Rabbids go home compatibility

Discussion in 'Acekard' started by jabjab, Mar 4, 2010.

Mar 4, 2010

Rabbids go home compatibility by jabjab at 7:49 PM (1,706 Views / 0 Likes) 12 replies

  1. jabjab
    OP

    Member jabjab GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    387
    Country:
    United States
    From the release thread there seemed to be conflicting info about whether or not this game works.
    Anyway here is my experience
    - with latest akaio and loaders i can get this working one 1 out of 2 of my memory cards.(probably on earlier versions too as updated all during trying to get work)
    working card, adata 4gb class 6
    non working, sandisk 2gb (slower verfified by cfbench) (other games on it fine)
    I have 2 ak2 in family and the above memory cards.
    have eliminated the ak2s by swapping the mem cards and afaik akaio version, loaders and settings are identical as i copied all data from working to non working.
    can the thing stopping it play on the sandisk be the speed of the card?
    anyone got it working on slow cards/fast cards (and maybe have cfbench speeds)?

    btw could they use this as some sort of AP? measure speed of save creation on a cart and if too slow then fail to work? i assume its faster on a retail cart than via a memory card in flash cart but not sure.

    anyway thanks in advance, minor thing but its annoying me so hoped someone had an answer.
     
  2. rommy667

    Member rommy667 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Mar 21, 2008
    Messages:
    514
    Location:
    Down the road around the corner
    Country:
    Ireland
    Its because its a dsi ONLY game no cart can run em atm.......
     
  3. XWolf

    Member XWolf GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Messages:
    745
    Country:
    United Kingdom
    Erm, did you not read his post? He has got it working...
     
  4. tk_saturn

    Member tk_saturn GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    3,327
    Country:
    United Kingdom
    Complete rubbish, It's DSi ENHANCED. It still works on the DS, just not in DSi enhanced mode.
     
  5. tk_saturn

    Member tk_saturn GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    3,327
    Country:
    United Kingdom
    I've no idea what cfbench is, but i've tried it on a 8GB class 4 which gets write speeds of 8.5MB/s+ and it worked fine. I also tried it on an old 256MB I had lying around and it worked fine on that too, when copying the file in Windows explorer write speed peaked at 3MB/s which puts it at class 2.

    I would check the CRC of the rom on the class 2 card, the CRC of mine is 3431260B.

    Also make sure you haven't trimmed the ROM, every DSi enchanced ROM i've trimmed (with NDSTokyoTrim) has resulted in load errors. AKAIO can trim the ROM itself when it copies or moves them if it's enabled in the options, so it could have been unintentionally trimmed.

    Copy the contents back from each card to a different directory on your PC, then verify the CRC of both roms are identical. It could have easily corrupted when you copied it to the slower card. Quickpar is perfect for the job.
     
  6. jabjab
    OP

    Member jabjab GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    387
    Country:
    United States
    AH! now i feel stupid..

    tk_saturn,
    cfbench is some homebrew speed tester for mem cards i guess like hdtach on pc.
    measures random access times, and sequential access for 3 different size chunks.
    http://www.pineight.com/gba/
    (speed tester for libfat)
    the roms are trimmed (tokyotrim) and i recopied the game from adata to sandisk at same time as loader etc so should be the same but i'll check the crc.
    tbh feel a bit dumb for not trying clean rom, am so used to trimming and everything working, so will have a look there too thanks.
     
  7. tk_saturn

    Member tk_saturn GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    3,327
    Country:
    United Kingdom

    I initally had problems with this on the card with 8MB/s write speeds, it white screened at the langauge selection screen and that was because the ROM was trimmed, with a clean rom it worked fine. It's only the trimmed DSi enhanced games I have issues with, WiFi games etc are fine.

    You can also use http://beeblebrox.org/ to get the CRC, it adds a file hashes tab to Windows Explorer

    cfbench says the read speed on this 256MB card which runs Rabbids Go Home fine (but slowly) are:
    Sequential 512 B : Avg 304 µs
    Sequential 4 KB : Avg 2801 µs
    Sequential 16 KB : Avg 11512 µs (1.357 MB/s)
     
  8. jabjab
    OP

    Member jabjab GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    387
    Country:
    United States
    using the beetlebrox jobby, the 2 trimmed roms are the same D1A153B7 with crc32 check and clean being DBB1B2CD
    well, you were right, clean rom works so far on the slow card.
    guess i am so used to trimming automatically when unraring and using dma modes that i skipped the most basic thing of all
    still weird the 2 identical trimmed didn't either both work or both fail but at least i will be able to sleep tonight [​IMG]
    thanks alot.

    edit: speeds for the adata were
    Sequential 512 B : Avg 202 µs
    Sequential 4 KB : Avg 1549 µs
    Sequential 16 KB : Avg 6179 µs
    Random 512 B : Avg 391 µs
    Random 4 KB : Avg 1588 µs
    Random 16 KB :Avg 6196 µs

    sandisk were a lot higher, cant remember off the top of my head and cant check as its back in business [​IMG]
     
  9. tk_saturn

    Member tk_saturn GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    3,327
    Country:
    United Kingdom
    No worries. I imagine it's going to catch a few people out especially as the number of DSi enhanced releases go up. Most of the trimming tools don't seem to have been updated like they were with the WiFi trimming issues.
     
  10. Normmatt

    Member Normmatt Former AKAIO Programmer

    Joined:
    Dec 14, 2004
    Messages:
    2,135
    Country:
    New Zealand
    This game has a speed related AP measure if the card reads take too long or are too fast it detects it as a fail and as such it must be being pirated, I fixed that in 1.5.1 or 1.5 iirc to always pass.
     
  11. jabjab
    OP

    Member jabjab GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    387
    Country:
    United States
    hmm so the faster adata card was perhaps passing this naturally? then the slower only able to once your fix was applied on updating both?
    still unsure why one works clean only and one works trimmed but im happy both are now working.
    thanks again tk_saturn for help and normmatt for akaio fixes [​IMG]

    edit: on the other hand bookworm doesn't work any more for me now [​IMG]
     
  12. tk_saturn

    Member tk_saturn GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    3,327
    Country:
    United Kingdom
    When I ran Bookworm, it needed an arm7 swap and then loading with (X) or (A) held down.
     
  13. jabjab
    OP

    Member jabjab GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    387
    Country:
    United States
    Yeah i saw about the arm7 fix in release thread but it was working as just a plain old trimmed rom before the updating of everything. Think was using 'x' mode.
    Will maybe try arm7 when i get time again. thanks.
    arm7 did the trick [​IMG]
     

Share This Page