1. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    This REALLY should not be the case at all.

    The UF2 bootloader is standard, with a couple of memory option added, to choose which straps to drop.

    There is no possible way you can be truely locked out.

    You can:

    Long-press VOL+ for around 30 seconds, wait for white flash, power off console, power on, reconnect.
    Double-press RESET as usual
    Even if the chip is BRICKED SOLID, eg you have erased 0x00000000 to 0xFFFFFFFF you can always bring it back with openocd / SWDIO.

    Something HAS to be slightly amiss your end. I`ve tested on Windows, Unix, that Mickey Mouse OSX, even tested mass-storage drive on AmigaOS with varying degrees of success(don`t ask. Drunk and bored.)
     
    peteruk likes this.
  2. popy

    popy GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jul 31, 2018
    Messages:
    125
    Country:
    Austria
    @mattytrog

    Using v5 of Fusee_Suite successfully.
    Now I have bought an USB PD Car charger so kids could play and charge. When I connect it I think the chip is constantly pushing payload and usb straps are triggered because volume is going up in horizon OS.

    Is this a known issue?
    Is there anything I can do about.
    Anybody using a third party USB PD car charger?

    Ps: the charger is stated as compatible with the switch.

    Thx


    Gesendet von meinem ONEPLUS A6013 mit Tapatalk
     
  3. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    Something is causing it to bootloop.

    This could be due to your car charger supplying inconsistent current / voltage. Is it very wobbly in the socket in your car?

    A fix would be to:

    Disable USB strap, by dragging and dropping part 2 again, then as soon as it is copied over, disconnect USB so the strap isnt detected.

    If it is a widespread problem, I can alter the polling for the strap, or change it to analogue read with a voltage threshold.

    Easily solvable in code, but want to rule other things out first.

    If your charger is not providing consistent power, this could be very damaging due to current / voltage fluctuations going across the power detector in M92T36, resulting in fried M92T36.

    Not saying it will happen, but it is possible.

    If this is the case, then the SAMD chip has probably saved your M92T36 by warning you in this way.
     
    popy likes this.
  4. popy

    popy GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jul 31, 2018
    Messages:
    125
    Country:
    Austria
    Thanks as always for the detailed description.
    Tried the same at home with another third party USB PD charger. On this charger the issue is not here.

    Seems that I should get an other better car charger.

    Is the any car charger which is proven to work with samd/Fusee-Suite and charges during playing?

    Thx a lot

    Gesendet von meinem ONEPLUS A6013 mit Tapatalk
     
    manchesterraver likes this.
  5. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    No idea.

    I can change the code for next release, like I say. But it is warning you (in a way) of spurious currents / voltages entering your console.

    But a code fix would be curing the symptom, not the cause.

    The inconsistent voltages will still be there, just hidden, leading to possible damage in your console.

    You need something regulated. Something that won`t drop like a sack of shit the moment some juice (current) is being pulled from it.

    You need something providing constant current and minimal volt drop.

    Probably Anker maybe, if they do car chargers? My car has built-in USB so I cannot advise really on the type of charger you need. Apart it should have excellent current / voltage regulation.
     
    popy likes this.
  6. popy

    popy GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jul 31, 2018
    Messages:
    125
    Country:
    Austria
    Yeah, I don't think it's good to 'hide' the issue in software. At home, where the issue isn't there, it's an anker 5 port charger with USB PD.
    The car charger are cheap Chinese PD charger from AliExpress.

    I think I will try to get an Anker Car USB PD charger.

    Thanks anyway for saving my switch from the bad charger attack Fusee_Suite for president.



    Gesendet von meinem ONEPLUS A6013 mit Tapatalk
     
    manchesterraver likes this.
  7. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    lol! no need for thanks!

    Thats why the testpoint is there is the first place. We just exploit it as it helps us, with modchip fitting too.

    As a sidenote - all the consoles I have EVER modded - in the multiple hundreds - All the ones I have ever repaired because of poor USB chargers have ALL been unmodded consoles, without exception. I have yet to find a modchipped console that blows M92T36 due to poor USB charger design. The theory is that the Trinket is absorbing the hit.

    Hyperbole / Anecdotal, maybe. But it is my experience.

    The Anker car chargers on Amazon look really good. Just make sure they are genuine Anker.

    Good luck sir!
     
    popy likes this.
  8. joaomconde

    joaomconde Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 3, 2018
    Messages:
    22
    Country:
    Portugal
    ok, its done.

    Now how should i proceed if i dont have the vol+ strap? Should i mess with any settings? What options do i have? The main post only refers to switches that have the vol+ fitted, could you make a small area describing how should we (people without vol+ fitted) proceed? what options do we have? That would be amazing!! Because in the guide, sometimes it is confusing to understand what features are only available on the vol+ ones.

    Also as nExNihilo said, im not being able to access the chip anymore via double click on the reset butoon, I had to push the Samd21_Update.bin first. Is this intended?
     
  9. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    I will do. It involves hex editing. I haven't filled in the hex editing section yet.

    But I'll be working on a comprehensive write up this evening.

    Basically, there are variables in the UF2 which we change
     
  10. joaomconde

    joaomconde Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 3, 2018
    Messages:
    22
    Country:
    Portugal
    youre the best. thanks
     
  11. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    Added manual settings edit section to OP. If I`ve missed anything, let me know.

    Cheers!
     
    Gismor and peteruk like this.
  12. edwardsalazar97

    edwardsalazar97 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Jul 11, 2019
    Messages:
    52
    Country:
    Colombia
    Good morning @mattytrog, I have my chip installed for a long time and I constantly update it with switchboot, and it works perfectly, it injects the payload without problem, but in the last update it generates problems with usb installations, and I have to go back to an old version and it works without problems, you know what it can be?
     
  13. pyorin

    pyorin Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Mar 13, 2013
    Messages:
    70
    Country:
    United States
    mattytrog likes this.
  14. whinis

    whinis Member
    Newcomer

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    33
    Country:
    United States
    Is the Part1 here majorly different than for Switchboot? Because I am making a custom board and want to make sure I can make one that works for it as it has no usb attached but otherwise is similar to a m0
     
  15. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    Hmmm... Will investigate. I haven`t noticed anything different here. Will check it out. Thanks!

    Glad it is working for you, sir!

    Fusee Suite has an extra register in it, as well as some detection code, so dual-boot / perma-CFW can be changed without reflashing the bootloader.

    Fusee Suite will work without reflashing part 1, but as you would expect, changing between perma/dual-boot won`t be possible.
     
  16. mattytrog

    OP mattytrog You don`t want to listen to anything I say.
    Member

    Joined:
    Apr 27, 2018
    Messages:
    3,708
    Country:
    United Kingdom
    Added colour change offset table to OP.

    Change your bootlogo to Gameboy!

    See OP post 1 for details.
     
  17. bevis

    bevis Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 16, 2019
    Messages:
    24
    Country:
    United States
    Looks like Hekate 5.1.2 is out. I used your older software for my modchip and now even with the new hetake bootloader folder on my sd card I still see Hekate 5.1.1 in the upper left corner. So I guess I need to update my chip's software to these new part1 and part2 files. I've tried these on two chips before and one flashed fine, but the other wouldn't show up in windows after flashing part 1. I tried resetting it and everything.

    Any idea what it could have been? Don't want to have to replace this chip, but I would like to use this new 2 part suite.
     
    manchesterraver likes this.
  18. manchesterraver

    Newcomer

    Joined:
    Mar 3, 2020
    Messages:
    9
    Country:
    United Kingdom
    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    'Current version:
    Hekate_Switchboot_Mod: v5.1.1''

    on a thread i cant link to but its the second pinned post down on the modchip section
     
  19. davilink

    davilink Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Mar 4, 2020
    Messages:
    6
    Country:
    Italy
    Hi everyone,
    I've modchip Trinketto v0 and i switch to cfw pressing power and +.
    Now i have hekate 5.1.1 on trinketto. I don't understand, how can i use fusee_suite?
    But is it necessary install fusee_suite? Because i have also the payload of hekate on microsd .. or, for example, i can stay with 5.1.1 on trinketto and update only payload on my sd card?
     
    Last edited by davilink, Mar 4, 2020
    manchesterraver likes this.
  20. manchesterraver

    Newcomer

    Joined:
    Mar 3, 2020
    Messages:
    9
    Country:
    United Kingdom
    +1 i used the UF2 from the switch boot post.

    but the hekate is still 5.1.1 on there, and im not sure who the DEV is to look for their repo, its in the ''backups and modchips section'' its the second pinned post
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Fusee_Suite, [Trinket], Software]