Mplayer doesn't play DVD's

Discussion in 'Wii - Hacking' started by harrybuttox, Jan 7, 2009.

Jan 7, 2009
  1. harrybuttox
    OP

    Member harrybuttox GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    277
    Country:
    United States
    I've been trying to fix my Wii to play DVD-R's and DVD+R's for several weeks now. I can't figure it out.....I insert the disk and starts to read for 3 secs and then stops spinning. Then pressing home I see some errors, but it goes by so fast I can't even see what the issue is. Do you guys know how to at least pause that screen? I have tried uninstalling DVDx several times, and I have even formatted my Wii in hopes it would fix it. I can play Wii back-ups just fine with the gammaloader.
     
  2. gamerjr

    Member gamerjr GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 7, 2008
    Messages:
    247
    Country:
    United States
    Actually im willing to bet i know what the problem is. its most likely a dual layer DVD, and it could be one of 2 problems either Mplayer doesnt play dual layered yet or you have a defective Wii like i do. If you are able to play SSBB no problem then its the first one.(i have to insert and reinsert like 30 times to get it to boot)
     
  3. harrybuttox
    OP

    Member harrybuttox GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    277
    Country:
    United States
    but all my DVDs are 4.7 single layered
     
  4. digitydogs

    Member digitydogs 404 Error: Member Not Found

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    1,352
    Location:
    Md,US
    Country:
    United States
    dumb question are you using the version for dvds? and then are you burning real dvd or avi, mpg etc files?
     
  5. harrybuttox
    OP

    Member harrybuttox GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    277
    Country:
    United States
    standard VOB's...
     
  6. digitydogs

    Member digitydogs 404 Error: Member Not Found

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    1,352
    Location:
    Md,US
    Country:
    United States
    did you do a normal install of dvdx?
     
  7. harrybuttox
    OP

    Member harrybuttox GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    277
    Country:
    United States
    yea several times
     
  8. digitydogs

    Member digitydogs 404 Error: Member Not Found

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    1,352
    Location:
    Md,US
    Country:
    United States
    The only idea i have left for you is to hit up wiibrew and grab the latest copy of the dvd version of mplayer. Maybe the copy you have is corrupt. Also try a real dvd in it to make sure they work, if a real dvd doesnt work a burnt one stands no chance.

    Edit: also make sure there isnt anything plugged into any of the gamecube ports or card slots.
     
  9. Tichinde925

    Member Tichinde925 Marth Ditto Money Match?

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    1,096
    Location:
    Warwick, Rhode Island
    Country:
    United States
    Only the version made by Team Twiizers will accept DVD videos.
     
  10. cyberpred

    Newcomer cyberpred Newbie

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    4
    Country:
    South Africa
    I have the same prob, backup channel works but no DVD works if using the HBC. Any program that uses DVDx will not see the DVD rom. Even if i run gator from the HBC is will not see the DVD and says no disk.

    btw I used EOC guide and files to downgrade my Wii.
     
  11. harrybuttox
    OP

    Member harrybuttox GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    277
    Country:
    United States
    I found formatting actually worked *maybe* I also installed libdi and dvdx *end user* idk if they make any differences installing both of them...but somehow it worked
     
  12. Shadow-Zero

    Member Shadow-Zero GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 21, 2006
    Messages:
    109
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    I installed the latest version (0.4) of MPlayer CE but so far I can't run any original DVD's nor CD's (does it even play cd's?). http://wiibrew.org/wiki/MPlayer_CE doesn't help me so far. Anyone?
     
  13. X D D X

    Member X D D X GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Messages:
    825
    Location:
    New Zealand
    Country:
    New Zealand
    I can confirm that MPlayer CE plays Original DVD's. Just make sure you have DVDX installed properly.
    Also, make sure you have all the Extra Files and folders that come with it in your SD card.
     
  14. sgwiiboy

    Member sgwiiboy GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 5, 2008
    Messages:
    140
    Country:
    United Kingdom
    My Wii runs very few originals but if I copy them onto a Verbatim disc it works everytime.
     
  15. pantoufle

    Newcomer pantoufle Newbie

    Joined:
    Jan 20, 2007
    Messages:
    4
    Country:
    United States
    DVDx is for 3.3 and up, which version do you have installed on your wii?
     
  16. Shadow-Zero

    Member Shadow-Zero GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 21, 2006
    Messages:
    109
    Location:
    Netherlands
    Country:
    Netherlands
    Ah, I downgraded to 3.2 for SoftMii. Well, tough luck then I guess ^^
     
  17. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    wat

    I'm on 3.2 and I run DVDX quite nicely. Also, if you happen to have the cIOS for USB2.0 (either IOS202 or IOS222) then you need to do an advanced DVDX install to whichever version you have.
     
  18. YarsRevenge

    Newcomer YarsRevenge Newbie

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    4
    Country:
    United States
    These posts are a bit old but...

    What are you using to reinstall DVDx? Are you using Bootmii installer? If so, which version?

    I had the same issues trying to use Mplayer but could load backups with NeoGamma with no problems. I fixed it by downloding the newest version of Bootmii installer V0.3 which is newer than what i had. It's possible that I was having trouble because I was using an older version of DVDx but I can't be sure... The thing is, it is possible that I never had DVDx installed in the first place and just thought I did. Didn't think backuploader would load dvds without it though... I really wish I knew for sure. I checked the system memory channels and there was a "?" Icon and I have read that that is where DVDx is stored... I never deleted before "reinstalling" DVDx from Bootmii v0.3 and there was no option to uninstall DVDx when I ran Bootmii 0.3 until after I "reinstalled" it. So either it was never there in the first place or it just overwrote what WAS there... Wish I could say for sure.

    I DO know that my problems and yours sounded identical but everything is working fine now.

    BTW, I'm on system 4.0U
     

Share This Page