Hacking Supercard Freezes randomly

whitey012001

Member
OP
Newcomer
Joined
Jan 15, 2009
Messages
12
Trophies
0
XP
61
Country
I'm new to this forum I was recommend this site on another forum.

I have 3 supercards, 2 are frezing up on regular occasions. It is very random, I have read a lot of the posts on here but the difference is when I do both tests I do not get any psram errors. I have tried different versions of the os, and different microSD card.

Has anybody come across this and better still no the solution. BTW I am very new to this so please don't be offended if I ask stupid questions. I only found out today that you can real time save on the supercard after owning 3 for a year!

Thanks in advance

Neil
 

crazyazn5

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jan 20, 2008
Messages
99
Trophies
0
Location
NorCalifornia!!! W
Website
Visit site
XP
57
Country
United States
Have you already used the search button? There have been a lot of topics based on this problem.

One solution is to backup everything on the card, then reformat it.
Use panasonic formatter (thats how i fixed mine)
 

whitey012001

Member
OP
Newcomer
Joined
Jan 15, 2009
Messages
12
Trophies
0
XP
61
Country
Yes, I have seached. I downloaded the panasoinc formatter and am going to try that later.

The thing I can't get my head around is, I have the supercards. I freezes up all the time, every couple of minutes. One freezes every 30 minutes, the other once every now and again.

I will try the formatter and let you know how I get on.

Neil
 

whitey012001

Member
OP
Newcomer
Joined
Jan 15, 2009
Messages
12
Trophies
0
XP
61
Country
I have tried reformatting with the panasonic program using the info from this sight, put the roms back on and it still freezes. It seems to freeze on certain games. I played mario kart for ages with no problems. Loaded up brain training and it kept freezing.

Any ideas?

Neil
 

rasputin

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 7, 2008
Messages
937
Trophies
0
XP
327
Country
United States
Do you have DMA checked 'on' ?

Try putting a fresh OS v3.0sp4 on and make sure to grab the latest 20thDec update for it.
 

whitey012001

Member
OP
Newcomer
Joined
Jan 15, 2009
Messages
12
Trophies
0
XP
61
Country
Thanks, I will check the DMA option, what does it do? I think I have the latest software on but I will but it back on.

Thanks

Neil
 

CompCrash

New Member
Newbie
Joined
Feb 12, 2009
Messages
4
Trophies
0
XP
1
Country
United States
DMA I think speeds up read and write to the card.

I have the same issue, very rare, only once in a while. Other the Casltevania PoR, which freezes some times when someone talks or a menu is opened. I was wondering if there is something for individual games for fixing it?
 

granville

GBAtemp Goat
Member
Joined
Aug 24, 2007
Messages
5,102
Trophies
1
Age
35
Location
Orlando, Florida
XP
3,073
Country
United States
Did you think to try the self test using L+R+UP after the health warning screen on DS bootup? Press A when you get there until it begins to count numbers. If a red message appears saying "PSRAM error", you card is faulty. This affects some Supercard DS-One batches.

The only way to fix this is:

use an alternate firmware- either the TTDS one or Ysmenu.
open the card and short two connectors for the battery. This only works for 24 hours and then you must do it again.
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    also gonna install twilight menu in my r4 flashcard
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    One thing that just occurred to me.... The sound on the 2600 sucked less back then the harsh sound we hear now is from infinitely better speakers we have now, back when the 2600 was new speakers produced a almost muffled sound, like CRTs made old graphics look slightly better.
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I wonder if I could recommend that to some emulation devs that perhaps the sound could use some smoothing out to simulate those old TVs
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    I think a few of the early systems could benefit from that, at least up to the 8 bit generation, by the 16 bit generation I think TVs had gotten a lot better in almost every way
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    i dont have an sd card adapter but I have an usb sd card adapter
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    Old people games
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    its not the one that comes with the r4
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    doesnt work (my flashcard is from r4isdhc.com)
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    might install ysmenu first
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Try Wood firmware
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    For your R4
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    It's old but it's the best firmware out for DS stuff
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    it says it only works for the original R4, R4i Gold (r4ids.cn), R4iDSN (r4idsn.com) and Acekard R.P.G.
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    nvm it does support mine
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    but why choose it over ysmenu @Psionic Roshambo?
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    bc im stupid?
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    yea ik im stupid
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    good night
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Just give it a try, but honestly if you have a 3DS you can play DS games without a card just off the internal SD card
  • Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo:
    Slightly slower loading but a bit more convenient
  • BakerMan @ BakerMan:
    guys, my fuckin headphones have an out of place speaker
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    Did you try wearing them?
    B @ btjunior: @Xdqwerty 16