Is there something I'm doing wrong or is the Wii just an old console now?

Discussion in 'Wii - Nintendo Wi-Fi Connection' started by Cryoraptor, Oct 25, 2019.

  1. Cryoraptor
    OP

    Cryoraptor Member

    Newcomer
    1
    Oct 25, 2019
    United Kingdom
    Hello all!

    So yesterday, I got an AV to HDMI adaptor so I could still play my Wii on my new TV which lacks an AV input. I plugged it in and that's all working fine (occasional screen lags and blurs but nothing unplayable). Then, when I tried to boot CTGP-R, it told me my SD Card was locked. 'eh?' I thought, and when I looked at it, the SD Card was totally fucked. I had to pull it out with nail clippers in the end. I'm assuming someone hit or threw the Wii too hard at some stage and jammed the SD into it. That and I've spilled coffee over it a couple times (cleaned it up though).

    Anyway, I got a new 32gb SD Card today, copied all my files from the broken SD Card, and bob's your uncle. Worked with no problems. Well, the SD Card slot itself is slightly buggered, but it's loosening up a bit now that I've slid SD Cards in and out of it. I think that was partially why CTGP-R just wasn't having it, and I gave up with it (I deleted jelly.bin like it suggests, but it kept getting stuck when it was trying to apply My Stuff, giving me the message that the SD Card is fucked up which I know it isn't). Luckily I also have riivolution for when CTGP-R decides to not work, so I booted that up and it accepted my new SD Card, and I got my custom shit working.

    Then, I remembered that I have a new ISP from the last time I played the Wii. I went to connect it to my new router but for some reason, it just wouldn't pick it up. When I searched for routers, it wouldn't display my one. I know it's not an issue with the broadband because every other device I've connected to it had no problems identifying it. Have I messed something up at some point or is the Wii just too old to support new routers?

    Thought I'd mention that I'm with Vodafone fibre optic. Don't know what the model is but it's one from this year since I only got it 3 months ago. My first thought was that the Wii didn't support fibre optic but that makes no sense since many people with fibre optic still play on Wiimmfi. Is it possible that Vodafone has a newer security type (WPA2, those things, can't remember the proper term for them) that the Wii just doesn't know how to connect with?

    Thanks for any and all help;)
     
    alexander1970 likes this.
  2. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Hello.:)

    For the WiFi / Internet Issue maybe an Solution:

    On the Internet Connection Settings choose a new Connection.
    Next choose WLAN and then use the MANUAL SETUP please.
    You have to choose WLAN connection,then fill in your SSID click on the RGHT Arrow to choose your Encyption Type (WPA2) and fill in your Key,confirm and Save.
    Do the Connection Test and it should work.
    please Do NOT UPDATE your WII !!!! Choose NO.
    Finally choose "Use this Connection".

    I hope your Wifi Modul is not broken.

    Good Luck
    Thank you.:)
     
    IncredulousP and jeannotte like this.
  3. Cryoraptor
    OP

    Cryoraptor Member

    Newcomer
    1
    Oct 25, 2019
    United Kingdom
    Thanks for responding.

    I did think about manual setup, however I don't know what encryption type it is. I just said WPA2 as an example so you know what I'm talking about. Will try, thanks again

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Just tried it, once I picked the 3rd option (there are 2 WPA2 options, picked the first one), it worked. The Vodafone routers must just make themselves invisible to consoles, as my neighbour also has a Vodafone router and it didn't show up either in the wireless test (all my other neighbours' routers came up). Thanks very much for the help:D
     
  4. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Great ! I am glad that it works for you.
    Thank you for your Feedback of your Solution.:)
     
  5. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    I have an internet issue. I have 4.3u and I connect fine to my router. I pass connection test and my ISP page says the wii is connected. When I leave the settings page...No internet! I go back to settings. Says Wired connection.??? So it switches to a wired connection on it's own. Any help would be great.
     
    jeannotte and alexander1970 like this.
  6. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Hello.:)

    Is your Wii softmodded or in the original State please ?

    Thank you.:)
     
    jeannotte likes this.
  7. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    It's modded with letterbomb.
     
    jeannotte and alexander1970 like this.
  8. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Thank you.:)

    Do you have RiiConnect installed ?

    Can you please check:

    - On the Homebrew Channel - the WiFi Connection Symbol in the right down Corner - is it flashing/Dark or White ?
    - Can you download Covers on your USBLoader(s) ?

    Thank you.:)
     
    jeannotte likes this.
  9. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    I do not have riiconnect and I do not have wifi signal bars on HBC. I have can not do covers because no network connection.
     
    jeannotte and alexander1970 like this.
  10. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    A "dumb" Question please forgive me..:blush:

    Did you SAVE and CONFIRMED the WiFi Settings (choose "Use these Connection") when you leave the Wii´s System/Internet Settings Screen ?

    Thank you.:)
     
    jeannotte likes this.
  11. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    I have. I have done everything correctly. It says its connected and my Router says the device is connected. Just when I leave the settings page to wii menu page it disconnects and switches to Wired connection.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    It was working and I could use USB Loader to dl covers;then stopped. I thought maybe I deleted something from SD card like a certificate or something.
     
    alexander1970 likes this.
  12. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Thank you.:)

    Can you please post a sysCheck of your Wii ?
    https://gbatemp.net/threads/posting-a-system-check.300279/

    It creates a sysCheck.vsc File on the Root of your Wii´s SD Card.
    Please Copy/Paste the Content of it in your next Answer.You can open the File with the Windows Editor.

    - maybe your Softmod has a little "issue"
    - maybe some "System Issue" from the Softmod

    We can look into and see if all is ok with them.

    Thank you.:)
     
    Last edited by alexander1970, Nov 23, 2019
    jeannotte likes this.
  13. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    Thank you for helping. I will do this tomorrow and post it here. Thanks again.
     
    jeannotte and alexander1970 like this.
  14. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    ]
    SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline, Double_A, R2-D2199, and Nano
    ...runs on IOS58 (rev 6176).

    Region: NTSC-U
    System Menu 4.3U (v513)
    Priiloader installed
    Drive date: 02.13.2007
    Homebrew Channel 1.1.2 running on IOS58

    Hollywood v0x11
    Console ID: 109230656
    Console Type: Wii
    Shop Channel Country: United States (49)
    Boot2 v4
    Found 94 titles.
    Found 55 IOS on this console. 4 of them are stubs.

    IOS4 (rev 65280): Stub
    IOS9 (rev 1034): No Patches
    IOS10 (rev 768): Stub
    IOS11 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS12 (rev 526): No Patches
    IOS13 (rev 1032): No Patches
    IOS14 (rev 1032): No Patches
    IOS15 (rev 1032): No Patches
    IOS16 (rev 512): Stub
    IOS17 (rev 1032): No Patches
    IOS20 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS21 (rev 1039): No Patches
    IOS22 (rev 1294): No Patches
    IOS28 (rev 1807): No Patches
    IOS30 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS31 (rev 3608): No Patches
    IOS33 (rev 3608): No Patches
    IOS34 (rev 3608): No Patches
    IOS35 (rev 3608): No Patches
    IOS36 (rev 3608): No Patches
    IOS37 (rev 5663): No Patches
    IOS38 (rev 4124): No Patches
    IOS40 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS41 (rev 3607): No Patches
    IOS43 (rev 3607): No Patches
    IOS45 (rev 3607): No Patches
    IOS46 (rev 3607): No Patches
    IOS48 (rev 4124): No Patches
    IOS50 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS51 (rev 4864): Stub
    IOS52 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS53 (rev 5663): No Patches
    IOS55 (rev 5663): No Patches
    IOS56 (rev 5662): No Patches
    IOS57 (rev 5919): No Patches
    IOS58 (rev 6176): USB 2.0
    IOS60 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS61 (rev 5662): No Patches
    IOS62 (rev 6430): No Patches
    IOS70 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS80 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access
    IOS202[60] (rev 65535, Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS222[38] (rev 4, Info: hermes-v4): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, USB 2.0
    IOS223[38+37] (rev 4, Info: hermes-v4): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, USB 2.0
    IOS224[57] (rev 65535, Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS236 (rev 65535): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    IOS245[37] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS246[38] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    IOS247[53] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS248[55] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS249[57] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS250[56] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS251[58] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS252[56] (rev 21010, Info: d2x-v10beta53-alt): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS254 (rev 65281): BootMii
    BC v6
    MIOS v10
    Report generated on 11/20/2019.[
     
    alexander1970 likes this.
  15. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    IMG_0462.PNG
     
    alexander1970 likes this.
  16. jeannotte

    jeannotte GBAtemp Advanced Fan

    Member
    7
    Jun 15, 2016
    France
    Hello,

    @ JArn7

    Did you try this ==>

    Most wireless routers have a range of channels from 1 to 11. The recommended channels are 1, 6, and 11 because they do not overlap. In general, the channel settings for your router are available in the main "Wireless / Wireless" tab of the router.
     
    alexander1970 likes this.
  17. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    Hello, Yes I have tried everything. Nothing seems to make it work again. I get connected to wi-fi. It is when I leave the settings screen I lose connection and when I go check it says Wired not Wireless.
     
    alexander1970 likes this.
  18. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Thank you for your sysCheck.:)

    I think I see something and I do not know...

    IOS80 (rev 16174): Trucha Bug, NAND Access <--- is that not for Wii System Version 4.1x ??


    IOS80 (rev 6944): Trucha Bug, NAND Zugriff <--- that is is the actual one for Wii System Version 4.3x


    I am a little confused..
    At first Thought,I would have recommended using ModMii to Update this IOS,but I am not sure ...

    Did you tried ModMii before ?
    Do you know,how your Wii was softmodded AFTER the Letterbomb please ?

    Thank you.:)
     
    Last edited by alexander1970, Nov 20, 2019
    jeannotte likes this.
  19. JArn7

    JArn7 Member

    Newcomer
    1
    Nov 17, 2019
    United States
    I have not tried ModMii. I thought the HackMii.Letterbomb had softmodded it. I have tried to use different things to add to HBC. Somethings worked some did not. I guess things were outdated. I tried this one tweak and it erased all my ios'. So I found a ios pack and used it to reinstall w/WiiMod Lite. This got my games working again through NeoGamma and CFG USBLoader. Would a System Format and re-modding fix my issues?
     
    alexander1970 likes this.
  20. alexander1970

    alexander1970 GBAtemp allows me to be here

    Member
    14
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    I am honest,I do not know.
    Format/Reset your Wii in the current State...I do not know if this is really recomended.:unsure:
    You do not have BootMii as boot2 installed (not possible on your Wii).
    And Priiloader is gone after Reset the Wii.If something goes wrong,you have not really Chances to get your Wii back to work.

    Good News:

    ModMii says on your sysCheck,all is fine.Then it is so.:)
    No need to update anything.Please excuse me,I am wrong with my Statement on IOS80.

    But all that helps us not really.
    Did you checked @jeannotte´s Advise ? Can you try another Router or WiFi (mabye from a Friend ?)

    I am very sorry,I do not have any more Options or Tips for you at the Moment.

    Maybe @XFlak has Ideas....

    We only can hope some of the many experienced Wii Users here have any Ideas or can help you.

    Thank you.:)
     
Quick Reply
Draft saved Draft deleted
Loading...