Hacking updating sysnand?

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
I have 4.2 installed right now on my o3ds xl.
I'd like to update to something higher.

If I remove my SD card, then boot into sysnand, can I use a *.3ds game to update my sysnand?
Any *.3DS games that get me to 9.2?
 

Oishikatta

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 30, 2014
Messages
971
Trophies
0
XP
593
Country
United States
I have 4.2 installed right now on my o3ds xl.
I'd like to update to something higher.

If I remove my SD card, then boot into sysnand, can I use a *.3ds game to update my sysnand?
Any *.3DS games that get me to 9.2?


No, you'll brick your 3DS by trying that. You can safely get to 4.5 like that though, but you probably want higher than that.
 

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
No, you'll brick your 3DS by trying that. You can safely get to 4.5 like that though, but you probably want higher than that.

How do I legitimately get to something higher than 4.5 without bricking? Why would updating my sysnand brick it? :(
 

Oishikatta

Well-Known Member
Member
Joined
Oct 30, 2014
Messages
971
Trophies
0
XP
593
Country
United States
How do I legitimately get to something higher than 4.5 without bricking? Why would updating my sysnand brick it? :(


You can't update sysnand from a rom higher than 6.x. You can update it from an actual game cart or sky, but make sure you have an exploitable browser installed first.
 

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
Oh! I have a nand dump of 8.1 or something like that.
I made it before I downgraded. Can I just restore it?
 

SickPuppy

New Member
Member
Joined
Jul 29, 2009
Messages
1,830
Trophies
0
XP
722
Country
United States
Shouldn't you tell what you hope to get out of your 3DS so somebody might recommend what firmware you should update to?
 

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
I want to install clean cia's to my sysnand.. These clean games require higher nands. (pokemon alpha sapphire for example.)
 

zoogie

playing around in the dsiware
Developer
Joined
Nov 30, 2014
Messages
8,434
Trophies
2
XP
13,904
Country
Micronesia, Federated States of
I want to install clean cia's to my sysnand.. These clean games require higher nands. (pokemon alpha sapphire for example.)
Go ahead and GW restore your 8.1 as long as you're double certain it really is 8.1.

Edit: Press UP on D-pad while selecting downgrade. Make sure NAND.BIN is on your big sdmc root.
 
  • Like
Reactions: Suthek

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
Go ahead and GW restore your 8.1 as long as you're double certain it really is 8.1.

Edit: Press UP on D-pad while selecting downgrade. Make sure NAND.BIN is on your big sdmc root.

Well it's definitely lower than 9.2 :)
It was in the 8's.
Restoring now!!! :)

Thanks everyone.

To install clean cia's, do I boot "classic mode" (with no emunand formatted) or do I boot "gateway mode" (with no emunand formatted)?
 

zoogie

playing around in the dsiware
Developer
Joined
Nov 30, 2014
Messages
8,434
Trophies
2
XP
13,904
Country
Micronesia, Federated States of
Well it's definitely lower than 9.2 :)
It was in the 8's.
Restoring now!!! :)

Thanks everyone.

To install clean cia's, do I boot "classic mode" (with no emunand formatted) or do I boot "gateway mode" (with no emunand formatted)?
To install anything your need gateway in hack mode. (gateway mode.)
 
  • Like
Reactions: Suthek

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
and I was wrong. It was in the 6's.
I'm at 6.2 now though. So I guess that's closer to my end goal. ^.^
 

nccom

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 9, 2006
Messages
362
Trophies
0
XP
679
Country
Estonia
I want to install clean cia's to my sysnand.. These clean games require higher nands. (pokemon alpha sapphire for example.)
You want to use very slow browser exploit every time to boot GW mode just to play 6-7 games from sysnand? Really?
 

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
You want to use very slow browser exploit every time to boot GW mode just to play 6-7 games from sysnand? Really?

I have an N3DS with Emunand for my main gaming sessions. basically turning my O3DS into a sysnand machine to play clean cias. (I'm bored. I find tinkering more fun than the games themselves.)

So I'm at 6.2 sysnand.
I removed the SD. deleted the 1gb emunand partition.
Formatted the full 4gb stick as a fat32 32byte.
I turn my 03DS on. I boot to GW menu.
I click gateway mode.
and then it's black screen. Nothing happening.

I must be missing something? I thought gateway mode works in sysnand?
 

thorasgar

Checkout my evil Soon-in-ator™
Member
Joined
Jul 3, 2010
Messages
3,783
Trophies
1
XP
2,493
Country
United States
Forgot to put launcher.dat back on the stick. :)

Wrong. Never mind, you made it to GW menu.

Red card slotted with a mSD ?
 

Suthek

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
193
Trophies
0
Age
37
Location
EH, BC
XP
159
Country
Canada
Yep. Red card is working fine with my N3DS right now.

To clarify. N3DS is fine... booting into Emunand.

Still haven't gotten my O3DS to boot into GW Mode sysnand.
Formatting Emunand on the 6.1 machine to make sure I'm not crazy.

EDIT**
Formatted Emunand. (6.2 not 6.1)
Boots into Emunand fine but the second I use a clean SD card it won't boot into GW Mode with Sysnand.
Using Launcher 3.1.1

Is there an older launcher I should be using?
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    KenniesNewName @ KenniesNewName: https://youtu.be/7EvzUBlh9Qo