cIOS problems

Discussion in 'Wii - Hacking' started by SnowJim, Nov 18, 2009.

Nov 18, 2009

cIOS problems by SnowJim at 2:27 PM (2,501 Views / 0 Likes) 24 replies

  1. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    Hi!

    I got some problems that I need help with pleas.

    Hardware
    Nintendo WII
    Wii System Menu 4.2E
    Wiikey(v1) chip installed
    SD card 256 MB
    USB stick 16GB
    Orginal GameCube memmory
    2 GameCube controls

    Applications
    Homebrew channel installed
    BootMii installed (with xDVD) - Need to choose wii menu, homebrewchannel or sd on stoartup(with gamecube control)

    Installed in Homebrew channel
    SNES and NES emulators
    NeoGammaR7
    USBLaoderGX1.0Installer
    Dop-IOS are installed but do not start(black screen).
    Trucha Bug Restorer 1.1 is also installed.

    Problem
    My intentions with the NeoGammaR7 and USB Loader GX was to be able to run a backup from the USB stick, but when executin any one of the these the screen goes black and nothing more happens. A Restart of the wii is a must.

    I was told that cIOS was the one missing, so I started the latest cIOS installer and choose cIOS38 (I should probalby have choosen 249). Then I choose to take the cIOS from internet. Everything when fine but the loaders was not effected by this at all (still not starting).

    I have tried to run the cIOS installer again to choose cIOS249 instead but when hitting A the remote and the DVD light turns off and no more connection can be established between the wii and the remote? This makes it imposible to install the cIOS249.

    I have runned a program called signCheck and got the following data :

    SignCheck 0.3b aka loveSexWii build report
    Wii region, Europe
    Wii unique device id, 45735206

    IOS number, "Trucha bug", "Flash access", "Boot2 access", "Usb2.0 IOS tree"

    IOS70 (ver 6687), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS61 (ver 5405), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS57 (ver 5661), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS56 (ver 5405), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS55 (ver 5406), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS53 (ver 5406), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS38 (ver 3867), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS37 (ver 3869), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS36 (ver 3351), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS35 (ver 3349), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS34 (ver 3348), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS33 (ver 3091), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS31 (ver 3349), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS28 (ver 1550), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS22 (ver 1037), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS17 (ver 775), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS14 (ver 520), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled
    IOS13 (ver 273), Disabled, Disabled, Disabled, Disabled

    Everything els simes to work fine?

    Now I am thinking of reverting the cIOS38 installation to minimize the possibilty of bricking the wii, but Im not sure how to do this?

    I am new to the homebrew chapter of wii and do not really understand what cIOS is more then it is some kind of custom software placed in free memmory on the wii.

    Pleas help me get my wii up and running without bricking it.
     


  2. icebrg5

    Member icebrg5 GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 1, 2007
    Messages:
    2,326
    Country:
    United States
    You don't have the trucha bug on any ios files.

    You need to run truch a bug restorer and use it to bug ios36.

    Then you use ios36 to do the ciosRev14 installation.

    After that neogamma and usb loader gx should work.


    Also to get rid of bootmii starting everytime your wii turns on do one of the following.

    Do not insert your sd card until after the wii is turned on

    Or

    Rename the bootmii folder on your sd card to something else like bootmii1
     
  3. wrettcaughn

    Member wrettcaughn Misunderstood Moral Elitist

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    3,785
    Country:
    United States
  4. bazamuffin

    Member bazamuffin RESIDENT DILF

    Joined:
    Feb 1, 2009
    Messages:
    2,036
    Location:
    Shmashmortion Clinic
    Country:
    United Kingdom
    Or use bootmii config editor (HBC app) to change what Bootmii boots into and the delay time.

    http://wiibrew.org/wiki/BootMii_Configuration_Editor
     
  5. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    Thanks! But as I said, I am new to this and it seems to be alot of diffrent ways to get this going. I have already invested ALOT of time to fix this with no progress.

    I do have Trucha Bug Restorer 1.1 installed, but I have no idea how to use this software.

    Pleas provide a simple step by step instructions and I will get back to you about my progress.
     
  6. Jdbye

    Suspended Jdbye Always Remember 30/07/08

    Joined:
    May 10, 2006
    Messages:
    1,071
    Location:
    Norway
    Country:
    Norway
    You don't actually have to run Trucha Bug Restorer either - since you have BootMii boot2, you can just install cBoot2 on the SD card, then use that to run WAD Manager (included) and install some patched/old IOS wad, or you can use cBoot2 to run DOP-IOS (replace the boot.dol on the SD card).

    There's nothing wrong with Trucha Bug Restorer, but it's annoying because you have to start the app several times to do everything you need to. With DOP-IOS ran through cBoot2 you can patch the hash check in every single IOS you have if you wanted to, and only have to run DOP-IOS once. I suggest staying away from patching IOS36 though [​IMG]

    It's a good idea to have at least one unpatched IOS or your HBC will be upside down until you do [​IMG]
    HBC might be upside down after you run DOP-IOS (it's a little prank Team Twiizers play on everyone who patches the IOS HBC runs under, and HBCs IOS varies)
    If that happens, as long as you have at least one unpatched IOS you can just reinstall HBC. But if you don't patch the IOS HBC runs under (shown when you press Home in HBC) it won't turn upside down
     
  7. icebrg5

    Member icebrg5 GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 1, 2007
    Messages:
    2,326
    Country:
    United States
  8. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    Thanks!

    I will try the link provided by old8oy.

    Some aditional questions:
    1. Is there any risk that I will brick my wii by following this guid?
    2. If I understand it right, I will plave custom made software in wii system memmory, is it possible to revert this if needed in case of a new system update?
    3. The guide says softmod? Do I need to softmod even when i got a wiikey?
     
  9. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    I have not made a NAND backup, is it any idea to do this eveny when I have accedently mudified the cIOS38?
     
  10. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    I have no come so far in the guid that it is sugested to install the wanninkokoscIOS, I have got the rev 14 for NeoGamma but when starting I can´t find a 249 in the list? 36 I have found but is this really the one to choose this time?
     
  11. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    yes
    it is askign what ios to use to install the cios

    you are going to choose ios36 (which will install the cios to slot 249)
     
  12. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    Thanks that went well, the next problem is

    Link

    6. Time to patch our System menu IOS (IOS70) to run wads from SD card menu
    * Run DOP-IOS. Go right till you see IOS70. Choose yes for every option and let it install. Reboot your wii.

    I do not really know if I need this last step? Anyway, I can´t find any IOS70 in the browsing?

    One other thing, I reinstalled the Everything from the ground and up(Homebrow(removed xdvd)), now there is not bootmii menu when starting the wii?
     
  13. wrettcaughn

    Member wrettcaughn Misunderstood Moral Elitist

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    3,785
    Country:
    United States
    Keep cycling through the list. They are not listed in numerical order.
     
  14. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    I have tried that but it simes to loop? no IOS70?
     
  15. wrettcaughn

    Member wrettcaughn Misunderstood Moral Elitist

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    3,785
    Country:
    United States
    Keep trying. It's there.

    BTW...the very first time have to choose an IOS after starting the app, choose IOS36. After that choose IOS70.
     
  16. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    okay så first i select IOS36 and then ISO70?
     
  17. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    Hello

    I changed the step a little
    Now it clearly says to choose IOS36 first

    Cause iI think the reason people have problems there is because they want to choose IOS70 to use with the program (which you probably can't)

    I hope you can get it working now [​IMG]
     
  18. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    Nice, it worked!

    What do I need to do to get the New_Super_Mario_Bros_Wii_PAL_Wii-BAHAMUT running from USB stick in USB Loader or NeoGamma?
     
  19. wrettcaughn

    Member wrettcaughn Misunderstood Moral Elitist

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    3,785
    Country:
    United States
    yes SnowJim, select 36 first and then search for 70
     
  20. SnowJim
    OP

    Newcomer SnowJim Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    28
    Country:
    Sweden
    Thanks, everything works fine now.

    But should I reset the IOS38 where I accedentaly placed a cIOS? And if, how?
     

Share This Page