Restoring Trucha bug on all game IOSs

Discussion in 'Wii - Hacking' started by urherenow, Nov 12, 2010.

Nov 12, 2010
  1. urherenow
    OP

    Member urherenow GBAtemp Addict

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    2,523
    Location:
    Japan
    Country:
    United States
    I have a Wiikey 2, and I upgraded my Wii the other day with all of the latest and greatest, then ran through the softmodding guide with that auto downloader thing. After that, I couldn't play most of my backups through the disc channel! I'm pretty sure the reason is that most of my stuff is scrubbed, so even with the mod chip taking care of the backup part, I need the trucha bug in whatever IOS the game wants to use, am I right?

    With that being said, I decided to do the full upgrade (minus the actual system menu 4.3) to get rid of Darkcorp because most of the devs hate it and are making their software work without all of the hacks. My problem is that I had to reinstall Darkcorp 1.1 so my scrubbed games would work again.

    My question is... is there an easy way to enable ONLY the trucha bug in all of the IOSs that games use, without all of the extra dip nonsense that gets added with Darkcorp?
     
  2. CarbonX13

    Member CarbonX13 GBAtemp 台灣人

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    1,399
    Location:
    Vancouver, B.C.
    Country:
    Taiwan
    There isn't a need to enable the Trucha Bug in every IOS. The Trucha Bug is restored to an IOS so that homebrew apps can exploit it to load content normally not allowed by Nintendo. There isn't a point in restoring the Trucha Bug to everything when everything works when only one IOS is exploited. In fact, with the IOS236 installer, there isn't even a need to go through the process of re-enabling the Trucha Bug on an official IOS; it just installs a patched IOS36 in slot 236.
     
  3. mauifrog

    Member mauifrog DA KINE WiiHacker

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    1,585
    Country:
    United States
    You need to patch ios80 if you want to load fakesigned discs from the disc channel. You can use MMM to do this and it is highly recommended that you do. If ios80 is not patched you would not be able to load recovery discs from the recovery menu should you ever need to. Patching ios80 will also allow you to load fakesigned channels from your sd card if you wish. You don't need to patch any other ios files, just ios80.
     
  4. urherenow
    OP

    Member urherenow GBAtemp Addict

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    2,523
    Location:
    Japan
    Country:
    United States
    Then why was I Able to load VC stuff (isn't that fake signed when you don't get it from the store?), I was able to see the intro off of the disc in the disc channel (I have a modchip), but I would get an error when trying to actually run the game?


    ohh... then again it WAS NSMB that I was testing on. Maybe it's that other protection they added to that game that isn't on the backup.

    at any rate, I've reinstalled darkcorp and everything I play works so I'll leave it at that for now. First sign of trouble, however, and darkcorps it toast.
     
  5. thesund0g

    Member thesund0g GBAtemp Fan

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    452
    Location:
    The Boonies
    Country:
    Antarctica
    I keep my SM IOS (30 [​IMG]) patched for this + Wiiware, but can't you also do this by having Priiloader patch SM to use IOS 249? Certain versions have worked for me, at least. Dunno if 20 does, haven't tried it in a while.
     
  6. CarbonX13

    Member CarbonX13 GBAtemp 台灣人

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    1,399
    Location:
    Vancouver, B.C.
    Country:
    Taiwan
    For Virtual Console stuff, the fake-sign is located in the WAD, allowing it to install onto your Wii. It has no relation the IOS as far as I know.

    For the disc, that's what DARKCORP was able to do, run a game directly from the disc channel. The error produced from New Super Mario Bros. was probably Error 002. Not sure if DARKCORP block that, but NeoGamma has an option for the Anti-002, allowing the game to run perfectly.
     
  7. Pippin666

    Member Pippin666 SSF43DE Master

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Messages:
    1,663
    Location:
    Montreal, Qc
    Country:
    Canada
    Looks to me that installing all the latest and greatest isn't so great after all.

    Pip'
     

Share This Page