1. BlueTrainer12

    BlueTrainer12 Member
    Newcomer

    Joined:
    Sep 21, 2020
    Messages:
    16
    Country:
    United States
    any updates on the nds - bootstrap issue i mentioned before?
     
  2. Robz8

    OP Robz8 Coolest of TWL
    Developer

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    13,889
    Country:
    United States
    nds-bootstrap development currently is on hold, aside from the commits that add Slot-2 emulation for certain games.
     
  3. luzby76

    luzby76 Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Oct 6, 2020
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    Thanks for the step by step!! my kid is using it now!!!
     
    alexander1970, banjo2 and Robz8 like this.
  4. raxadian

    raxadian GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Nov 10, 2018
    Messages:
    2,098
    Country:
    Argentina
    Ah yes the infamous "unlock stuff using a Gba game" option, mostly used for Pokemon.

    Edit: Some games just won't work well on the Sd card, unfortunately.

    Advice, try running an uncompressed version of the DS game, as that improves compatibility on some games. Unfortunately that won't fix the graphic glitches, just make it less likely to crash.
     
    Last edited by raxadian, Oct 8, 2020
  5. AvocadoToast

    AvocadoToast Member
    Newcomer

    Joined:
    Jun 11, 2020
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    when ever i try using widescreen it becomes all glitched out and weird please help
     
  6. Robz8

    OP Robz8 Coolest of TWL
    Developer

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    13,889
    Country:
    United States
    Re-do the widescreen steps.
     
    alexander1970 likes this.
  7. Giulzilla

    Giulzilla Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Oct 8, 2020
    Messages:
    5
    Country:
    Italy
    Hi! I've just signed in on this site to ask for help.
    I've a 3DS XL and a R4i Gold (2014) for 3DS to play DS games. I tried to play Radiant Historia but I found out there's an AP which doesn't load but just restart the game. Searching for a solution, I found out this Twilight Menu++ and I tried to install it on my flashcard following the guide but I miserably failed. I've got just a black screen. First of all, I didn't understand if I' have to format or not my SD before installing Twilight Menu. So, this is what I've done:
    - I leaved what I suppose was firmware's original files (__rpg folder, _DS_MENU.dat, r4.DAT)
    - I copied the _nds folder, the BOOT.NDS file and the roms folder on the SD root
    - I copied what's in Flashcard Loader / R4iDSN & R4i Gold RTS on the SD root (__rpg folder, _wfwd folder, _DS_MENU.dat, Wfwd.dat) replacing the files with the same name.
    - then I turned on my 3DS, launched the flashcard and...black screen.
    What did I do wrong? (T w T)
    Sorry but I'm terrible with this little hacking things, I'm a total ignorant...
     
  8. raxadian

    raxadian GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Nov 10, 2018
    Messages:
    2,098
    Country:
    Argentina
    Go here to ask about your card and backup then update.

    https://gbatemp.net/threads/the-big-ds-flashcart-f-a-q-thread.515229/

    Try using YSmenu and or TTMenu:

    https://gbatemp.net/threads/retrogamefan-updates-releases.267243/
     
    alexander1970 likes this.
  9. Giulzilla

    Giulzilla Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Oct 8, 2020
    Messages:
    5
    Country:
    Italy
    Do you mean I should update my flashcard's firmware before doing anything?

    I've just tried to install the YSmenu (fomatting my SD) but what i've got was a black screen with a "loading..." on top screen lol
     
  10. AvocadoToast

    AvocadoToast Member
    Newcomer

    Joined:
    Jun 11, 2020
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    for more information it looks like half the bottom screen and the screen has like shifted left right and looks like a glitch. I have updated twilight and I redo the same steps, and I just try to do the same installing multiple times and it just stays glitched. The twlbg file appears in luma modules and it just becomes glitched out. What should i do?
     
  11. MrLuigix64

    MrLuigix64 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Mar 4, 2013
    Messages:
    72
    Country:
    Mexico
    Well, on my last post I commented everything was working but... widescreen seems to not be aplied to the Flashcard games, only the 3DS SD ones, on MISC is 16:10 enabled, but when I open the Rom options the aspect ratio of the game doesn't appear, and running the games are in 4:3 but expaned. the widescreen only works on the SD for now?
     
  12. AvocadoToast

    AvocadoToast Member
    Newcomer

    Joined:
    Jun 11, 2020
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    so i did get widescreen working and it launches fine through twilightmenu but none of my home menu forwarders use the widescreen. only when its launched directly thru twilight menu.
     
    Last edited by AvocadoToast, Oct 8, 2020
  13. YotiReal

    YotiReal Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Aug 2, 2012
    Messages:
    62
    Country:
    Russia
    I'm using Russian language with DSi theme but top screen text "L Previous" and "Next R" still in English.
     
  14. Pk11

    Pk11 A cat girl with a DSi
    Member

    Joined:
    Jun 26, 2019
    Messages:
    216
    Country:
    United States
    Those aren't translatable right now as currently text rendering on the top screen is very limited in the DSi theme, I plan to try improve that at some point if Robz or someone else doesn't first, but it requires some major changes to TWiLight's rendering for what I want to do so I haven't gotten around to it... Those can be changed with custom skins currently if you want to change them yourself
     
    Last edited by Pk11, Oct 8, 2020
  15. Robz8

    OP Robz8 Coolest of TWL
    Developer

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    13,889
    Country:
    United States
    Forwarders cannot use widescreen codes yet.
     
    banjo2 and alexander1970 like this.
  16. raxadian

    raxadian GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Nov 10, 2018
    Messages:
    2,098
    Country:
    Argentina
    Did you try to boot directly into YSmenu or what?

    First, backup, then update the flashcard firmware to the latest avaliable. Then copy YSmenu to the card and try to boor it as a nds room.

    If it doesn't boot like that then your card is not compatible with it.

    If it boots load a game with YSmenu and try to save it, it can't then your are doomed. If it can then using YSmenu works good enough in your card.

    Alternatively there is a program to convert NDS files to be compatible with certain flashcards but has not updated in ages and it doesn't work in every game.
     
  17. AvocadoToast

    AvocadoToast Member
    Newcomer

    Joined:
    Jun 11, 2020
    Messages:
    27
    Country:
    United States
    ah okay. I'll be on the lookout for it then.
     
  18. Giulzilla

    Giulzilla Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Oct 8, 2020
    Messages:
    5
    Country:
    Italy
    What I tried was format, then copy the original firmware of my flashcard and YSmenu on the SD because I didn't find the firmware update. In the guide topic for the YSmenu all the site for my R4i Gold weren't available. Is my flashcard just too old? Or do I missed up the right site to dowload the update?
     
  19. raxadian

    raxadian GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Nov 10, 2018
    Messages:
    2,098
    Country:
    Argentina
    Look at your card box.

    Copy the url on it.

    Go here:
    https://archive.org/web/

    Paste the url and see if the page is saved.

    Try to find the latest firmware from one of the newest saved pages.
     
  20. Giulzilla

    Giulzilla Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Oct 8, 2020
    Messages:
    5
    Country:
    Italy
    Okay, I foud the site and dowloaded the latest firmware update (even if it's from 2012). I have to download the kernel too? And then what's next? Should I format the SD, put the old firmware, update it and then try again installing YSmenu?
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - replacement, TWiLight, [DS(i)