Hacking Deleted 9.0 FW files off SD after downgrading to 8.1, Switch will now only boot into RCM?

thewiimang

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 23, 2019
Messages
7
Trophies
0
Age
32
XP
39
Country
United States
I updated to 9.0 but had all sorts of problems so I used ChoiDujour to downgrade to 8.1 FW. Everything went smooth, until I was going through my micro SD and deleted the FW 9.0 folder (I didn't think I needed it anymore) after that I boot into RCM and it freezes at the kosmos logo. I power off the switch and it refuses to boot into OFW. I hold it down for 15 seconds and then try RCM mode and it works. I boot kosmos and it freezes at the logo. I now put fresh kosmos on my SD and deleted the old kosmos files. Now my switch will boot into RCM AND I can access kosmos again. Some of my games are saying corrupt data, but some others are working perfectly fine. I have NO idea what I did I'm guessing this happened from me deleting the FW 9.0 folder. Now I was thinking, do I go to choidujour again and redo the 8.1 update? or should I just wipe my SD and redo kosmos again from the ground up completely? Am I out of luck in booting OFW again? Thanks :)
 

linuxares

I'm not a generous god!
Global Moderator
Joined
Aug 5, 2007
Messages
10,205
Trophies
2
XP
12,675
Country
Sweden
How did you downgrade? Did you restore a NAND backup?

You must restore your boot files if you downgrade as well as the nand backup.
 

thewiimang

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 23, 2019
Messages
7
Trophies
0
Age
32
XP
39
Country
United States
How did you downgrade? Did you restore a NAND backup?

You must restore your boot files if you downgrade as well as the nand backup.
I downgraded with choidujour and the 8.1 FW files. It was running smoothly until I deleted the FW 9.0 folder, and I have a NAND backup I haven't restored yet though.

--------------------- MERGED ---------------------------

No, you can delete the 9.0.0 firmware folder after you have updated. That can't be the reason for your issue.
really? very odd, that's the only major thing to the SD
 

ucef

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 14, 2018
Messages
122
Trophies
0
Age
38
XP
698
Country
Morocco
It's not possible tu run 8.1.0 fiiwmre with 9.0 fuses,the bootloader will panic and enter rcm mode as i know !
You need tu upgarde to 9.0 with choidujour et setup a Emmumc with the 8.1.0 firmwire
 
  • Like
Reactions: thewiimang

thewiimang

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 23, 2019
Messages
7
Trophies
0
Age
32
XP
39
Country
United States
It's not possible tu run 8.1.0 fiiwmre with 9.0 fuses,the bootloader will panic and enter rcm mode as i know !
You need tu upgarde to 9.0 with choidujour et setup a Emmumc with the 8.1.0 firmwire
thank you, so I upgrade and how do I set up the emummc? thank you guys again so much
 

TheCyberQuake

Certified Geek
Member
Joined
Dec 2, 2014
Messages
5,012
Trophies
1
Age
26
Location
Las Vegas, Nevada
XP
4,386
Country
United States
  • Like
Reactions: Draxzelex and ucef

thewiimang

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 23, 2019
Messages
7
Trophies
0
Age
32
XP
39
Country
United States
It's not possible tu run 8.1.0 fiiwmre with 9.0 fuses,the bootloader will panic and enter rcm mode as i know !
You need tu upgarde to 9.0 with choidujour et setup a Emmumc with the 8.1.0 firmwire
You should be able to boot into sysNAND 8.1.0 with hekate. 9.0.0 introduced a fuse burn, which once burned will not allow the console to boot without a custom bootloader like hekate/fusee-primary that bypasses the fuse check.
thank you guys so much, I set up my 8.1 emummc and updated to 9.0 and it now boots back into OFW also. thank you again!!!
 

smf

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 23, 2009
Messages
6,233
Trophies
2
XP
5,067
Country
United Kingdom
really? I swear I've downgraded once before and my OFW always worked fine.

Two reasons for that

1. Some versions of the FW use the same number of fuses, so you may have downgraded to one with the same fuse count.
2. If you always boot a higher fuse count FW into RCM then it never burns them & you can downgrade to any FW that has a matching fuse count to what have actually been burnt
 
Last edited by smf,
  • Like
Reactions: ucef and thewiimang

thewiimang

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 23, 2019
Messages
7
Trophies
0
Age
32
XP
39
Country
United States
Two reasons for that

1. Some versions of the FW use the same number of fuses, so you may have downgraded to one with the same fuse count.
2. If you always boot a higher fuse count FW into RCM then it never burns them & you can downgrade to any FW that has a matching fuse count to what have actually been burnt

thank you, I realized this time I was in RCM mode the entire time after I downgraded, I never booted to OFW, once I did it turned blank and it wouldn’t power on. Everything’s great now thanks to you guys!
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • K3N1 @ K3N1:
    Sihuuu Taco Holder Stand set of 2 - Holds up to 3 tacos in each Taco Tray - Sturdy, Dishwasher and Microwave Safe https://a.co/d/6FFlct5 What kind of tacos are even in those racks
  • Veho @ Veho:
    What's that, ham and cheese?
  • Veho @ Veho:
    I often stick some ham and cheese in a tortilla and toast it but I wouldn't dare call it a taco.
  • K3N1 @ K3N1:
    I guess ice cream in a taco is still a taco
  • K3N1 @ K3N1:
    The product placement in the fantasy football movie is werid it starts out with a psp then goes to the series x
  • Veho @ Veho:
    There's a fantasy football movie?
  • K3N1 @ K3N1:
    I bet you can't believe it's about Madden
  • Veho @ Veho:
    I can't believe it's not butter.
  • K3N1 @ K3N1:
    Lebron James did help produce it so it can't be that shit right
  • cearp @ cearp:
    kennie'snewname is now the old name???
    +2
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Woah! Kenny has changed it name?
    +1
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    @cearp, Hey there!
    +2
  • K3N1 @ K3N1:
    I prefer it/idiots as my pronouns thank you
    +2
  • K3N1 @ K3N1:
    Lol theirs a cheat code for 30/60fps for new pOKEmoNz for ryujinx
    +1
  • K3N1 @ K3N1:
    So to have echo auto you need your phone connected to BT audio then the echo auto connected to your phone
  • brouh @ brouh:
    Hey, how can i contact the admins to see if there is something blocking the views of my post
  • brouh @ brouh:
    alr thx
  • The Real Jdbye @ The Real Jdbye:
    @brouh if you can see it, then other people can see it too
  • M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ:
    Got the new blue Christmas hat on my pfp
    K3N1 @ K3N1: https://youtube.com/shorts/oStfQ_9ajg8?feature=share