Tutorial [Tutorial] how to check your firmware version on ds/ds lite

TyDye

Linux and 3DS geek
OP
Member
Joined
Apr 22, 2016
Messages
391
Trophies
0
Location
Milky Way Galaxy
XP
1,366
Country
United States
What will you need
1.a DS/DS lite
2.a DS/GBA game

Instructions
Step 1: put in GBA or DS card into DS (flashcarts may or may not work)
Step 2: turn on DS (hold down start while powering on if you have auto mode)
Step 3: load up pictochat and go into any chat room
Step 4: take GBA or DS card out while in pictochat
Step 5: done

Versions
v1: Pictochat freezes
v2: two greyish blue screens
v3: two dark green screens
v4: two golden yellow screens
v5: two magenta screens
v6: two dark blue screens
v7: DS system does not crash


credit to: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nintendo_DS_homebrew
 
Last edited by TyDye, , Reason: small tweaks and typo fixes

Alex4U

i like pancakes
Member
Joined
Jan 6, 2016
Messages
1,209
Trophies
0
Age
20
Location
D.F
Website
www.google.com.mx
XP
1,412
Country
Mexico
Cool! My DS Lite Zelda have v5 (most DS Lites have this fimware)
By the way, is there any differences between any fimware versions? Like more fps,, or something like that?

Also, you need to extract DS(i) Game when you're in PictoChat, i extracted my GBA game and doesn't worked.
never mind, worked with GBA game.
 
Last edited by Alex4U,

codezer0

Gaming keeps me sane
Member
Joined
Jul 14, 2009
Messages
3,172
Trophies
0
Location
The Magic School Bus
XP
3,115
Country
United States
Two questions.
  1. How did you figure this out? got some data or source information to confirm this finding?
  2. How does this not just... damage the system in question, or the game tused to test? It wasn't until the DSi that it was even able to be possible to unplug the DS cart without turning off the system.
 

Alex4U

i like pancakes
Member
Joined
Jan 6, 2016
Messages
1,209
Trophies
0
Age
20
Location
D.F
Website
www.google.com.mx
XP
1,412
Country
Mexico
1.-https://www.acidmods.com/forum/index.php?topic=15112.0
2.- Game & console doesn't damage, because the console doesn't have access in GBA/DS game while you're in PictoChat.
edit: any game (except R4/ GBA Flashcard) works, i tested with Pokémon White Version (JP) and Sonic Advace 3 (usa) and worked too.
 
Last edited by Alex4U,

Alex4U

i like pancakes
Member
Joined
Jan 6, 2016
Messages
1,209
Trophies
0
Age
20
Location
D.F
Website
www.google.com.mx
XP
1,412
Country
Mexico
I wasn't aware the DS had different firmware versions.

Why does it?
it's like Nintendo 3DS fimwares.
im currently researching, but i can't find any differences beetween fimwares...
Maybe is more fastest, supports more ds games, or something like that? i don't know... i CAN'T FIND ANY INFORMATION!!!!!1
 

caitsith2

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 16, 2004
Messages
349
Trophies
0
Age
41
Location
a secret location 93 million miles from the sun
Website
www.caitsith2.com
XP
1,874
Country
Canada
IIRC, v1/v2 was able to do a passme over wifi, and v3 and later fixed that bug. What had happened, is that the earlier versions had in fact done the signature check on the transmitted binary, but went ahead and used the header of the download play offer packet rather than the header of the actual transmitted download play binary to jump to entry point.

Also, v5 IIRC introduced screen brightness adjustments, when it sees the appropriate power management chip on the system.

That is all I know in regards of that.


(Passme was the means of running homebrew using a GBA based compact flash reader cartridge.
 

Ryccardo

watching Thames TV from London
Member
Joined
Feb 13, 2015
Messages
7,406
Trophies
0
Age
26
Location
Imola
XP
6,339
Country
Italy
And what's required to use FlashMe, and what can FlashMe to?
To install it, just a flashcard and a metal tool (especially on a Lite, it may be easier to remove the back cover and firmly tape the battery in place, to avoid hitting the VRs)

Features of Flashme:
On a V5+-from-the-factory original DS, unlock adjustable brightness
On original DS and early Lites, brick protection (later Lites should have it in hardware) (to actually recover from the brick you'll need a flashcard running flashme.nds as early as possible, for example on an original R4 you convert it to _ds_menu.dat)
Free Passme if you have a slot-2 flashcard
Skipping the boot animation, depending on the version you choose (power button to rom selection in less than 3 seconds on my original R4 with YSmenu)
Unsigned applications via download play (run homebrew with WifiMe if you reeeeally are bored + your friend with a DSOne isn't forced to turn off cheats when he wants to stream a game to your console) ;)
 
General chit-chat
Help Users
    A @ Argimor: Anyone got any secret knowledge on Monster Hunter Rise Switch saves? Managed to pull the saves...