Just need a quick answer!! "Failed! Input checksum is

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by Raiser, Jul 5, 2008.

  1. Raiser
    OP

    Member Raiser I am mad scientist.

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    1,565
    Country:
    Canada
    Okay, so I was patching a patch from Noitora.
    I was patching a .UPS patch with tsukuyomi to a clean, un-trimmed ROM.
    I chose "Apply patch to an existing file", browsed for the UPS, then the ROM, and the clicked Apply Patch.
    Then came this box:

    To directly patch source file, a temporary file is being made.
    Upon successful patching, the target file will be replaced with this.

    Applying patch file 'C:\(Private sorry, destination is correct though.)\xs1.ups' ...
    Reading file 'C:\(Private sorry, destination is correct though.)\Xenosaga I & II.nds' ...
    Target file is 'C:\(Private sorry, destination is correct though.)\Xenosaga I & II.nds.utm' ...
    Patch application will take approximately 1 minute(s), 4 second(s).
    Please be patient ... UI will not be responsive during this time.

    Failed! Input checksum is invalid.


    How do I fix this?
    I tried to "Apply Patch to A New File" and I triedto bypass the checksum validation, but I got a corrupted file.
    Help please?
     
  2. thedicemaster

    Member thedicemaster GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 26, 2008
    Messages:
    2,412
    Country:
    Netherlands
    you sure you used a clean rom?
     
  3. Xeronage

    Member Xeronage GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Aug 6, 2006
    Messages:
    612
    Country:
    Ofcourse bypassing checksum is a bad idea, it basicly detects if the file it's expecting to patch, or if it's a different one.

    Get the exact right rom you need with the same checksum.
     
  4. Raiser
    OP

    Member Raiser I am mad scientist.

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    1,565
    Country:
    Canada
    ...What?
    Sorry, I'm not really good with these things.
     
  5. thedicemaster

    Member thedicemaster GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 26, 2008
    Messages:
    2,412
    Country:
    Netherlands
    the errors and problems you get usually only happen when you don't use a clean rom.

    the bypass checksum is bad to use, since that's when the patcher checks if you are actually using a clean rom.(better said, the exact same rom as the creator of the patch)
     
  6. LufianGuy

    Member LufianGuy GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    244
    Country:
    United States
    I am having the same problem right now, did anyone ever fix this issue or find the "right checksum" rom?

    I got lucky, I checked the bypass checksum validation option and it worked!
     
  7. Noitora

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    I hate you guys, instead of saying thanks and then stfu you create topics on how to patch a game.
     

Share This Page