Skyward Sword wont work on USB Loader GX

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by kidjjj, Aug 23, 2018.

  1. kidjjj
    OP

    kidjjj Member

    Newcomer
    1
    Aug 19, 2018
    United States
    I decided to homebrew my old wii that couldn't read disks and put usb loader on it, all of my games work fine except skyward sword, i tried the "block reload IOS" or whatever it's called and it didn't work, would transferring another WiiMotion+ game's save solve the issue?, any help is appreciated
     
  2. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    2 things :

    1)
    which cIOS do you have ?
    for wiimotion+ games, you need at least cIOS v7 (and block reload IOS enabled).
    be sure you use v8 base57, or v10 r52 base57.

    2) did you enable EmuNAND save option ?
    that game doesn't work with NAND redirection.


    if only one game doesn't work, it's possible the problem is your game, not your setting.

    also, I can't tell how much I like reports saying "it doesn't work" without really explaining WHAT is not working,
    not listed ? not launching ? launching but blackscreen ? launching and playing but freezing ?
    and never providing any information (which program version, which cIOS, which cIOS version, wich region, etc.)
    hopefully, that game has some specific compatibility requirement, so with some chance it's one of the two I listed above.
     
    Last edited by Cyan, Aug 23, 2018
  3. kidjjj
    OP

    kidjjj Member

    Newcomer
    1
    Aug 19, 2018
    United States
    I dont think i have ciOS, could you link me to a place where i could get it? sorry, im not too smart with wii homebrew
     
  4. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    if you don't have cIOS, then no wii games would work.
    follow syscheck guide in my signature to know what you currently have.
     
  5. kidjjj
    OP

    kidjjj Member

    Newcomer
    1
    Aug 19, 2018
    United States
    I've tried everything you said and I'm pretty sure my problem is the cios, also when you said people never specify my problem is that every time i load the game it sends me to the wii menu, anyway how would i go about updating my cios? my wii cant connect to my wifi
     
  6. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    ahhhh, so it's a specific problem ! why didn't you tell that earlier ? You said the game doesn't work, you didn't tell the game didn't launch and the console rebooted.
    in that case, yes, it's symptom of missing cIOS, or just because of old cIOS not compatible with motion+ video reloading which would explain better why other games are working.

    Why didn't you follow syscheck guide and post the result here?

    To install cIOS you'll have to connect to wifi and have a working internet connection.
    there are offline method, but it's harder to explain and need to get proper IOS files first.


    If your other games are working, you can "bypass" the update of cIOS and use old cIOS with zelda.
    Go to zelda's option > Alt dol : from disc !
    then select "video.dol"
    launch the game, it will not launch the game, but the wiimote+ video. You are forced to watch it to the end, and it will reboot the console, writing an internal setting to remember that you watched that video.
    go to zelda's option > alt dol : disabled
    play zelda.
     
    Last edited by Cyan, Aug 23, 2018
  7. kidjjj
    OP

    kidjjj Member

    Newcomer
    1
    Aug 19, 2018
    United States
    My router is incompatible with my wii so either i do the offline method or i go to a friend's house and use their wifi, which i'm willing to do only if the offline method is not a good option
     
  8. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    first, let's check what you currently have, instead of making suppositions : please, look in my signature, click on "syschek tutorial" and follow it. Then, post the result here (not in the other thread).

    Like I said, maybe it's just a version issue, and you don't need to update.
    if you want, you can follow the mini guide I explained above, instead of posting syscheck as it seems you are not ready to do it after asking three times already.
     
  9. kidjjj
    OP

    kidjjj Member

    Newcomer
    1
    Aug 19, 2018
    United States
    Heres my syscheck
    Warning: Spoilers inside!
     
  10. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    thank you :)

    see, you already have cIOS !
    You have cIOS rev20, with base 56 in slot 249, and base 38 in slot 250.
    the problem is that it's old, and that version can have Wiimote freezing issues. but if it works for you, that's fine.



    So, even if it's better to update, we will try what I said above first because of your network issue:

    Go to zelda's option > Alt dol : from disc !
    then select "video.dol" and save the settings.
    launch the game, it will not launch the game, but the wiimote+ video. You are forced to watch it to the end (it's long, be patient), and it will reboot the console, writing an internal setting to remember that you watched that video.
    go to zelda's option > alt dol : disabled
    play zelda.
     
    Last edited by Cyan, Aug 23, 2018
  11. kidjjj
    OP

    kidjjj Member

    Newcomer
    1
    Aug 19, 2018
    United States
    there was no video.dol, only player.dol
     
  12. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    yeah, then select that one.
    player.dol (which is a video player)
     
  13. kidjjj
    OP

    kidjjj Member

    Newcomer
    1
    Aug 19, 2018
    United States
    Thanks, i got it working and now my brother will stop bugging me about getting the game to work
     
  14. Cosmichu

    Cosmichu Newbie

    Newcomer
    1
    Oct 17, 2018
    Portugal
    Can you please help me I'm having trouble for weeks with Skyward sword and I don't know what to do, i tried searching everywhere but nothing works, i load USB Loader GX version 3.0 r 1268
    First of all I have a PAL console, and I downloaded a PAL region skyward sword iso because i thought it had to be the same region as the console and I did everything right it loads the game on the USB loader gx menu and the "preview" and a music plays like in a normal cd but it goes to a blackscreen and disconnects my wiimote and i have to turn it off by keep pressing the power button, after installing all the isos everyone recommended me so many times and changing the video region to all of them, nothing worked nothing at all so i decided to download another iso (my internet is really slow and i didnt do that sooner because it takes like 5 hours to download the iso) this iso is a usa iso and now the problem is that there's no "preview" and its all white, and when i try loading it it goes back to my homebrew channel. The game sells for at least 40 euros here and i can't really afford it...
     
    Last edited by Cosmichu, Oct 17, 2018
  15. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    follow syscheck guide in my signature.
    don't use USA game on PAL console.
    installing and following random tutorial is useless, you need to do one single thing correctly : follow what I said in this thread.
    2 things : correct cIOS, no emuNAND.

    possibly : you need a wiimote+, if you don't have it then you can't play that game.
    if it's not an original nintendo product, buy a good wiimote+ or don't play that game.
     
  16. Cosmichu

    Cosmichu Newbie

    Newcomer
    1
    Oct 17, 2018
    Portugal
    I actually have a wii motion plus controller, if that's what you meant, and it's an original blue controller

    SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline, Double_A, R2-D2199, and Nano
    ...runs on IOS58 (rev 6176).

    Region: PAL
    System Menu 4.3E (v514)
    Priiloader installed
    Drive date: 11.21.2009
    Homebrew Channel 1.1.2 running on IOS58

    Hollywood v0x21
    Console ID: 157403220
    Console Type: Wii
    Shop Channel Country: Portugal (98)
    Boot2 v4
    Found 91 titles.
    Found 56 IOS on this console. 7 of them are stubs.

    IOS3 (rev 65280): Stub
    IOS4 (rev 65280): Stub
    IOS9 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS10 (rev 768): Stub
    IOS11 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS12 (rev 526): No Patches
    IOS13 (rev 1032): No Patches
    IOS14 (rev 1032): No Patches
    IOS15 (rev 1032): No Patches
    IOS16 (rev 54321): Trucha Bug, ES Identify, Flash Access, NAND Access
    IOS17 (rev 1032): No Patches
    IOS20 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS21 (rev 1039): No Patches
    IOS22 (rev 1294): No Patches
    IOS28 (rev 1807): No Patches
    IOS30 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS31 (rev 3608): No Patches
    IOS33 (rev 3608): No Patches
    IOS34 (rev 3608): No Patches
    IOS35 (rev 3608): No Patches
    IOS36 (rev 54321): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    IOS37 (rev 5663): No Patches
    IOS38 (rev 4124): No Patches
    IOS40 (rev 3072): Stub
    IOS41 (rev 3607): No Patches
    IOS43 (rev 3607): No Patches
    IOS45 (rev 3607): No Patches
    IOS46 (rev 3607): No Patches
    IOS48 (rev 4124): No Patches
    IOS50 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS51 (rev 4864): Stub
    IOS52 (rev 5888): Stub
    IOS53 (rev 5663): No Patches
    IOS55 (rev 5663): No Patches
    IOS56 (rev 5662): No Patches
    IOS57 (rev 5919): No Patches
    IOS58 (rev 6176): USB 2.0
    IOS60 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS61 (rev 5662): No Patches
    IOS62 (rev 6430): No Patches
    IOS70 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS80 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS90 (rev 54321): Trucha Bug
    IOS202[60] (rev 65535, Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS222[38] (rev 4, Info: hermes-v4): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, USB 2.0
    IOS223[38+37] (rev 4, Info: hermes-v4): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, USB 2.0
    IOS224[57] (rev 65535, Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS236 (rev 54321): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access, Beer Ticket
    IOS245[37] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS246[38] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, ES Identify, NAND Access
    IOS247[53] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS248[55] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS249[56] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS250[57] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS251[58] (rev 21008, Info: d2x-v8final): Trucha Bug, NAND Access, USB 2.0
    IOS254 (rev 65280): Stub
    BC v6
    MIOS v10
    Report generated on 10/17/2018.
     
  17. Cosmichu
    This message by Cosmichu has been removed from public view by Cyan, Oct 17, 2018, Reason: dupe.
    Oct 17, 2018
  18. Cosmichu
    This message by Cosmichu has been removed from public view by Cyan, Oct 17, 2018, Reason: dupe.
    Oct 17, 2018
  19. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    thank you.

    your system is good.
    did you try to reset the setting in USBLoaderGX? settings > reset.
    because you have the correct cIOS, so the problem is either the ISO (you tried different one, so we will suppose the PAL iso is good), or the settings, or the device (or the way you put the game on it, always use wiibackupmanager!).

    Also, be sure to plug the drive in USB Port 0.
    do not use Flash drive, only HDD.
     
  20. Cosmichu

    Cosmichu Newbie

    Newcomer
    1
    Oct 17, 2018
    Portugal
    i always use the wiibackupmanager to turn iso games into wbfs, and they turn into 2 files .wbfs and .wbfs1 (i only tried downloading skyward sword) and i put both in my flashdrive that's formated to fat32 and 32kb and i create a folder on there called wbfs and inside that i create another one with the game id the european name is SOUP01 and the usa game is SOUE01 i put exactly like that and inside i put both files, but in a flashdrive maybe that's the problem but the files always appear on my console, also yesterday i tried playing a gamecube game and it worked, it was a usa game. I tried resetting the usb loader a lot of times didn't work. ill keep trying with another pal file from another website if that doesnt work i might need to get an HDD
     
  21. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    22
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    flash drive ?
    ok, we just found your problem.

    also if you use Wii Backup Manager, why do you create folders and put files yourself on the partition?
    this is how you should use it : https://gbatemp.net/posts/7592791

    If I understood correctly, you have this:
    /wbfs/SOUP01/SOUP01.wbfs
    /wbfs/SOUP01/SOUP01.wbf1

    if you do, it should be fine.
    so maybe the problem is the flash drive, but I thought you had issue only with zelda and other games where working fine, so I didn't thought it could be a flash drive issue.
    if your other games are working on that flash, then maybe it's another problem with zelda.
    reseting the loader setting was to be sure you didn't change the required setting for zelda : alt dol, block ios reload and IOS slot.
     
    Last edited by Cyan, Oct 17, 2018
    OrGoN3 likes this.
  22. Cosmichu

    Cosmichu Newbie

    Newcomer
    1
    Oct 17, 2018
    Portugal
    Yes that's how i put the files, i usually just transfer the files to a folder on my desktop and then copy it to the flash drive i didn't know you had to do it the way of the link, ill try that! I'll try the settings too

    UPDATE: It still does not work, not even the video, i tried what you said and it just goes to a black screen again i tried different video modes and the alt dol i tried the player.dol to play the video (cause ive never seen it) and still nothing im starting to think it's because of the game file itself
     
    Last edited by Cosmichu, Oct 17, 2018
Loading...