Originals through disc channel won't play

Discussion in 'Wii - Hacking' started by dlk10000, Feb 9, 2009.

Feb 9, 2009
  1. dlk10000
    OP

    Newcomer dlk10000 Newbie

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    Hi all. New member and just wanted to say thanks for the wealth of info here.

    I do have a question though that I couldn't find an answer to. I am unable to play original Wii games now through the nintendo disc channel after installing HBC and WiiGator. Backups work as described, but my originals just make the drive click a lot if I try to access them through the normal disc channel. If I use WiiGator to boot my originals, the originals load fine - no long access time, no clicking. Is this normal? Should I have to load my original disc games through the backup channel as well or did I do something wrong along the way? I downgraded to 3.2U, installed Starfall, HBC and did the IOS updates per a comprehensive guide I found on the site.

    Thanks for your help.
     
  2. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    Which starfall options did you enable? And what's "IOS updates per a comprehensive guide"?
     
  3. dlk10000
    OP

    Newcomer dlk10000 Newbie

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    United States
  4. WiiShizzza

    Member WiiShizzza Graphics juggler

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    1,201
    Country:
    Germany
    I also faced this after "freeing" a 3.3 Wii...
    Still have no clue how to fix it....
    backups and originals work through the backup loader.

    But no original game works through the disc channel. The games show up in it, but after press Start, screen stays black.

    Just downgraded 3.3 to 3.2, installed cios249rev7 and a backuploader channel....
     
  5. Jytach

    Member Jytach GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 20, 2008
    Messages:
    157
    Country:
    Brazil
    Yeah, always use 3.2. It should fix this.
     
  6. dlk10000
    OP

    Newcomer dlk10000 Newbie

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    Sounds like what I am experiencing as well. Sometimes the originals will work through the disc channel, but they are very slow in loading in the channel and make the loud (louder than normal) clicking/disc access noise. Sometimes they just click and I don't get anything in the disc channel. Load it through the backup loader and it is fast and fine. Thought maybe I was doing something wrong. I am using 3.2U by the way....
     
  7. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    Well if the games show up in the disc channel, but you can't start them, maybe there is something wrong with the "game IOS", IOS9,IOS21,IOS36...
    Try to run the IOS and cIOS downgraders again and watch out for errors.
     
  8. WiiShizzza

    Member WiiShizzza Graphics juggler

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    1,201
    Country:
    Germany
    I'm going to clear this tomorrow...
    BTW, cios_fix isn't really necessary if I'm already on 3.2, is it?
     
  9. dlk10000
    OP

    Newcomer dlk10000 Newbie

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    Just tried to run the IOS downgrader like suggested but it just give mes the message to hit any button to restart the wii, it doesn't install anything. Should I try the cIOS downgrader then?
     
  10. dlk10000
    OP

    Newcomer dlk10000 Newbie

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    Reran cIOS downgrader and now everything works fine. Thanks WiiPower!
     

Share This Page