    kkusagami GBAtemp Regular

    Member
    6
    Sep 14, 2009
    Malaysia
    The isosite one didn't work for me.Did you say you made a separated discs or combined eboot?

    Edit : yeah i tried to setting like you said ,and do separate disc format, it works perfectly for me. Looks like the combined 4 discs of Eboot won't working.

    If you can be able to create a combined Eboot works ,please do tell me how did you do the magic.Thank you.
     
    Last edited by kkusagami, Nov 8, 2019 at 12:43 PM
  7. kkusagami

    kkusagami GBAtemp Regular

    Member
    6
    Sep 14, 2009
    Malaysia
    @Zense I read somewhere on net saying that CRC-32 2gb limitation problem,so my guess is we need to make disc1+2 as one ,and disc3+4 as another one set to play FF8 ,since the eboot we could create is more than 2gb itself. It isn't like FF7 and FF9 which both eboot won't surpass 2gb limitation,so they are seem to be working fine. I will try to convert it again on the next day.Hope you find your answer too and tell me the magic works or not xD.

    Edit : official eboot from psn is indeed remodified to below 2gb ,but the forwarder won't works this way ,if @Sakitoshi could find a way to convert ff8 into less than 2gb ,maybe it could works.
     
    Last edited by kkusagami, Nov 8, 2019 at 2:46 PM
  8. efgedy

    efgedy Newbie

    Newcomer
    1
    Nov 3, 2019
    Argentina
    you could pass the memory card from one folder to another and thus have several CIAS installed, sorry for bad english
     
  9. kkusagami

    kkusagami GBAtemp Regular

    Member
    6
    Sep 14, 2009
    Malaysia
    yeah,i know ,but i wanna skip those steps if possible. My experiments work , i made 2 separated set ,disc1 to 2 in a single cia ,and disc 3 to 4 for another single cia ,and the game is playing good.

    @wrettcaughn @mal_

    Edit : the problem is it can't manually save ,only can depend on save state ,so i thinking of doing the separated 4 discs cia like @efgedy said.
     
    Last edited by kkusagami, Nov 8, 2019 at 11:21 PM
    Zense likes this.
  10. Zense

    Zense GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Apr 20, 2008
    Italy
    Great job finding out this! Have you checked if FFVIII in a single pbp works with normal retroarch? If it does then it's a problem with the forwarder and Sakitoshi might be able to fix it. If it doesn't then it's up to the retroarch team to fix it, not Sakitoshi since he makes the forwarder creator, not retroarch.
     
  11. kkusagami

    kkusagami GBAtemp Regular

    Member
    6
    Sep 14, 2009
    Malaysia
    Retroach works but has audio static in the background ,but the Sakitoshi's forwarder doesn't have the static noise, very good forwarder.
    I think the problem lies to the CRC-32 2gb limitation thing ,if we could convert it into under 2gb ,it should works,because official psn eboot is 1.8gb.
     
    Last edited by kkusagami, Nov 9, 2019 at 12:20 AM
  12. efgedy

    efgedy Newbie

    Newcomer
    1
    Nov 3, 2019
    Argentina
    we could try creating a .pbp of CD 1 and 2, then a CD 3 and 4, but it does not guarantee anything ... regarding the anti-piracy protection I found this page "consolecopyworld"
     
  13. efgedy

    efgedy Newbie

    Newcomer
    1
    Nov 3, 2019
    Argentina
    Anyone had problems with the Klonoa? in my case it freezes when starting the "now loading", I use the version [SLUS-00585]
     
  14. Zense

    Zense GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Apr 20, 2008
    Italy
    That's what @kkusagami just did.
    For anti piracy you should just get the sbi files from psx-datacenter and add them to the same folder as the game, naming it exactly the same and having the same capitalization for the filetype suffix.
     
    Last edited by Zense, Nov 9, 2019 at 9:23 AM
  15. Scrub_64

    Scrub_64 Newbie

    Newcomer
    1
    Jul 14, 2019
    Australia
    I created my own EBOOT.pbp for FFVII and Crash Bandicoot and converted them to CIA files, however when I try to boot both games they either kick me back to the home menu, or crash the system entirely.
     

    Attached Files:

  16. Zense

    Zense GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Apr 20, 2008
    Italy
    Are they PAL or NTSC? Are they redump? Did you use psx2psp 1.4.2? Did you add bios to the PS1 Forwarder folder? Did the bios get noticed by the forwarder? What settings did you have enabled for the games? Next time please give more information, though I appreciate that you added the crash dump.
     
  17. Scrub_64

    Scrub_64 Newbie

    Newcomer
    1
    Jul 14, 2019
    Australia
    Both ROMs are NTSC, and I have a PAL 3DS. The injecting process went fine, with the forwarder noticing the PSXONPSP660 bios file. Default settings were applied.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I assume that I should be using PAL ISOs?

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I also used the latest version of psx2psp, which was version 1.4.2
     
  18. Zense

    Zense GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Apr 20, 2008
    Italy
    It's not that you have to but for more demanding games, usually 3D games, I recommend it just to keep a stable fps and avoiding audio hitching. FFVII is one I recommend playing in PAL for example, and for Crash Bandicoot too. Did you test the roms with normal retroarch before and after converting to .pbp? Are you on latest Luma cfw?
     
  19. Scrub_64

    Scrub_64 Newbie

    Newcomer
    1
    Jul 14, 2019
    Australia
    I’ve tested both roms using retroarch and they are both playable with minor audio lag. My luma is up to date. Thank you for the advice!
     
  20. GnarkillAU

    GnarkillAU Newbie

    Newcomer
    1
    Aug 21, 2019
    Australia
    I'm running into a few issues and wondering if anyone can help me, most notably, most of the games that I've generated seem to just black screen and boot me back to home menu. Anyone have an idea as to why that might be happening? Obviously, using N3DSXL, the settings I've used was just setting everything to the "fast" preset. Tried Diablo (loads, shows opening movie, then unable to press start) crash 1,2,3, and ctr - none of which will boot, um jammer lammy, castlevania (SotN & chronicles) and a handful of others. only i seem to have working so far are Einhander and Tales of Destiny (1, 2 boots up fine but runs into a "translation" error very early on), and FF VII.
     
Quick Reply
Draft saved Draft deleted
Loading...