R4DS with a full size SD card?

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by andyholloway, Jan 9, 2008.

Jan 9, 2008
  1. andyholloway
    OP

    Newcomer andyholloway Newbie

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    Australia
    i have been trying to work out a way to connect a normal SD card up to my R4DS over the last few weeks, simply so i will have more space for games. i have thought of a neat enough way to fit it all in. (i am wanting to do this so that when 32GB sd cards come out and R4DS supports SDHC cards i will be have plenty of space!
    well i gave it a good go today, i pulled apart a usb sd card reader and wired the sd slot directly to the r4ds and all i could get it to do with a normal sd card in was to turn on and say loading. i also tried using a micro sd card in a micro sd card to sd card adaptor and putting that in my wired in sd card slot and it worked but froze every 5-30 seconds. any ideas anyone? might my wires be too long? i have checked all connections and it all seems right.
    does anyone know what the difference between pin 3 and 6 are on an sd card? see here: http://pinouts.ru/Memory/sdcard_pinout.shtml
    i have seen on the net (i cant find it now) someone added an sd card to a access point for some reason and he just directly connected pin 3 to pin 6... this led me to believe they do the same thing, i have tried with the connected together, i have tried connecting just pin 6, i think it works better with them connected but neither really work so i dont know... either way worked the same with i used my micro sd card in the micro sd to sd adaptor as pin 6 connects to nothing inside the adaptor, see here: http://squirrel007.com/pictures/100_1744.JPG

    to sum it all up, i still think it should work, or if a normal sd card cant work i should be able to get my micro sd card working through the adaptor, through my custom sd card slot, as that should be all connected pin for pin, just as if it were in the real micro sd card slot in the r4ds.
    and does anyone know of any other forum i should be posting this on where more knowledgeable people would see it?
    if any of this is badly phrased and therefore confusing, please let me know and i will try to explain myself better.
     
  2. Destructobot

    Member Destructobot Crave the Hammer

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    5,005
    Location:
    Portland, OR
    Country:
    United States
    The current R4 cannot be upgraded to support SDHC. Even if you get a full size SD card to work, you will still have the 2GB limit of the SD standard.
     
  3. andyholloway
    OP

    Newcomer andyholloway Newbie

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    Australia
    thanks for your input, the r4ds team say they will release a new firmware for the r4ds which will support sdhc. but even if they dont i can still get another brand flash cart which does support sdhc, like DSTT or something, i know that wont be a problem. i just need some help to get a full size sd card of any capacity working for now.
     
  4. andyholloway
    OP

    Newcomer andyholloway Newbie

    Joined:
    Jan 9, 2008
    Messages:
    3
    Country:
    Australia
    I GOT IT WORKING!!! [​IMG][​IMG][​IMG]
    i shortened the wires to about 3cm long i think and it works flawlessly, pins 3 and 6 are soldered together and every other pin just connects straight up. now i just gotta make a neat install and wait for those 32GB cards to be released.
    im so excited:D
     
  5. E-Vix

    Newcomer E-Vix Member

    Joined:
    Nov 1, 2007
    Messages:
    17
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Where did you read that? Because just a little over a month ago they made a statement that the current hardware version wouldn't support SDHC...
     
  6. jelbo

    Member jelbo Ōkami!

    Joined:
    Sep 12, 2003
    Messages:
    807
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Cool, care to share some pics?
     
  7. DarkLG

    Member DarkLG Wow One Shiny Ribbon!!!!

    Joined:
    Jun 21, 2007
    Messages:
    1,401
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    ya share some pics and can you tell us how to do it?
     
  8. Sjaool

    Newcomer Sjaool Advanced Member

    Joined:
    Aug 19, 2007
    Messages:
    52
    Location:
    Noordoostpolder
    Country:
    Netherlands
    It will not work. R4DS can't be updated to SDHC compatability. It's too difficult too implement.
     

Share This Page