EDGE MoonShell 2 Exit To Firmware

Discussion in 'EDGE' started by Blackiris, Mar 30, 2009.

Mar 30, 2009
  1. Blackiris
    OP

    Member Blackiris GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    217
    Location:
    5th Street/8th Street
    Country:
    Philippines
    I recently downloaded MoonShell 2 beta 8.2 off, well, here, and I was really awed at the new features (Memo, ClearType, play all MP3 in this folder or entire MicroSD?!) since I haven't updated my MoonShell 2 for a long time. Although, the thing I was most excited about was the fact that MoonShell 2, like the original, could go back to firmware without having to reset the DS. As in, I mean I read the resetmse readme and saw that the EDGE.nds exit to firmware NDS was there and came from an official source. But it doesn't work, and displays a message only familiar to me through accidentally trying to run NDS programs with the original MoonShell:

    "not support adapter type."

    It's not really much of a problem, but I think it'd be really great if it was fixed. That or I'm doing something wrong, which is why I'll mention the fact that I reformatted my MicroSD (4G, FAT32) and placed only the newest EDGE OS (v1.45) and the original MoonShell that's on the EDGE Downloads page.

    Help please? [​IMG]
     


  2. Naxito

    Newcomer Naxito Advanced Member

    Joined:
    May 14, 2008
    Messages:
    63
    Location:
    Spain
    Country:
    Spain
    Well, the moonshell of EDGE need reset.mse (believe) and moonshell 8.2 hasn't have it.
     
  3. Blackiris
    OP

    Member Blackiris GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    217
    Location:
    5th Street/8th Street
    Country:
    Philippines
    I know that; it's just odd to see that this EDGE resetmse that comes with the 8.2 package says that it came from an official source, yet doesn't work on mine. Now I'm thinking that it might be related to the EDGE OS firmware version or some special formatting of the MicroSD? Dunno really v_v
     
  4. Brian117

    Member Brian117 GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    3,249
    Location:
    Cleveland, OH
    Country:
    United States
    Hit Select.
     
  5. RyRyAP2

    Newcomer RyRyAP2 Newbie

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    7
    Country:
    United States
    I am having the same issue with my Wife's DS...
    I boot up moonshell...
    press start to exit to firmware...
    and then it reads...

    "MicroSD card is not formatted with FAT16 or FAT32. Please format the MicroSD card before using with EDGE"

    I tried Reformatting the MicroSD to FAT32...
    Reinstalled the latest version of the firmware (v1.45) and then the latest version of Moonshell...

    and it still gives me the same issue...

    I can play games fine, its just when i exit moonshell to get into the Firmware, it gives me that reformat instruction
     
  6. Blackiris
    OP

    Member Blackiris GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    217
    Location:
    5th Street/8th Street
    Country:
    Philippines
    According to Moonlight himself, he says that he got reports of soft-reset working and not working, so I guess we'll have to wait for further betas (or maybe the final version) when it comes to soft-reset files. It'd still be pretty nice to have right about now though, can't deny that [​IMG]
     
  7. RyRyAP2

    Newcomer RyRyAP2 Newbie

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    7
    Country:
    United States
    ok well i got it to work fine again...

    i just backed up my files in the MicroSD on to my laptop...
    reformatted the card to FAT32...
    redownloaded Firmware v1.45 and copied to microSD...
    redownloaded Moonshell Edge v1.71 release 2 and copied to microSD...
    put all backed up games, saves, and skins into the appropriate areas...
    booted up Edge...went to Moonshell...
    soft reset it (press start)...
    and viola! it works...

    hope this helps [​IMG]
     
  8. corenting

    Member corenting Insert random cool title here

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    288
    Location:
    Paris
    Country:
    France
    We speak about Moonshell 2 (can't be downloaded on the EDGE's site),not Moonshell 1.71...
     
  9. barf

    Newcomer barf Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    I used the reset.mse file which came with moonshell 1.71 and renamed it EDGE.nds and stuck it in the resetmse folder. Works with latest moonshell 2 beta11.

    Cheers!
     
  10. Blackiris
    OP

    Member Blackiris GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    217
    Location:
    5th Street/8th Street
    Country:
    Philippines
    ...whoa, really? I'mma try that in a bit, thanks so much in advance [​IMG]
     
  11. barf

    Newcomer barf Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    Also works with Moonshell 2 beta12. Just tested yesterday

    Barf
     
  12. Blackiris
    OP

    Member Blackiris GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    217
    Location:
    5th Street/8th Street
    Country:
    Philippines
    Argh, I don't get it. Why is it NOT working with my EDGE? This is MoonShell 2 Beta 10, with renamed reset.mse from the EDGE MoonShell 1.71 package. I'm using a 4GB Kingston MicroSD for what it's worth.

    ...do I have to DLDI something? [​IMG]
     
  13. barf

    Newcomer barf Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    I'm not doing anything special. Just rename the reset.mse file from Moonshell 1.71 to EDGE.nds. Copy this EDGE.nds file into the \moonshl2\resetmse\ folder. Pressing the start button brings up a menu - choose exit to firmware (or something like that). Works on 3 NDS lites all running v1.45 Edge firmware. Two are using 4GB, class 4 Kingston, and one is using 8GB class 2 Patriot micro SDHC.

    Didn't do anything with DLDI.

    Works with both beta11 and beta12. Haven't tried with the stable version yet, but I have confidence that it will work for this too since the stable version is basically the same as beta12.

    Did you try reformatting you card?

    Barf
     
  14. barf

    Newcomer barf Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    Delete duplicate post
     
  15. barf

    Newcomer barf Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    I can confirm that this also works on the moonshell 2 stable version. Works on all 3 of our DSs. Just upgraded the other two to 8GB patriot cards in order to hold more movies [​IMG]

    Barf
     
  16. mipf

    Newcomer mipf Newbie

    Joined:
    May 12, 2009
    Messages:
    8
    Country:
    Philippines
    can you uppload the exatc reset.mse that your using? becuase, it doesnt work on me too. EDGE 1.45, Moonshell 2 Beta 12, Moonshell 2 Stable, i did the rename on reset.mse from moonshell 1.71, renamed that as EDGE.nds.. put it in the reset.mse folder, when i tried the exit to firmware, it just goes blue screen on the bottom screen with a bunch of codes or sumthing.
     
  17. barf

    Newcomer barf Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    United States
    How do I upload the file? I tried add a file and it was rejected.
     
  18. barf

    Newcomer barf Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    10
    Country:
    United States
  19. mipf

    Newcomer mipf Newbie

    Joined:
    May 12, 2009
    Messages:
    8
    Country:
    Philippines
    thanks a lot.. it works!
     
  20. AmyGrrl

    Newcomer AmyGrrl Member

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Messages:
    33
    Country:
    Canada
    Hey Barf... I used the EDGE.nds file you posted to reboot back to the EDGE OS from Moonshell and it works..... but..... is says the EDGE OS version is 1.D.... what version is this? I thought it was suppose to reboot to the EDGE OS which should be v1.5... not 1.D.... is v1.D an older version of the EDGE OS?
     

Share This Page