EZ4 Lite & Online WIFI

Discussion in 'EZ-Flash' started by zone97, Jul 13, 2006.

Jul 13, 2006

EZ4 Lite & Online WIFI by zone97 at 1:46 PM (4,003 Views / 0 Likes) 44 replies

  1. zone97
    OP

    Member zone97 GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 16, 2005
    Messages:
    466
    Location:
    Eastern Time zone
    Country:
    United States
    EZ4 Lite & WIFI - Solved!

    Let me start with I was very pleased with the ez4l untill i discovered its dark secret. It seems as though this cart lacks the ability to play on nintendo wifi, for pretty much every game. (unless some one can prove to me otherwise) here is what I have tested.

    HARDWARE

    I have a japanese ds lite (white), flashed with flashme v7, I have a M3 mini sd adapter w/2 gig mini sd (sandisk), I also have the EZflash 4 lite w/ 1 gig micro sd (sandisk)

    All devices are loaded with the latest firmware, as of the writing of this post.

    ezloader 1.67
    ezclient 07/10 (beta 3)

    ROMS TESTED

    0168 - Mario Kart DS (USA)(SCZ)(D47555BE)
    0366 - Tetris DS (USA)(WRG)(377536D4)
    0367 - Metroid Prime Hunters (USA)(WRG)(7FE4554A)

    All loaded to the cart with the latest EZ4 client. All the roms work well as far as single player, playability goes. It turns ugly when you try to play online. Every rom will error out with ERROR: 20109, which I have found to mean it thinks your online name is blank. (which its not, this was checked.) And in the case of Tetris, once it gives you this error and you click next the rom will freeze.

    All of the above roms were tested on the same unit, with the M3 adapter and work flawlessly, single and online.
    I even went as far as to wipe out all of the NWC settings and start anew... When I did this i discovered another interesting tidbit. When you connect to NWC your DS is assigned a Connection ID its 4 sets of 4 numbers. 0000-0000-0000-0000 when you clear this out, and try to re-establish connection to NWC with the EZ4 lite, you will not be able to make a connection at all. I had to put my M3 back in, in order for it to reassign me a connection ID. (of cource all my friend codes are all now changed.. damnit...) Once I was assigned a new connection ID, I could successfully make a test connection to my wireless device, however allas I still got the same Error: 20109 when connecting with any game.

    CONCLUSION


    Knowing what I know now... I would not have purchased the EZ4 lite, appeartly no one is testing online play with this cart in any of the reviews.. [​IMG] Now, Don't get me wrong. I don't have 40 f these things laying around to test them all, so for those who have one, please try and test WFC and see if you can play any of the 6 or so WFC roms out. See if you get the same issue.. If you do get it to work, please post what version of the client software you are using, and what loader version.

    SOLUTION


    Turns out that the latest beta 3 of the client software is to blame. I was able to use the 05/24/06 version and repatch the wifi games and they all work now. Tetris will still lock up on you after you complete wifi or if you do not connect on the first try. They still need to fix this. Other than that things look good.
     


  2. Elrinth

    Member Elrinth :Master beyond your imagination:

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    2,795
    Location:
    Home @ UMEÅ
    Country:
    Sweden
    that is rather sad. [​IMG] I will test this once my bro comes with his wireless router
     
  3. Costello

    Administrator Costello Headmaster

    Joined:
    Oct 24, 2002
    Messages:
    12,031
    there doesn't seem to be any other thread about the subject...
    apparently you're the only one to report this problem (on GBAtemp)


    BTW online wifi with my M3 works flawlessly.
     
  4. kernelPANIC

    Member kernelPANIC GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 20, 2005
    Messages:
    423
    Location:
    Madrid
    Country:
    Spain
    Does it?
    I was under the impression that the WFC system prevented you from playing with backed-up copies (roms). I thought that's what the RSA encryption was there for (maybe that's there to secure the communications and not to prevent piracy).
    Or are there games that use online methods other than WFC?
     
  5. meangreenie

    Banned meangreenie Banned

    Joined:
    Nov 14, 2005
    Messages:
    639
    Country:
    United Kingdom
    You sure you have set a name in the DS options ? Also is the time and date set correctly ...may make a difference.

    I'm sure it must work as I remember someone else compaining that Tetris crashes on the EZ4 when exiting wifi, I suggested they should set the wifi options in Mario Kart, to which he replied that it was working fine on-line and his options were set up already, just that it crashed when exiting wifi (after he finished playing)
     
  6. HugeCock

    Member HugeCock Oh My....

    Joined:
    Jul 5, 2006
    Messages:
    534
    Country:
    United States
    I play on my G6 and M3 over WiFi all the TIME don't have an EZ_flash IV to test sorry
     
  7. zone97
    OP

    Member zone97 GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 16, 2005
    Messages:
    466
    Location:
    Eastern Time zone
    Country:
    United States
    time and date check, all are correct, user name is set, and after connecting with the M3 a connection ID is set. As I mentioned in the original post, If I put the M3 adapter in using the same games, wifi works fine, with the settings on the DS, if i then take the M3 out and put the EZ4 in, the wifi fails to connect. and crashes on tetris.. ? Thats why I am trying to see if someone has been able to make this work..

    I have a feeling that the client or loader, is patching over a section of the rom reserved for something that has to do with WIFI. Maybe an older version of the client software will work? Need to hear from some with success.. Or I may have to part with the ez4 or wait to see if M3 lite comes out with a micro.
     
  8. meangreenie

    Banned meangreenie Banned

    Joined:
    Nov 14, 2005
    Messages:
    639
    Country:
    United Kingdom
    Hmmm strange, others definately have had it working I just checked through some threads at sosuke.

    Would changing the name make any difference, maybe there is a conflict with some settings under you're present user name/id between the M3 and EZ 4. Have you tried a new account ?

    Other than that try another client software, they are all available at sosuke.
     
  9. CWar

    Member CWar GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    114
    Country:
    Singapore
    I was able to play online on my EZ4L just fine. I've played, Metroid, Tetris, Mario Kart. All of them run just fine using my router, and Nintendo Wi-fi USB connector. I haven't tested it with the latest loader though. I'll report back.

    edit: All of them were able to connect to wi-fi just fine. So it could have been your settings.

    edit: From the error code from nintendowifi.com states that,

    http://www.nintendowifi.com/customersuppor...r=20109&x=0&y=0
     
  10. Keva

    Member Keva GBAtemp Fan

    Joined:
    Sep 28, 2004
    Messages:
    305
    Location:
    Wiltshire
    Country:
    United Kingdom
    Works fine for me. I play tetris and mario kart often [​IMG]
     
  11. zone97
    OP

    Member zone97 GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 16, 2005
    Messages:
    466
    Location:
    Eastern Time zone
    Country:
    United States
    Ok, so i get it that you say you loaded with the lates loader and all worked. How about the client piece... When you install your roms it patches them as it installs. What version of the client piece was the roms you tested loaded with?

    I have tried redoing my nintendo wifi settings. it did nothing.. also have tried at 2 different "hot spots" work and home. same results. I may see if your willing to pop your cart open look to see if there is a revision number on the board. Could just be a bad batch? If so maybe they will work out and exchange..

    thanks for the reply..
     
  12. meangreenie

    Banned meangreenie Banned

    Joined:
    Nov 14, 2005
    Messages:
    639
    Country:
    United Kingdom
    Could it be the new client software as you 'zone97' was suspecting.

    Have you tried any other client software ?
     
  13. zone97
    OP

    Member zone97 GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 16, 2005
    Messages:
    466
    Location:
    Eastern Time zone
    Country:
    United States
    yes new account, and created a clean save file.. still nothing.. [​IMG]
     
  14. zragnarok

    Member zragnarok GBAtemp Regular

    Joined:
    May 21, 2006
    Messages:
    124
    Country:
    United States
    I have a superkey and EZ4-Lite.. i have been playing a bunch of WFC games with no problems

    - Mario Kart
    - Tetris
    - Animal Crossing
    - Metroid Hunters

    :shrugs:

    you probably just got a lemon... it happens
     
  15. zone97
    OP

    Member zone97 GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 16, 2005
    Messages:
    466
    Location:
    Eastern Time zone
    Country:
    United States
    Guys thanks for the positive posts however inorder for me to figure out the reason mine doesnt work I need to know the details of the ones who do... what version of the patcher/client/loader are you using?
     
  16. zragnarok

    Member zragnarok GBAtemp Regular

    Joined:
    May 21, 2006
    Messages:
    124
    Country:
    United States

    i have used every version of both the loader and client between client v1.20 and 1.67.. works fine
     
  17. CWar

    Member CWar GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    114
    Country:
    Singapore
    It appears to be the Client. Since my Bleach DS was uploaded using the older client, it was able to connect. Upon using the new one, I got the same error as you. So we can only hope for EZ to fix this.

    edit: Using Mario Kart DS is the same thing. But shit, it seems that I my old save wouldn't load. WTF? Even using the old patched Mario Kart.

    edit: Nevermind, forgot to clear out the SRAM. Had me there for a sec. So for now, it's better to just use the old Client.
     
  18. zone97
    OP

    Member zone97 GBAtemp Fan

    Joined:
    Feb 16, 2005
    Messages:
    466
    Location:
    Eastern Time zone
    Country:
    United States
    whats the version # of the old client you were using?
     
  19. CWar

    Member CWar GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 2, 2003
    Messages:
    114
    Country:
    Singapore
    I think it was 20060615.
     
  20. Maikel

    Newcomer Maikel Newbie

    Joined:
    Jun 25, 2006
    Messages:
    9
    Country:
    Netherlands
    Same problem
    With EZ4LITE with MK4-Key and EZ4_Client
     

Share This Page