Homebrew [Release] uae3DS (Amiga 500 Emulator for Nintendo 3DS)

CrashMidnick

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 22, 2015
Messages
323
Trophies
0
Age
39
XP
1,347
Country
France
Unfortunately, all these feature requests (including hard drive emulation) are not possible with the version, this emulator is based on - it is too heavily optimized. I'm currently working on uae3DSng (next gen) - this will be based on uae4all2 (the version on which UAE for switch is based on as well). However, uae3DSng will definitely require a N3DS to run on ...

Awesome !! Thanks for this.
 

CaptainHIT

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 2, 2011
Messages
374
Trophies
0
Age
44
Location
Frankfurt
XP
1,140
Country
Germany
Unfortunately, all these feature requests (including hard drive emulation) are not possible with the version, this emulator is based on - it is too heavily optimized. I'm currently working on uae3DSng (next gen) - this will be based on uae4all2 (the version on which UAE for switch is based on as well). However, uae3DSng will definitely require a N3DS to run on ...
Hi there, I am an Amiga enthusiast (like all the othe Amiga lovers here) since my childhood. I grew up with my fathers Amiga1000, he bought me an Amiga500, which I later sold and got me an Amiga1200, and much much later an Amiga 4000D. I know everything about it, so it's not a big problem for me to fiddle around with certain options. But for some people it's confusing how to use it, how to set it up etc. I had a suggestion for RetroArch PUAE core before, but nobody really got interested.
Isn't it possible to create three builds of an Amiga emulator for easy use?

Amiga500 emulator with everything already set, like to 1MB chipmem, capable to play OCS/ECS games, plain user interface to select (multiple) adf files and hit go for starting the game.
Amiga1200, the same as above with 2MB chipmem, capable to play AGA games.
And an Amiga emulator where the user has the control over everything, with extended menus etc.
 

ck16

New Member
Newbie
Joined
Feb 25, 2020
Messages
3
Trophies
0
Age
51
XP
338
Country
Australia
Hi there, I am an Amiga enthusiast (like all the othe Amiga lovers here) since my childhood. I grew up with my fathers Amiga1000, he bought me an Amiga500, which I later sold and got me an Amiga1200, and much much later an Amiga 4000D. I know everything about it, so it's not a big problem for me to fiddle around with certain options. But for some people it's confusing how to use it, how to set it up etc. I had a suggestion for RetroArch PUAE core before, but nobody really got interested.
Isn't it possible to create three builds of an Amiga emulator for easy use?

Amiga500 emulator with everything already set, like to 1MB chipmem, capable to play OCS/ECS games, plain user interface to select (multiple) adf files and hit go for starting the game.
Amiga1200, the same as above with 2MB chipmem, capable to play AGA games.
And an Amiga emulator where the user has the control over everything, with extended menus etc.

You could accomplish the same thing by having configuration profiles similar to what WinUAE has.

An alternative is a startup screen that has preset configurations like you described above (A500, A1200 or custom). The options screen for the first two modes only allows changing disks, where the “custom” mode shows all configuration options.

No need to release multiple emulators.
 

CaptainHIT

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 2, 2011
Messages
374
Trophies
0
Age
44
Location
Frankfurt
XP
1,140
Country
Germany
You could accomplish the same thing by having configuration profiles similar to what WinUAE has.

An alternative is a startup screen that has preset configurations like you described above (A500, A1200 or custom). The options screen for the first two modes only allows changing disks, where the “custom” mode shows all configuration options.

No need to release multiple emulators.
Just like I said, I don't need that myself. It's for the ones who can't understand what to do, how to do. A simple loader for Amiga games, like a NES emulator where someone has nothing to do more than just load the game and play.
 

CrashMidnick

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 22, 2015
Messages
323
Trophies
0
Age
39
XP
1,347
Country
France
This is what UAE4ALL2 offers, so like ck16 said, there is no need to have multiple emulators (you have A500 and A1200 presets).

IMHO, an A1200 AGA 3.1WB with 8mb fastram & WHDLOAD is the way to go in 2021. I understand you want something easy to use for novice users but the Amiga is a computer, that said a bit of learning is required if you want to go further. But if you want to launch some .adf, UAE4ALL(2) is very simple, even without any knowledge.
 

CaptainHIT

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 2, 2011
Messages
374
Trophies
0
Age
44
Location
Frankfurt
XP
1,140
Country
Germany
This is what UAE4ALL2 offers, so like ck16 said, there is no need to have multiple emulators (you have A500 and A1200 presets).

IMHO, an A1200 AGA 3.1WB with 8mb fastram & WHDLOAD is the way to go in 2021. I understand you want something easy to use for novice users but the Amiga is a computer, that said a bit of learning is required if you want to go further. But if you want to launch some .adf, UAE4ALL(2) is very simple, even without any knowledge.
Yeah, I agree totally. I'm using my Amiga1200 for all WHDLoad stuff (because it's a towerized beast with a PPC, Mediator PCI etc.), MODs sound much better on Amiga played with Delitracker. ;)
 
  • Like
Reactions: Traace

CrashMidnick

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 22, 2015
Messages
323
Trophies
0
Age
39
XP
1,347
Country
France
Yeah, I agree totally. I'm using my Amiga1200 for all WHDLoad stuff (because it's a towerized beast with a PPC, Mediator PCI etc.), MODs sound much better on Amiga played with Delitracker. ;)

I have one too [email protected] and PPC @330, little beast. Unfortunately my A4K CSPPC died last year :( But to be honest, 060 + RTG is what I prefer. I would like to put my hand on a Warp1260 !
 
  • Like
Reactions: Traace

CaptainHIT

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 2, 2011
Messages
374
Trophies
0
Age
44
Location
Frankfurt
XP
1,140
Country
Germany
I have one too [email protected] and PPC @330, little beast. Unfortunately my A4K CSPPC died last year :( But to be honest, 060 + RTG is what I prefer. I would like to put my hand on a Warp1260 !
I had some problems with my Phase5 BlizzardPPC @200Mhz, so I changed the oscillators and reduced it to 160Mhz. The 060 is 50Mhz. Got a Voodoo3000 but would love to have an ATI 9200 with 256MB, which is sadly impossible nowadays. :(
 

CrashMidnick

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 22, 2015
Messages
323
Trophies
0
Age
39
XP
1,347
Country
France
I had some problems with my Phase5 BlizzardPPC @200Mhz, so I changed the oscillators and reduced it to 160Mhz. The 060 is 50Mhz. Got a Voodoo3000 but would love to have an ATI 9200 with 256MB, which is sadly impossible nowadays. :(

For OS4 ? I will check if I have something but AFAIR all my radeon's are AGP, I used them in a PEGII.

Edit : nope, all AGP :(
 
Last edited by CrashMidnick,
  • Like
Reactions: CaptainHIT

axiom23

New Member
Newbie
Joined
Sep 19, 2020
Messages
2
Trophies
0
Age
20
XP
20
Country
Gibraltar
Is there any news on the uae3DSng? I just compiled it and gave it a try. The gui stuff seems to reflect the uae3all2 features but the emulator did not like my kicks so I am unsure about the state of the actual emulation. Is there a real chance of running that emu in a not too distant future?
 

Joelb

Active Member
Newcomer
Joined
May 10, 2019
Messages
27
Trophies
0
Age
54
XP
233
Country
France
Great but, I will still have a suggestion, it will be possible to be able to move the screen down because some games when have zoom moves up.
Thanks you.
 
General chit-chat
Help Users
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    now you can rep this site wherever you go!
    Gift
  • Sicklyboy @ Sicklyboy:
    Have been for the past 5+ years ;)
    +1
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    also holy shit i realized you can click the @ next to names in chat to tag users, how did i not notice this before
    Gift
  • Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    me when someone asks me who made the song "Runaway"
    +1
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    Anybody here got a GDEMU?
    Gift
  • Sicklyboy @ Sicklyboy:
    I got a (presumed) clone from Aliexpress, but haven't installed yet
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    I've got a clone, it works fine, but I can't get it to play nice with my SDcard reader.
    Gift
  • Sicklyboy @ Sicklyboy:
    like an sd card slot extension thing?
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    Yeah, to load from (and save data to) an SD card plugged into the serial port.
    Gift
  • Sicklyboy @ Sicklyboy:
    You test that extension thing through a regular usb reader on your pc? Could just be a shit one. Bought one for my 3d printer and it just straight up doesn't work
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    it can't be plugged into a USB reader (it's made from a regular SD card to USB adapter, but with the USB end modded to a Dreamcast serial plug)
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    It was working fine before I installed the GDEMU, but now the Dreamcast doesn't recognize it when I boot up Dreamshell.
    Gift
  • Sicklyboy @ Sicklyboy:
    ahhh I gotcha. yeah haven't looked at it that much so I'm not super familiar with the hardware
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    Can't find any threads about this particular issue on GBAtemp or the wider intarwebz. Saw one video on YouTube that seemed relevant, but it was some dude with the same issue, no solutions offered in the comments. :/
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    my teacher was showing me something and i noticed they had gbatemp open in another window
    Gift
  • SpazzyShinobi @ SpazzyShinobi:
    when worlds collide
    +1
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    Your teacher is ONE OF US... ONE OF US...
    +1
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    they could be in this very chat, they could be any one of us
    Gift
  • MightyJAK @ MightyJAK:
    InB4 "Julie, get back to work on your homework, that assignment is due tomorrow."
    +1
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    god damn no one ever wants to talk to me but the MOMENT i start studying everyone got shit to say to me
    Gift
  • Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    (not you guys tho, you guys are cool :)
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    fuck how do i use emoticons within parenthesis
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    i left out the closing bracket but that just looks incomplete
    Gift
    Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim: i left out the closing bracket but that just looks incomplete