Tutorial How to play NDS Games in HD Widescreen (16:9, 21:9, 32:9)!

Deleted member 440156

Active Member
Newcomer
Joined
Jan 14, 2018
Messages
39
Trophies
0
XP
272
Country
United States
I typed that, but no text appeared. Did I do it wrong?
upload_2021-5-1_13-54-55.png
 

TSP184

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Oct 26, 2018
Messages
73
Trophies
0
Age
18
XP
662
Country
France
If you open PowerShell as Admin, then type
Code:
cd "C:/folder/where/desmumar/is"
and then proceed to type
Code:
.\DeSmuMAR.exe
it should then provide you with a log of text. If so, what does it state?
Understood, thanks.
 

hoshea

Member
Newcomer
Joined
Mar 17, 2015
Messages
17
Trophies
0
Age
28
Location
Surabaya, Indonesia
XP
222
Country
Indonesia
Quite odd. Perhaps you are needing to install .NET Core 3.1 Runtime: https://dotnet.microsoft.com/download/dotnet/3.1

I'm just curious, so I tried to redownload Desmume through Desmumar,

Code:
There's no "DeSmuME.exe" next to DeSmuMAR, want to automatically download the latest Dev build? (y/n)
yDownloading...
Fetching API Data of AppVeyor: zeromus/desmume
 + Obtained
 + Job ID ihjh5nqrcgm4bv64 discovered
Downloading DeSmuME-VS2019-x64-Release.exe Job Artifact...
 - Failed! A Web Exception occured: The remote server returned an error: (404) Not Found.
Failed to download DeSmuME, closing DeSmuMAR...

I'm guessing there's something wrong with the Desmume's artifact links.. maybe,
Know nothing abut Appveyor-thingy, I'm just guessing though.
 

PRAGMA

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Dec 29, 2015
Messages
2,203
Trophies
1
Location
127.0.0.1
Website
pragma.pw
XP
4,801
Country
Ireland
Just tried that; Same result. My laptop is brand-new, so maybe there's something else I haven't installed?
I'm really not sure then

--------------------- MERGED ---------------------------

I'm just curious, so I tried to redownload Desmume through Desmumar,

Code:
There's no "DeSmuME.exe" next to DeSmuMAR, want to automatically download the latest Dev build? (y/n)
yDownloading...
Fetching API Data of AppVeyor: zeromus/desmume
 + Obtained
 + Job ID ihjh5nqrcgm4bv64 discovered
Downloading DeSmuME-VS2019-x64-Release.exe Job Artifact...
 - Failed! A Web Exception occured: The remote server returned an error: (404) Not Found.
Failed to download DeSmuME, closing DeSmuMAR...

I'm guessing there's something wrong with the Desmume's artifact links.. maybe,
Know nothing abut Appveyor-thingy, I'm just guessing though.
Yes, so, AppVeyor only stores artifacts for each commit for 1 month. https://www.appveyor.com/docs/packaging-artifacts/#artifacts-retention-policy

The last commit was 1 month ago, hence right now, there's no pre-compiled builds available for download so the script fails to find one :(
 

Deleted member 440156

Active Member
Newcomer
Joined
Jan 14, 2018
Messages
39
Trophies
0
XP
272
Country
United States
So, I decided to use the Retroarch version, and I'm trying to figure out which aspect ratio I need to make both screens 16:9. I guessed it was 16:18 (8:9). That wasn't a preset ratio, so I used the custom ratio to set it to 640x720. Is this correct? I just wanted to check, because it does look a bit off, but that might just be the widescreen hack I used.
 
Last edited by Deleted member 440156,

PRAGMA

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Dec 29, 2015
Messages
2,203
Trophies
1
Location
127.0.0.1
Website
pragma.pw
XP
4,801
Country
Ireland
So, I decided to use the Retroarch version, and I'm trying to figure out which aspect ratio I need to make both screens 16:9. I guessed it was 16:18 (8:9). That wasn't a preset ratio, so I used the custom ratio to set it to 640x720. Is this correct? I just wanted to check, because it does look a bit off, but that might just be the widescreen hack I used.
If you're setting an Aspect Ratio (not resolution) then using resolutions as your aspect ratio is just being inefficient. E.g. 1920x1080 is the same as 16x9, innefficient. Anyway, I always recommend people to use the aspect ratio 16:10, regardless what system they are on as it provides much cleaner linear pixel scaling compared to 16:9.
16/9: 1.77777777778* repeating
16/10: 1.6

Not what it does, but, imagine upscaling pixels by a factor 1.77777777778* repeating compared to a clean 1.6

Ozoihbi.png


Here's an example of the inefficient non-linear pixel scaling that can happen in odd cases like this where either the aspect ratio is non-linear, or the window combined with the aspect ratio is non-linear (aka window is slightly too long or not long enough by even 1 pixel, or the aspect ratio used in the cheat is off by even the smallest amount)
 
Last edited by PRAGMA,

asorion

New Member
Newbie
Joined
May 18, 2021
Messages
1
Trophies
0
Age
28
XP
12
Country
Germany
jsut found this thread and tried everythin. my problem is when ever i startDeSmuMAR it jsut isntantly closes on me. its in admin mode and in the right folder
 
Joined
Dec 17, 2020
Messages
7
Trophies
0
XP
41
Country
Argentina
Can anyone post the codes for Pokémon games (Eur) in 16:10 aspect ratio? I want to play them in my Twilight Menu ++ with widescreen mode activated and see how they look! Thanksss
 

UppityPython

New Member
Newbie
Joined
Jan 27, 2021
Messages
2
Trophies
0
Age
23
XP
29
Country
Canada
Is it possible to make Pokémon B/W 16:9 but not have it affect the 2D art? Dialogue boxes, battle scenes, etc…? Just curious!
 

EddieEddie90

Well-Known Member
Member
Joined
Apr 24, 2016
Messages
225
Trophies
0
Age
28
XP
572
Country
Mexico
Metroid Prime Hunters (PAL)

52111ADC E5991664
02111ADC E3A01090
D2000000 00000000
5211D114 E59A1664
0211D114 E3A01090
D2000000 00000000
92111300 00001555
12111300 00001C72

Can somebody convert it to USA region? Pretty please :(
 

rapha99

New Member
Newbie
Joined
Mar 5, 2022
Messages
1
Trophies
0
Age
22
Location
Florida
XP
6
Country
United States
Dragon Quest IV (J) - in 16:10 so as to prevent non-linear pixel upscaling

5214CF3C 00001555
0214CF3C 0000199A
D2000000 00000000

I also wanted to ask if there was a way to prevent UI elements, text boxes, menu screens, etc. from stretching with a code like this. Thanks!
 

Desconocido90

Member
Newcomer
Joined
May 10, 2016
Messages
15
Trophies
0
Age
32
XP
244
Country
anyone have a code for kingdom hearts recoded (U) widescreen?
There are codes for that game in the widescreen DS-on-3DS thread.
They're 16:10, though, but to change them to 16:9 you only have to replace 0000199A by 00001C72.

Like this:
Code:
16:9 Widescreen for 3DS
9202A810 00001555
1202A810 00001C72
D2000000 00000000
I hadn't tested it, so I have no idea if it will work well on a DS emulator (sometimes DS-on-3DS widescreen codes alter other things, like swapping screens, to adapt it better to 3DS)
 

DarklyBre

New Member
Newbie
Joined
Aug 4, 2022
Messages
1
Trophies
0
Age
19
Location
Wesselburennerkoog
XP
3
Country
Germany
Sorry for the dumb question, but I have a little bit of a problem with the process of "searching".
I only have a phone (Samsung Galaxy A52) with an 21:9 resolution and I have the german pokemon games (every ds game).
My question in this case: can someone look for me for them because I don't have a computer and the knowledge for searching within the games code for the HEX-values.

P.S: the ds games I have are not the European versions! They are called (by DeSume) "Germany" in the country-section.
 

PRAGMA

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Dec 29, 2015
Messages
2,203
Trophies
1
Location
127.0.0.1
Website
pragma.pw
XP
4,801
Country
Ireland
Sorry for the dumb question, but I have a little bit of a problem with the process of "searching".
I only have a phone (Samsung Galaxy A52) with an 21:9 resolution and I have the german pokemon games (every ds game).
My question in this case: can someone look for me for them because I don't have a computer and the knowledge for searching within the games code for the HEX-values.

P.S: the ds games I have are not the European versions! They are called (by DeSume) "Germany" in the country-section.
Can you confirm what region the ROMs are because the "Germany" country selection you refer to may just be the "NDS System Region" dropdown or language selection, I don't particularly know but regardless "country-selection" sounds like it can be changed from within DeSmuME. A ROM cannot just change region at will.

Try use InsaneNutters header tool on your ROM to view info about it and get back to us: https://digiex.net/threads/nds-header-tool-2-view-info-on-nds-roms.14990/
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    The younger generation uses mostly TikTok and YouTube, some Instagram. It seems like they don't care so much about social profiles.
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I just keep it for worthless friends and families that don't do nothing
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I have no idea what's happening with all my friends from other places
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    It's weird people in their mid 50s-20s seems to like social media more than TikTok and YouTube
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Unless they get paid to upload videos
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I used TikTok a couple of days and got tired
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    But it's still better than Facebook
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    One dude here swore I was trolling him on twitch and I never even used it
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    But that's a thing with social media; it creates an illusion of proximity, when in truth everyone is overwhelmed with all the information and all the social demands in the platforms
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    And a lot of people are addicted to the phone, checking social media or talking with someone. Some exercise in the gym while being glued to the phone, not even activity takes them away from it
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    And I was like that too, until I left social media. Now sometimes I'm grabbing my phone, opening the browser and thinking: I've seen everything I wanted to see, I don't have a reason to use the phone. And I put it down
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I'd rather look at my phone than sit at a computer 24/7
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Funnily when I'm out I hardly use my phone other than checking a message here and there
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I'm mostly too busy making sure my neighbor doesn't get himself arrested
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    This evening two guys were speeding head first into my car in these:
    bolt-announces-a-custom-built-scooter-model-2-1024x536.jpg
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I didn't make case, I made my manoeuver to park the car. But I caught them off-guard, the one ahead hit the brakes and had to jump from the scooter. For a second I thought he would go against the car. They were trying to race through a gap they perceived, thinking I was going to always drive forward
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    I guess they learned a valuable lesson, don't assume that real roads are a playground
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I had a woman walk in the middle of the intersection once I was debating on flooring it
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    In those cases I honk
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    I need to get my uncle to install a cow horn
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    Those scooters go 40km/h, and the kids were riding them with no helmets
    Gift
  • Dark_Phoras @ Dark_Phoras:
    And trying to make for the gap like they're Millennium Falcon
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Annoying can't find any type c to usb adapters in my place at least they're like $3
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Sweet found one installing emudeck
    Gift
  • KenniesNewName @ KenniesNewName:
    Lol stupid ips is blocking rom sites time for a vpn
    Gift
    KenniesNewName @ KenniesNewName: Lol stupid ips is blocking rom sites time for a vpn