Instructions for installing 3DS firmware for R4 clone.

Discussion in 'Other Flashing Hardware & Software' started by Juliusmysad, Nov 19, 2012.

  1. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    I have the R4i-SDXC and the website has all the files for latest firmware. However there are no instructions on what to do.

    I have the original DS phat and 3DS. Any help would be greatly appreciated.
     
  2. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    its normally a .nds file you would run on a currently compatible console (treat it as if where a game your trying to load)
     
  3. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    Sorry, you're going to have to spell everything out to me. I don't know what I should do with what files and I'm not sure what you mean by compatible console.
     
  4. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    well the file you downloaded is most likely a rar or a zip file
    extract the contents with winzip or winrar
    you should get a .nds file, thats the update

    compatible console meaning a console the flashcard currently works on
    so if your 3ds is running 4.4.0-10 then the cards not going to work on it because the cards not been updated to run on it

    a DSPhat or Lite will never block a flashcard because the console cant be updated to block them
     
  5. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    alright. So for the update winrar, there are two files. So I've put the files 'Firmware Upgrade.nds' and 'update.dat' onto the memory stick. I've put the flashcart into my DS phat and all I get is a blank white screen?
     
  6. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    you need the kernel for the card on the SD card also
    (kernel is the menu and game compatibility)
     
  7. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    My DS can't seem to read the kernel. It displays a picture of a micro sd memory card with a smiley face with the text 'loading', but it never gets anywhere. I believe the clone uses the TTmenu kernel.
     
  8. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    the kernel and firmware needs to be from the site stated on teh card sticker
    you extracted it also to the root of the card?
    you must not put it in any other folder



    your MicroSD card should look like this as soon as you open it

    [​IMG]
     
  9. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    It is, but for whatever reason it doesn't work. At least it never fully loads. Could it be the DS phat? The original R4 works on it perfectly.

    Would there be another kernel I could use, since the card is a clone?
     
  10. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    what is the site stated on your card

    clone means a fake another card
    so the r4i-sdxc companys cards are all fake clones

    if there offical kernel doesnt work
    then id say it could be the microSD card
     
  11. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    and yes, that's exactly how my folder looks.
     
  12. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    r4isdxc.com I've got a 1gb and a 8gb card, I'll try those.
     
  13. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    None of the other Micro sd cards work either, unfortunately. oh btw, I forget to tell you how much your help really means to me, thank you so much for giving the time :)
     
  14. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    sound like the SD card slot on the flashcard must be a dud as its just not picking up the card them
     
  15. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    It's weird though, because my 3DS recognizes the menu file (at least it shows the card logo when inserted) and ages ago when I was messing around with the card, I managed to get it working to the menu - although I have no clue how.

    The fact that it shows the menu loading sign, I think indicates that the card is reading the files.
     
  16. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    no because the game its pretending to be isnt stored on the SD card
    its stored on the Flashcard itself hence why you have to run a nds file and then that will update the flashcard
     
  17. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    hmmk, is there anything I can do? I'm still confused as to how it can partially read the file.
     
  18. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    its not partially reading anything
    the error its showing is telling you it cant find the SD card
    and if the SD card is working fine then its the slot that broken
     
  19. Juliusmysad
    OP

    Newcomer Juliusmysad Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    18
    Country:
    Australia
    no, I think the error is indicative that it's reached the menu file, since the loading screen is particular to the kernel.

    Unless if it's software already built into the card.
     
  20. chromedome45

    Newcomer chromedome45 Newbie

    Joined:
    Jan 17, 2013
    Messages:
    6
    Location:
    Florida
    Country:
    United States
    Try renaming ttmenu.dat to ill.il and see if that works.
     

Share This Page