Hacking Crash when using Cheat Codes on Rosalia

Kiano

New Member
OP
Newbie
Joined
Aug 11, 2019
Messages
2
Trophies
0
Age
23
XP
88
Country
Portugal
Hi,

My issue is that every-time that I run any cheat code from the Rosalina menu the game crashes, no matter if it's a ds cartridge or an installed cia.
I've tried to enable/disable the Game Patching but the result as always the same, these are my specs: old Nintendo 3ds (11.10.0-43E) with luma 10.0.1 .

I've attached the crash dump and a picture of the crash.
 

Attachments

  • crash_dump_00000001.zip
    429 bytes · Views: 346
  • photo_2019-08-11_20-23-53.jpg
    photo_2019-08-11_20-23-53.jpg
    142.9 KB · Views: 894

stevePlays

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Apr 1, 2018
Messages
83
Trophies
0
XP
408
Country
Brazil
Hi,

My issue is that every-time that I run any cheat code from the Rosalina menu the game crashes, no matter if it's a ds cartridge or an installed cia.
I've tried to enable/disable the Game Patching but the result as always the same, these are my specs: old Nintendo 3ds (11.10.0-43E) with luma 10.0.1 .

I've attached the crash dump and a picture of the crash.
more info please

what game is it?
what cheats are you trying to use?
 

ThoD

GBATemp Addict (apparently), but more like "bored"
Member
Joined
Sep 8, 2017
Messages
3,631
Trophies
1
Age
28
XP
3,061
Country
Greece
You are trying to use cheats on a game, with Luma 10.1, probably with NTR CFW which if you had read the Luma 10.0.1 release notes says is no longer supported, so yeah, read release notes next time, NTR only works with up to 9.1 currently as the module used for it was patched out.

"Translation" error only comes up during first loading the game since the process happens right after the 3DS logo plays, so I have to assume it's that and not cheats through the Rosalina menu. However, if you are getting the error once you open Rosalina after you have loaded into at least the main menu without NTR CFW and use cheats from there, then it's just very badly made cheats with wrong addresses so find new cheats.
 

Kiano

New Member
OP
Newbie
Joined
Aug 11, 2019
Messages
2
Trophies
0
Age
23
XP
88
Country
Portugal
S
more info please

what game is it?
what cheats are you trying to use?

So I've try both with Pokemon X (ds cartridge) and Kirby Planet Robobot (install via cia)
, and I get quite the same errors.

I've downloaded the cheats using the Sharkive app, and started the game, and for the Rosalia cheat's menu I've tried several cheats, for example Walkthrough Wall, Instant messages (Pokemon X), Save completed3 100% (Kirby Planet Robobot).

You are trying to use cheats on a game, with Luma 10.1, probably with NTR CFW which if you had read the Luma 10.0.1 release notes says is no longer supported, so yeah, read release notes next time, NTR only works with up to 9.1 currently as the module used for it was patched out.

I'm not using any NTR plugin for the cheats, neither loaded it.

"Translation" error only comes up during first loading the game since the process happens right after the 3DS logo plays, so I have to assume it's that and not cheats through the Rosalina menu. However, if you are getting the error once you open Rosalina after you have loaded into at least the main menu without NTR CFW and use cheats from there, then it's just very badly made cheats with wrong addresses so find new cheats.

I get the "Translation" error after I've enabled any cheat and get in/out to refresh the game. I'll try to look for new addresses then.
 

ThoD

GBATemp Addict (apparently), but more like "bored"
Member
Joined
Sep 8, 2017
Messages
3,631
Trophies
1
Age
28
XP
3,061
Country
Greece
I get the "Translation" error after I've enabled any cheat and get in/out to refresh the game. I'll try to look for new addresses then.
From what you've said, sounds like it's almost definitely bad cheats. However, first make sure to update the games to their latest versions, as cheats on databases like Sharkive are only for latest version and between versions addresses can change, resulting in crashes if you use the wrong cheat (or wrong region). If you have updated the games and still crashing, look for the cheats elsewhere and add them to the .txt file meant for the game. If that doesn't work either, consider re-copying all the Luma files to the SD card (low chance but something may not have copied over properly when first getting Luma), so just re-download the latest release and replace the boot.firm.
 

VaalAlves

New Member
Newbie
Joined
Dec 30, 2020
Messages
2
Trophies
0
Age
23
XP
33
Country
Portugal
Slight necro, i know, but how the hell is there still no fix for this?
I've checked countless threads and there simply is not answer.
Every single Pokemon x/y cheat, all Monster hunter xx cheats and pretty much all other games i've tried it on simply crash.
Even games that i used to be able to use cheats on back in ntrboot days simply crash.
I've the latest version of luma and the correct version of the cheats (same version as the game) yet it simply refuses to not crash.
Same exact error as op.
Has anyone found a fix for this?
 

Kallim

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
291
Trophies
0
Age
47
XP
664
Country
United Kingdom
No one at all is interested in figuring out why cheats don't work on the 3ds?
That's just highly improbable.

Probably correct. It's quite a hard thing to do it you think about it. And for that level of skill there'll be paid work... And more people are working on the switch now.

Wii is in the same situation with gecko codes.

It won't shouldn't always crash. You can turn a cheat on during gameplay. Then off say at the end of a level. Not a perfect workaround. You may have to experiment with when to turn off. Or fingers crossed someone will update.
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
  • BigOnYa @ BigOnYa:
    @Xdqwerty I don't have a ROG ally
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    @BigOnYa, i don't have one either
    +1
  • SylverReZ @ SylverReZ:
    @AcuteBulbasaurappears, A cute bulbasaur appears. :D
    +2
  • SylverReZ @ SylverReZ:
    @Psionic Roshambo, The Wii U gamepads are tied to the console's region, so its impossible to find a cheap gamepad that supports your model.
  • SylverReZ @ SylverReZ:
    Unless you modify your system, of course, and remove the region check.
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    @SylverReZ, im now by episode 8 of lain
  • S @ salazarcosplay:
    @Xdqwerty can we discuss chrono trigger
  • S @ salazarcosplay:
    @Xdqwerty I like how the game had the middle ages 1000AD, the dark ages 600AD.It was great seeing the post robot apocalypse 2300 like Terminator and enter the matrix. some of mad max and fallout. 2300ad though it could had used more elements instead of just a generic ai uprising. It was a great idea for their judgement day to be 1999 Y2K.

    -great additions if they would have made an expansion or dlc in my opinion would be finding out humans trapped in a matrix -

    a follower having a cyborg character living tissue over metal endoskelleton like terminator, and the synths from fallout
  • S @ salazarcosplay:
    4After Zeal fell it would have been good to see more ancient eras. Perhaps Sumeria based in one area, then Egypt based in another area, Greek based in another area, then roman based in another area before the middle ages.---------

    ----between 1000ad and 1999 is a big gap they should have had the age of revolution like the american and French Revolution

    then the cowboyy era in one area of map and the Industrial revolution/age of enlightmentthen a ww1 and ww2 and a cold war era
  • S @ salazarcosplay:
    they could have added 75,000 bc like assassins creed. zeal was already establish in 12, 000 bc , soething before the kindom rose
  • S @ salazarcosplay:
    @Xdqwerty they could also add age of dscover, colonialism ect
    +1
  • S @ salazarcosplay:
    renaissance
  • S @ salazarcosplay:
    @Xdqwerty what did you think
  • S @ salazarcosplay:
    @Xdqwerty I think glenn (the frog) after becomming human had an affair with the queen
  • S @ salazarcosplay:
    so he is the great great great great grandfather of marle @Xdqwerty
  • S @ salazarcosplay:
    they made it like Lancelot from king arthur legends
  • BakerMan @ BakerMan:
    just found out i'm now taller than my dad
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    @salazarcosplay, sorry i was busy
  • S @ salazarcosplay:
    @Xdqwerty thats completely fine
    +1
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    @salazarcosplay,
    the ds version added a secret boss reference to chrono cross
  • S @ salazarcosplay:
    @Xdqwerty did you finish watching naruto shippuden and Boruto
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    @salazarcosplay, i havent even started lol
    Xdqwerty @ Xdqwerty: @salazarcosplay, i havent even started lol