Slooooow R4 Upgrade Revolution Card

Discussion in 'R4 DS' started by That-Guy, Feb 19, 2010.

Feb 19, 2010
  1. That-Guy
    OP

    Newcomer That-Guy Advanced Member

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Messages:
    82
    Country:
    United Kingdom
    OK I have had an 8gb R4 Upgrade Revolution Card for a few months and its been no problems at all I have just got another card exactly the same (identical memory card too) but it takes almost 2 mins to load games, where as the old card takes about 4 secs.

    I have tried formating the car (fast and slow) and have re-downloading the software and re-added the games but nothing seems to make it run faster.

    I don't understand what is causing the speed problems.

    They are both runing the latest software (1.16)

    The card is this one:
    http://www.r4i.co.uk/shop/r4/r4-sdhc-card-...or-y-card/12311

    The software its running is the top one here:
    http://www.r4i.co.uk/r4

    Anyone got any ideas/fixes for the slow speed problems? Also is there any other software I can run on the card instead which may help?
     
  2. lolzed

    Member lolzed The GBAtemp Pichu

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Messages:
    2,466
    Location:
    There
    Country:
    Philippines
    if your card is compatible(meaning it's a R4 clone)then try YSMenu with the latest infolib,to improve game loading speeds.Also in reformatting try pansonic or the official one(not Windows)

    note:to any one who knows,can you name the AK2i clones with R4 with its name?for reference
     
  3. Arp1

    Member Arp1 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    245
    Location:
    Minnesota
    Country:
    United States
    Maybe ones a better clone then the other? R4 Clones are horrible anyways.
     
  4. That-Guy
    OP

    Newcomer That-Guy Advanced Member

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Messages:
    82
    Country:
    United Kingdom
    As above they both passed validation with their unique (valid) codes.


    Anyone have any other ideas?
     
  5. wannawanna

    Newcomer wannawanna Member

    Joined:
    Feb 5, 2010
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    I had the same problem- turned out to be the memory card. I was using a PNY and the PNY worked fine on my Acekard but ran really slow on my R4 clone no matter how I formatted it. I would suggest trying a diffrent mSD if you have any around (Sandisk, Kingston, etc).
     
  6. Sir-Fritz

    Member Sir-Fritz GBAtemp Maniac

    Joined:
    May 4, 2008
    Messages:
    1,336
    Location:
    Brisbane, Australia
    Country:
    Australia
    What you mean inputted codes on website? Anyway your r4 IS a clone. They havent made real ones in almost 2 years.
     
  7. That-Guy
    OP

    Newcomer That-Guy Advanced Member

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Messages:
    82
    Country:
    United Kingdom
    You peel off the sticker and enter it here: http://www.r4i-sdhc.com/searchen.asp

    I tried a different code (one I made up) and it said there was an error so I know the system works.
     
  8. That-Guy
    OP

    Newcomer That-Guy Advanced Member

    Joined:
    Jul 17, 2009
    Messages:
    82
    Country:
    United Kingdom
    Thats the other strange thing. Both memory cards are identical.
     
  9. hundshamer

    Member hundshamer GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    May 22, 2009
    Messages:
    1,810
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    The plastic on the outside is the same, however, there are circumstances that can cause one to run slower than the other. Try switching the sd cards around and see if it still loads slow. At least you can definately say its the cart or the SD card.
     
  10. EyeZ

    Member EyeZ GBAtemp Addict

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Messages:
    2,336
    Country:
    United Kingdom
    How many games do you have on your card?

    Too much information on your card can sometimes slow them up, if you have loads of games try seperating them into different folders.
     
  11. Danny600kill

    Member Danny600kill xD

    Joined:
    Aug 3, 2009
    Messages:
    1,664
    Location:
    Manchester
    Country:
    United Kingdom

    It is a Clone R4, it's genuine in the fact thats its not a clone of the R4 upgrade but it is a clone of the Original R4

    Sometimes clones are just terrible sometimes they get the job done, the build quality is inconsistent and so as you said one might work fine but another might not work at all, if i were you i would invest in a more reliable card. There are many thread telling you which card to choose
     

Share This Page