No DS Save states?

Discussion in 'NDS - Console and Game Discussions' started by Porygonal, Mar 14, 2010.

Mar 14, 2010

No DS Save states? by Porygonal at 3:12 AM (3,604 Views / 0 Likes) 12 replies

  1. Porygonal
    OP

    Member Porygonal GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 13, 2010
    Messages:
    101
    Country:
    United States
    One bad thing about DS emulators is the lack of a save state function.Atleast,I know the ones I've tried don't have them and I wouldn't complain about it but I am due to the fact that some games that you download may have saving issues(like FFCC:EoT)and basically just become unplayable without the necessary cheats which you may not even know how to put in correctly...
     
  2. DeMoN

    Member DeMoN GBAtemp Guru

    Joined:
    May 12, 2004
    Messages:
    7,647
    Country:
    United States
    See below post.
     
  3. haflore

    Member haflore aeternaliter fluxa

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Messages:
    1,213
    Country:
    United States
    NO$GBA has a state save function.
    So does DeSmuME.


    EDIT: Hmmm..it seems you're right, I tried it on both. Neither of them is actually able to save.(may be fixable if you mess around with settings)
     
  4. Porygonal
    OP

    Member Porygonal GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 13, 2010
    Messages:
    101
    Country:
    United States
    It does?Where?I didn't see a save function for it.
     
  5. DeMoN

    Member DeMoN GBAtemp Guru

    Joined:
    May 12, 2004
    Messages:
    7,647
    Country:
    United States
    I believe in No$GBA it's called "Write Snapshot" to save state and "Load Snapshot" to load it. Or you can just press F8 to save and F7 to load.
    I'm using version 2.6a, so make sure you have the latest version.
     
  6. haflore

    Member haflore aeternaliter fluxa

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Messages:
    1,213
    Country:
    United States
    ^That's the one!

    On DeSmuME:
    1. Click file.
    2. Click "Save State As"
    3. Name your save(ending in *.dst or .ds#).
    4. Click save.
     
  7. Porygonal
    OP

    Member Porygonal GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 13, 2010
    Messages:
    101
    Country:
    United States
    I tried the ''write'' and ''load'' snapshot thing but it says that the rom has crashed.
     
  8. DeMoN

    Member DeMoN GBAtemp Guru

    Joined:
    May 12, 2004
    Messages:
    7,647
    Country:
    United States
    And like I said, the emulators aren't very good.
    It might be the ROM's problem though, as some games don't work with the flash carts' Real Time Save either.
     
  9. Porygonal
    OP

    Member Porygonal GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 13, 2010
    Messages:
    101
    Country:
    United States
    I tried to ''write snapshot'' and load it on FFCC:EoT but it said it crashed.Heh,that's the only game that has a screwy issue with not being able to save in game so I thought about the save states.
     
  10. DeMoN

    Member DeMoN GBAtemp Guru

    Joined:
    May 12, 2004
    Messages:
    7,647
    Country:
    United States
    Ahh... I must've missed the part where you said Final Fantasy: Echoes of Time the first time.
    There is a save fix for that game, have you tried it yet?

    Edit: Actually all you need to do is to input this code in No$GBA:
    Code:
    020CAE48 E3A00000
    020CAE4C E12FFF1E
    020CB1B0 E3A00000
    020CB1B4 E12FFF1E
     
  11. Porygonal
    OP

    Member Porygonal GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 13, 2010
    Messages:
    101
    Country:
    United States
    I had a topic about the saving issue on that game and it was explained but I didn't understand it... lol Thx,I think I can understand how to make it work now with your link.
     
  12. Porygonal
    OP

    Member Porygonal GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 13, 2010
    Messages:
    101
    Country:
    United States
    I have that cheat already 020CAE48 E3A00000
    020CAE4C E12FFF1E
    020CB1B0 E3A00000
    020CB1B4 E12FFF1E in the cheat box and I activated it but I still couldn't save.So I was looking for another solution.
     
  13. DeMoN

    Member DeMoN GBAtemp Guru

    Joined:
    May 12, 2004
    Messages:
    7,647
    Country:
    United States
    Are you sure you have No$GBA 2.6a?
    In the emulation setup, make sure the save type is set to either Auto, or EEPROM 64KBYTE.
     

Share This Page