The system files are corrupted

Discussion in 'Wii - Hacking' started by science, Nov 21, 2009.

Nov 21, 2009

The system files are corrupted by science at 5:52 PM (3,300 Views / 0 Likes) 16 replies

  1. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    Hey,

    I just updated my Wii from 3.1U to 4.2U using the safe updater thing... this thing http://gbatemp.net/index.php?showtopic=184057

    I then installed some StatPatch v4.2 stuff. Then I went to my Wii system menu and it says "The system files are corrupted. Please refer to the Wii Operations Manual for help troubleshooting."

    I searched for a fix, but just found info about fixing it with Preloader, which I don't think I have. I do have bootmii, and when I try to put my old nand backup, it says there was an error opening it. Help please!

    Posts merged

    Some more info... I can't load the HBC from BootMii, and when I try to use the Wii menu, it works for about a second, then shows the error

    Posts merged


    Wait a minute... I took out the disc, and now it works fine so far... anyone know what the hell was going on?
     
  2. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    Ok, so I put the disc in (Patched NSMB), and it says "An error has occurred. Press the Eject Button and remove the disc, then turn the Wii console off and refer to the Wii Operations Manual for help troubleshooting." Are all my problems lying with this disc? It worked fine when I was on 3.1U
     
  3. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    what hacks did you activate in startpatch?
     
  4. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    I installed:

    # Disable HAXX, DVDX, RZDx Checks - Disables the System Menu from blocking Homebrew.
    # Block Disc Updates - Blocks updates, which have been embedded in Discs.
    # Block Online Updates - Prevents online updates being installed.
    # Region Free Channels - Allow installation of any region Channels.
    # Region Free GC Games No VM Patch - Removes region restrictions on Gamecube games.
    # Remove NoCopy Protection (Need To Install ALL Five) - Removes the Save File Copy Protection, which prevents Save Files from being copied to SD Cards.
     
  5. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    well, usually the region free gamecube discs hack causes problems with gamecube games but disabling it will probably not fix this.

    Is NSMB the only trouble disc?
     
  6. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    Not sure, I can't find any of my other discs right now haha. But I uninstalled everything, put the disc in, and the disc channel was saying I needed to update. So I installed the Block Disc Updates option, and I got the same error again.

    Posts merged

    Actually, just found another disc. I am getting the same error
     
  7. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    is your NSMB patched?

    seems like you need IOS updates.
     
  8. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    NSMB is patched, it runs fine with Neogamma R8 b7, with or without the StartPatch hacks.

    Since I have a modchip, I've never really dealt with IOS's and stuff, but I do know I am running cIOS249 (Rev 13), and just yesterday I installed ios37-64-v2070.wad
     
  9. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    i would suggest you run through and update every IOS

    as they lead to black screen if the latest/required one is not installed.

    NSMB uses IOS53

    the update.zip from my guide has the required IOS files you want
     
  10. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    So your update.zip would pretty much be everything I need to get fully updated? Do I email you to get a copy of it?
     
  11. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    yea thats what it seems like.
    yea email simplisticmod@gmail.com to get an instant reply with the files
     
  12. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    Thanks a lot, I'll try this out
     
  13. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    I installed all the IOS wads from your zip file, and I am still getting the disc error
     
  14. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    is the game the same region as your wii?
     
  15. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    Yes, they both are

    Posts merged

    Just want to make clear, this only happens when I have the StartPatch hacks on
     
  16. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    you are sure you use startpatch for your version and region right?
    Only one version will work for 4.2U (Startpatch 4.2.4U)
     
  17. science
    OP

    Member science science rules

    Joined:
    Jun 9, 2006
    Messages:
    3,695
    Country:
    Canada
    Yep, I'm using the right version of StartPatch.

    I think I'll just disable it, I can't play NSMB through the disc channel anyways, can I? Using patched game on a WiiKey
     

Share This Page