1. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    I extracted my sysNAND and something else, so i can inject FBI into H&S. I heard that to be able to restore the NAND, i need to go to Gateway menu, hold UP and click Downgrade. However, i read that it will update SysNAND?

    Is this true? If so, how do i inject it? (9.0 SysNAND 10.3 EmuNAND)
     
  2. eggsample

    eggsample punahussy
    Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    Messages:
    529
    Country:
    Poland
    Move to the Downgrade Console section, hold Up and press A.
    This will upload NAND.bin file from SD to the console NAND (SysNAND).
     
  3. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
  4. eggsample

    eggsample punahussy
    Member

    Joined:
    Mar 29, 2010
    Messages:
    529
    Country:
    Poland
    If NAND.bin is the backup of original low firmware SYS NAND than it downgrades 3ds. If FW is higher than if will upgrade.
     
  5. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    The Sysnand a backed up was 9.0
     
  6. dark_samus3

    dark_samus3 GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    May 30, 2015
    Messages:
    2,372
    Country:
    United States
    You're fine... What that guy did was extracted an updated emuNAND and converted it to NAND.bin (since it was updated it contained 9.8) the firmware version you get is dependant on the version you backed your NAND up at, in this case you'll get 9.0... Not to mention that GW launcher doesn't even have access to internet since it crashes all of the internet services when launching
     
  7. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    Cool thanks

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Ok, i Injected it. But on SysNAND the H&S thing says ''This software cannot be launched. Please go to the Nintendo Eshop to redownload'' (Or smth like that, rough translation)
     
  8. You have to load sysnand with sig checks patched to actually use FBI through H&S.
    Get minipasta, or simply rxTools devmode/pasta mode.
    rxTools devmode/pasta mode should do the trick, if your devmode works properly. For some people it doesn't work and we aren't sure why, so that's why I suggest minipasta for if you can't get it to work.

    Alternatively, rxmode sysnand (hold L on boot to access rxTools menu, press A, then X to load rxMode sysnand)
     
  9. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands

    I already use RxTools, so i guess ''Rxtools devmode'' would be most convient. How do i install that?

    Also, if its just a Gba game i want to install, is loading Rxmode sysnand not more easier?
     
    Last edited by Dotmore, Dec 14, 2015
  10. dark_samus3

    dark_samus3 GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    May 30, 2015
    Messages:
    2,372
    Country:
    United States
    Just look in the menu, unless you're on 2.6 then you should find it and then you just press A to boot into it once the menu option is selected
     
  11. It comes by default in rxtools unless you are using 2.6
    2.5.2 has devmode and 3.0 nightlies have devmode or pasta mode depending on which nightly you use, but devmode and pasta mode are the same thing.

    Just have to hold L while rxTools boots, go to Advanced, then devmode (or pasta mode)

    If you have rxTools 2.6, or if your devmode simply does not work or you can't find it for whatever reason, minipasta works. It's the exact same thing as rxTools devmode.

    Keep in mind, if you use autoboot menuhax to start rxTools, you will have to hold the buttons you chose to prevent menuhax from booting when you start up devmode/pasta mode/minipasta, whichever one you may want. Otherwise it'll just run menuhax again, hehe.
     
    Last edited Dec 14, 2015
    mr_man_029 likes this.
  12. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    Not sure which RXtools im using. Is it just a matter of dragging the latest Launcher.dat?
     
  13. Xenon Hacks

    Xenon Hacks GBAtemp Guru
    Member

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Messages:
    7,414
    Country:
    United States
  14. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    Ah yes, i am using 2.6. Well, do i still FBI injected or can i restore my nand to the original? Starting to get confused here :P

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I think i want to stay at 2.6.. How do i use Minipasta?

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Also, my Rxtools menu has ''Inject FBI and Restore H&S things.'' Can i restore it from there?

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Ok, i launched RXTools in Sysnand, HS app worked, However, i could not install the GBA game. What gives?
     
  15. Where did you try to install the GBA game?
    Have to install them to destination SD

    What error message does it give you in FBI?

    Also, for minipasta you can just put minipasta.3dsx at the root of your SD card, then add an entry for it in CTRBootManager (If you are using that, which IMO you should be.)
     
  16. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    Im not using it. Wouldnt know how. All i got is plain old Gateway and 2.6 Rxtools. (Im doing gateway away)

    Ill check the error.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Install failed!
    Could not install app.
    Raw error: 0xc8a0802b
    Module: AM (0x19)
    Summary: invalid state (0x5)
    Description: Database does not excist (0x2b)

    Press start to continue.
     
  17. Alright, put your SD in your computer, go to sdmc:/Nintendo 3DS/<id0>/<id1>/
    Create a folder named "dbs", then create two blank text files which you will rename to title.db and import.db

    Then start up in sysnand again, go to system settings, data management, 3DS, let the 3DS repair the files when it asks to.

    Then things should install properly.
     
  18. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    But that removes all my CIA files?
     
  19. You don't have anything installed on sysnand because the dbs aren't there.
    Given that you are having to install GBA VC to sysnand I would assume your sysnand and emunand are unlinked, so all the .cias you installed on emunand are on a different folder.

    Right-click the folders --> properties, the bigger one will be your emunand because of all the games installed on it while sysnand would have barely anything. In your emunand folder you would already have the dbs folder with title.db and import.db, sysnand doesn't which is what is giving you the "Database does not exist" error.
     
  20. Dotmore

    OP Dotmore GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Apr 9, 2012
    Messages:
    709
    Country:
    Netherlands
    Ah right, so its safe to do. Thanks!
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Restoring,