DSTT menu on SCDS1 SDHC

Discussion in 'Supercard' started by cutterjohn, Feb 19, 2008.

Feb 19, 2008

DSTT menu on SCDS1 SDHC by cutterjohn at 2:15 PM (24,606 Views / 0 Likes) 63 replies

  1. cutterjohn
    OP

    Member cutterjohn GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 27, 2007
    Messages:
    648
    Country:
    United States
    While reading the "other" forum about a custom firmware for the Acekard, I found a link to one guy's site that is building out an interesting custom firmware and happened to notice a couple of posts related to the SCDS1 SDHC. Unofrtunately they were all in Korean, but using google translate it appears that he has hacked the DSTT shell to run on the SCDS1 SDHC.

    http://bliss.hanirc.org/blog/page/4
    http://bliss.hanirc.org/blog

    Had anyone heard of this before? It seems int he first post that he says that the hardware of the DSTT and the SCDS1 SDHC are virtually identical, and that the DSTT shell on the SCDS1 boot faster, loads ROMs/apps faster, still supports realtime saves, but none of the other SCDS1 SDHC features. I couldn't figure out whether or not it supports the other features of the DSTT like the cheat engine, etc.
     


  2. sidneyyoung

    Member sidneyyoung GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    895
    Country:
    Bermuda
    Cool.

    Mind I'm surprised this has happened before now since the majority of carts are made from exactly the same components/chips afaik.

    Hopefully someone will do something for the M3-real and Ds-x to stop them being super sucky ;P
     
  3. ojsinnerz.

    Member ojsinnerz. Damned

    Joined:
    Oct 27, 2007
    Messages:
    3,152
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    I'm korean, so I can translate it...

    They've created a kernal that works in the Supercard that makes it function like a DSTT.

    The major diffs that was explained in the bottom:

    The DSTT Supecard
    Pros-
    - Much faster menu
    - Loads games much faster
    - Different save files
    - Other benifits from DSTT

    Cons-
    - Real times save does not work.
    - Most of the features that made Supercard so popular is disabled.

    Also, there were some serious problems and issues with the touch screen when the supercard was activated, so the download link has been deleted....
     
  4. DespizingU

    Member DespizingU GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Dec 17, 2007
    Messages:
    705
    Country:
    United States
    Ah...that sucks. Kinda figured RTS, RTG, and soft resettable homebrew wouldn't work since the DSTT doesn't have it.

    Still pretty cool though. If this dude could get the features working that I mentioned, then I would definitely switch to this hacked firmware. Actually, the Supercard Team just needs to speed up their loader, or totally redo or whatever. It's almost as slow as the G6Real/M3 Real loader(maybe not that slow, but pretty close).
     
  5. khan

    Member khan GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 17, 2003
    Messages:
    1,320
    Country:
    Pakistan
    What do you mean by "when the supercard was activated"?

    I am thinking of trying this hacked kernel for Supercard SDHC because I am angered by its incompatibility(freezing on all games) with SanDisk 8GB MicroSDHC Class 4 (FAT 32, 64KB cluster size).

    Is it safe to try?
     
  6. Urza

    Member Urza hi

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    6,493
    Country:
    United States
    SCDS1 loader isn't that bad on a Class 6 SDHC. Gets rid of most of the lag.
     
  7. Minox

    Supervisor Minox Spytech Employee

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Messages:
    5,615
    Country:
    Sweden
    Sandisk's memorycards are known to suck pretty damn well.
     
  8. ojsinnerz.

    Member ojsinnerz. Damned

    Joined:
    Oct 27, 2007
    Messages:
    3,152
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    When the DSTT version of the supercard was turned on.
     
  9. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,660
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    Seeing that no one talked about this yet... Bliss on 31 Jan. released a bootselector for DSTT hacked firmware, or SCDS One standard:

    Here's the full story:
    You can grab it here.

    Dunno if you also need this (the DSTT hacked menu for SCDS One).
     
  10. khan

    Member khan GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 17, 2003
    Messages:
    1,320
    Country:
    Pakistan
    Can someone please explain steps required to get DSTT menu on SCDS SDHC, in english please?

    Steps raulpica posted in his post are not clear to follow.

    Thanks

    -Edit

    Ok, I have been able to run DSTT menu on my SC SDHC. Still have not tested any games.
     
  11. khan

    Member khan GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 17, 2003
    Messages:
    1,320
    Country:
    Pakistan
    I have been able to run DSTT menu on my Supercard SDHC, anyone know how I can turn the menu into English? Currently it is in KOR version.

    -Update

    Everything is now in English. [​IMG]

    If anyone, who also wants to try out DSTT menu on Supercard SDHC, let me know.

    Am I allowed to host DSTT ENG menu on Supercard SDHC files on gbatemp?
     
  12. portman0

    Newcomer portman0 Member

    Joined:
    Feb 3, 2008
    Messages:
    12
    Country:
    Australia
    Hi Khan,

    I'd like to get it working on my Supercard DS one, can you tell me how you did it please?

    Cheers!
     
  13. khan

    Member khan GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 17, 2003
    Messages:
    1,320
    Country:
    Pakistan
    Ok, this is what you need to do:

    Click here to download DSTT hacked menu.

    All you need from that zip file when extracted is TTMENU.NDS, you can get rid of any thing else. Rename TTMENU.NDS to MSFORSC.NDS.

    Next, download any DSTT version, I currently have 1.0.9 (latest, released yesterday) and extract TTMENU directory/folder on the root of you microSD/HC along with it, you should also get TTMENU.DAT.

    That should make your Supercard run TTMENU, and trust me it works MUCH better and I have not had a single freeze since moving to TTMENU using the same 8GB MicroSDHC card.

    Hope it works and instructions were clear enough.
     
  14. DespizingU

    Member DespizingU GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Dec 17, 2007
    Messages:
    705
    Country:
    United States
    I guess this good for the ones that have microsd's that are freezing.

    I thought in raulpica post(although I'm probably wrong since the whole thing is in terrible Engrish) that you can now switch between the DSTT loader and the SCDS1's loader. But I don't know how this can be done, since you have to rename TTMENU.NDS to MSFORSC.NDS.

    Thanks for the tutorial khan.
     
  15. khan

    Member khan GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 17, 2003
    Messages:
    1,320
    Country:
    Pakistan
    I have tried many times and have failed, perhaps if only Bliss's blog was translated properly.
     
  16. helpme

    Member helpme GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 23, 2005
    Messages:
    478
    Location:
    uk
    Country:
    United Kingdom
    its easy to boot both loaders
    just keep your scshell folder on your card & rename the original MSFORSC.NDS to MSFORSC1.NDS then load it from the ttds menu
     
  17. khan

    Member khan GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 17, 2003
    Messages:
    1,320
    Country:
    Pakistan
    Will try it. Thanks
     
  18. helpme

    Member helpme GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 23, 2005
    Messages:
    478
    Location:
    uk
    Country:
    United Kingdom
    heres a crappy video of it working




    EDIT
    added another video [​IMG]
     
  19. helpme

    Member helpme GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 23, 2005
    Messages:
    478
    Location:
    uk
    Country:
    United Kingdom
    triple boot dstt, scdsone & ysmenu on a scdsone lol
    all games seem to work fine on all loaders



     
  20. techforumz

    Member techforumz GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 28, 2008
    Messages:
    183
    Country:
    United States
    Is it possible to use the CycloDS firmware on a cheaper card? That would be nice.
     

Share This Page