Undubing Megaman Zero Collection

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by stanleyopar2000, Jun 9, 2010.

Jun 9, 2010
  1. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States
    I know that the OVERLAY and Data folders are involved...but


    my question is that....

    How can I get the game to have

    1. Japanese sounds (that Capcom oh, so kindy cut out of the NA version)
    2. english text
    3. blood

    I got it to where the Menu text was english...yet the game was Japanese...a few buttons were still japanese...but it's a real good sign...

    sad part is that I can't see if the Japanese sounds or the blood is in there because when I push NEW GAME for MMZ 1-4..it crashes.

    someone told me that you have to hex edit the y9.bin file because the OVERLAY folder is mentioned there
     


  2. Zarcon

    Former Staff Zarcon .:~Enigmatic Wanderer~:.

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    2,907
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    The voice clips were never changed, even in the GBA version to the best of my knowledge. (Ciel still goes "Kyaaaa" and such)
    Just no voiced ending song in Z4 and no blood.

    I was messing around with the blood thing earlier and it's in the overlays.
    Or at least whatever tells it to show blood.
    JPN Overlay folder, arm7/9 in USA rom = JPN text + Blood.
     
  3. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States

    but doesn't that cause the ROM to crash upon selecting new game?...
     
  4. Yukito

    Newcomer Yukito Advanced Member

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    94
    Location:
    Woking
    Country:
    France
    more information (if someone else can help as well):

    DATA folder holds sound, fonts, pictures,...

    Both versions have sames DATA folder, only files with background pictures differs (Japanese logo vs US logo), means that both version have JAP & US sound.

    OVERLAY folder is most likely where we should look in, as I suspect is where all the actual text, and sound "pointers" are located.

    the y9.bin list all the files that are in the OVERLAY folder (which is why the game crash when you only swap the overlay folder).

    You can try swapping both the y9.bin and overlay_0000.bin from a version to another and you will see that it will change the language of the main menu, but crashes when you try starting a game.

    So understanding how the y9.bin works is the key to undubbing the game.
     
  5. Zarcon

    Former Staff Zarcon .:~Enigmatic Wanderer~:.

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    2,907
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    No?
    From JPN rom:
    -overlay (folder)
    -arm7.bin
    -arm9.bin
    -y7.bin
    -y9.bin

    Copy over to the USA rom.

    But like I said, JPN text.
    Not sure if you could add just blood even if you did find which overlay file it was in though.
    Also you probably don't even need to move all those files, I just did it all in one go to be sure.
     
  6. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States
    WTF...I replaced the USA

    -overlay (folder)
    -arm7.bin
    -arm9.bin
    -y7.bin
    -y9.bin


    with the japanese

    -overlay (folder)
    -arm7.bin
    -arm9.bin
    -y7.bin
    -y9.bin


    and I got a english ROM with Japanese Text...WTF? o-O
     
  7. Zarcon

    Former Staff Zarcon .:~Enigmatic Wanderer~:.

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    2,907
    Location:
    Toronto, Ontario
    Country:
    Canada
    I'm not sure why you're surprised.
     
  8. Yukito

    Newcomer Yukito Advanced Member

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    94
    Location:
    Woking
    Country:
    France
    Yes, you get english rom with japanese text and sound.

    On my end I've tried some stuff:

    overlay_0000.bin could be the main game selection screen. The next four are 0001 to 0004 are the biggest ones which might, and I'm being pessimistic here, hold the text dialogue / blood "settings" AND sound effects. Though I'm not sure, If you switch the entire overlay folder and y9.bin from Jap to US and start Megaman Zero 4, you'll get the scrolling text in english, but have japanese narration.
     
  9. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States
    either way...somewhere along the Overlay..or the .bin files are the Japanese TXT..

    we need to find out which files those are and NOT replace those...

    easier said than done...


    Like I said before...

    I got it to where the japanese Game had English Text in the menu..

    but it didn't get past New Game
     
  10. Yukito

    Newcomer Yukito Advanced Member

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    94
    Location:
    Woking
    Country:
    France
    as I said, you cannot swap some overlay files, as it would require modifying the y9.bin

    swapping only the overlay_0000.bin works because it is the first file in the list.

    I've swapped that file, and modified the first line in y9.bin with an hex editor to make it look like exactly like the first line of the other y9.bin, and the game worked (but I could not start a new game).
     
  11. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States
    so this half assed lol undubing project has caught a snag...

    we need someone smart enough to know how to Hex edit the y9.bin then

    EDIT - I also replaced the DATA folder as well, and had complete english...


    once again...New game = Crash
     
  12. .Darky

    Member .Darky GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    1,163
    Location:
    Lima
    Country:
    Peru
    Having blood and the removed japanese voices in this game would be awesome. I hope someone finds a way to do this since I know nothing about rom hacking. :|
     
  13. GreatCrippler

    Member GreatCrippler Greatness Fallen

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Messages:
    1,141
    Country:
    United States
    Can this be done the other way to get English text in the Japanese game?
     
  14. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States

    Yes...I got the menu in like 95% english...in the japanese ROM


    problem is that..I can't boot MM Zero 1-4....

    when I push new game...it crashes....

    do it the other way around...and you get a english game with japanese text...

    pretty much the Japanese one
     
  15. GreatCrippler

    Member GreatCrippler Greatness Fallen

    Joined:
    Mar 27, 2010
    Messages:
    1,141
    Country:
    United States
    Now, did you use a Clean English rom, or the Venom Cracked one?
     
  16. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States

    VERY GOOD OBSERVATION!

    I used the Abraham one for the Jap host

    and the Venom for the USA Donor

    I wonder....
     
  17. .Darky

    Member .Darky GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    1,163
    Location:
    Lima
    Country:
    Peru
    So it seems it won't be THAT hard to accomplish. I'll try unpacking the rom and try doing something myself.
     
  18. stanleyopar2000
    OP

    Member stanleyopar2000 The Official GBATEMP Thread Killer. No Mercy.

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    3,927
    Country:
    United States
    look up in the Megaman Zero Thread on page 18

    http://gbatemp.net/index.php?showtopic=232...p;#entry2900807


    Progress posts Here >

    http://gbatemp.net/t232189-ds-4944-megaman...t&p=2900807

    http://gbatemp.net/t232189-ds-4944-megaman...t&p=2900879

    http://gbatemp.net/t232189-ds-4944-megaman...t&p=2900866

    http://gbatemp.net/t232189-ds-4944-megaman...t&p=2900866


    NitroViewer did not work

    DS Lazy is what I have used.
     
  19. .Darky

    Member .Darky GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    1,163
    Location:
    Lima
    Country:
    Peru
    Wait, so did it work? :0
     
  20. ayaka_fan

    Newcomer ayaka_fan Advanced Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    66
    Country:
    Mexico
    I've tried replacing files on clean japanese rom, i've replaced overlay folder, arm7.bin, arm9.bin, y7.bin and y9.bin with the same files from usa clean rom and tried on my DSTWO and it worked, the menu and all texts are in english, i'll continue testing it.

    EDIT: There are few things that still in japanese.
     

Share This Page