Hardware Nintendo 3DS RAM revealed

Rydian

Resident Furvert™
Member
Joined
Feb 4, 2010
Messages
27,880
Trophies
0
Age
34
Location
Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
Website
rydian.net
XP
8,899
Country
United States
xakota said:
SWEET. So it could definitely handle a GBA emulator (After the hackage), right?There was never any doubt about that in the first place.

The DS just couldn't do it because it was terribly underpowered.

QUOTE(Ikki @ Mar 29 2011, 04:21 PM) Wow. That's a lot.
I wonder how much is actually used in the retail systems.
The latest PSP models have 64MB, it's not that much.
 

xakota

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 18, 2010
Messages
340
Trophies
0
XP
166
Country
United States
Rydian said:
xakota said:
SWEET. So it could definitely handle a GBA emulator (After the hackage), right?
There was never any doubt about that in the first place.

The DS just couldn't do it because it was terribly underpowered.
I thought it was because it only had 4 MB of RAM which wasn't enough to load a ROM into.
 

Rydian

Resident Furvert™
Member
Joined
Feb 4, 2010
Messages
27,880
Trophies
0
Age
34
Location
Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
Website
rydian.net
XP
8,899
Country
United States
xakota said:
Rydian said:
xakota said:
SWEET. So it could definitely handle a GBA emulator (After the hackage), right?
There was never any doubt about that in the first place.

The DS just couldn't do it because it was terribly underpowered.
I thought it was because it only had 4 MB of RAM which wasn't enough to load a ROM into.
That was just part of it. It's just terrible all-around for GBA emulation.
 

RNorthex

Well-Known Member
Member
Joined
Nov 22, 2010
Messages
443
Trophies
0
XP
189
Country
United States
the 64 mb was only for the 3000/3004 models
b4 it used 32mb
not sure about the clockspeed nor what type of memory it is
but the 3ds has 4x more, ddr2, faster
definately worth to mention
 

Zoroark1989

Active Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 18, 2010
Messages
44
Trophies
0
XP
36
Country
United States
So this means the 3DS now has much more RAM than PS2, GC, Xbox, and PSP right? Now all we need is how high is the GPU is clocked at.
 

linkenski

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 6, 2008
Messages
353
Trophies
0
Age
28
Location
Denmark
XP
482
Country
Rydian said:
xakota said:
SWEET. So it could definitely handle a GBA emulator (After the hackage), right?There was never any doubt about that in the first place.

The DS just couldn't do it because it was terribly underpowered.

QUOTE(Ikki @ Mar 29 2011, 04:21 PM) Wow. That's a lot.
I wonder how much is actually used in the retail systems.
The latest PSP models have 64MB, it's not that much.

It's twice as much, not to mention it's half the memory of a PS3. It's more than enough. Now i just hope this makes it good enough to have flash, power consumer or not. If i'd be able to go youtube and facebook with it, i'd scrap all plans to buy an iphone.
 

haddad

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 12, 2010
Messages
1,520
Trophies
0
Age
29
XP
512
Country
Canada
wow the specs are much better then I expected
ohmy.gif
 

granville

GBAtemp Goat
Member
Joined
Aug 24, 2007
Messages
5,070
Trophies
0
Age
32
Location
Orlando, Florida
XP
2,326
Country
United States
Not only is that a good amount, but like RNorthex said, it's quite speedy. Quite an advantage there. I'm interested in hearing what the model of the CPU is and the specs behind it (though that may not happen). I know it's ARM-based, but nothing else.

And yeah, i would hope people wouldn't go to IGN and believe their crap. They always claim to have some sort of "insider source" game developer that gives them specs. And they are almost never right. Remember when they were spreading around the rumors about Tegra? Or that the 3DS was more powerful than a PS3?
rolleyes.gif
 

jamesaa

The Prince of Insufficient Light
Member
Joined
Jan 8, 2006
Messages
673
Trophies
0
XP
1,264
More than I was expecting, my guess was 64MB - it got twice that!

As i'm obviously useless at guessing, my next guesstimate is... ARM Cortex A8 processor, and i only say that as it's what my phone has
tongue.gif
(now please turn out to be something twice as good as that
yay.gif
)
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    kenenthk @ kenenthk: Are people out there really spending $100 on fans...