Problem loading backups via USB

Discussion in 'Wii U - Hacking & Backup Loaders' started by Phyzoon, Jun 6, 2013.

  1. Phyzoon
    OP

    Phyzoon Member

    Newcomer
    31
    6
    Nov 25, 2009
    Brazil
    So basically I'm facing this weird problem. For example, Zelda Skyward Sword, game runs fine at the start, but after playing like 30 minutes loading transitions (fading to white or black screens) start to take longer and longer, untill one transition just gets stuck and freezes. Is this some sort of spin down issue? I'm using a 1TB Seagate Backup Plus Portable, I took a look at my HDs settings and spin downs were turned off by default, so I got no idea what's going on.
     
  2. julialy

    julialy Homebrewer

    Member
    1,628
    557
    Nov 26, 2012
    United States
    United States
    Y-cable?
     
  3. Phyzoon
    OP

    Phyzoon Member

    Newcomer
    31
    6
    Nov 25, 2009
    Brazil
    I thought about it but does it really makes sense the lack of a Y cable to be the problem? I mean, if the problem is really the power that the HD is getting from the USB ports, wouldn't this mean that the games wouldn't load at all? But instead they end up freezing after almost an entire hour of gameplay.
     
  4. julialy

    julialy Homebrewer

    Member
    1,628
    557
    Nov 26, 2012
    United States
    United States
    Try a Y-cable, first...
     
  5. Phyzoon
    OP

    Phyzoon Member

    Newcomer
    31
    6
    Nov 25, 2009
    Brazil
    Alright, gotta find a Y Cable for USB 3.0 then, damn.
     
  6. julialy

    julialy Homebrewer

    Member
    1,628
    557
    Nov 26, 2012
    United States
    United States
    Actually, the Wii U doesn't support USB 3.0
     
  7. Phyzoon
    OP

    Phyzoon Member

    Newcomer
    31
    6
    Nov 25, 2009
    Brazil
  8. winmaster

    winmaster Weird Kid Who Still Plays Pokemon

    Newcomer
    44
    10
    Jul 7, 2011
    United States
    Here
    That looks like a standard USB 3.0 normal type A male to micro type B male cable. (Mini was retired with USB 3.0). A USB 2.0 2x normal type A male to 1x normal type A female plus the cable you already have will work, as well as any USB 2.0 2x normal type A male to micro type B male will also work. In the latter case, the cable won't fill the entire plug on your HDD, but that is unnecessary for USB 2.0.
     
  9. ozl

    ozl Wii4everybody

    Newcomer
    67
    2
    Mar 13, 2008
    Mexico
    Nuevo Laredo
    Hi, i have Wiiflow 3.1.3 and i run all games from usb wbfs format, so i just copy isos to it, the problem here is that i Cant Play Skyward Sword but i can load any other game on the hdd, im using cios 249, 250 or 251 and 251 is the one that lets me load all of the games and when i select another ios it will give me a dump and it doesnt restart and i have to unplug the wii u, so i would like to know what cios do i need for Skyward Sword to work? Thanks!
     
  10. rooskie54

    rooskie54 GBAtemp Regular

    Member
    282
    26
    Jan 4, 2009
    United States
    Usually a good idea to make your own thread instead of hijacking someone elses that's 2 months old.

    The wbfs drive is probably to blame. The cIOS numbers mean nothing. You can install anything you want in any slot. We need to know which cIOSes you have installed to those slots.
     
  11. ozl

    ozl Wii4everybody

    Newcomer
    67
    2
    Mar 13, 2008
    Mexico
    Nuevo Laredo
    I create a new thread and some other idiot would say, why a new thread when someone else already asked something similar?... lol Next!
     
  12. Kyouhei

    Kyouhei Official 任天堂 Lover

    Member
    534
    153
    Aug 18, 2011
    You clearly aren't getting his point, hijacking is against the rules(LAST I CHECKED) and besides, we only ridicule people who ask questions that already have been answered, this person never got an answer, and thus, you WOULD NOT have been mocked. Now on the other hand?
    LET THE LAUGHING COMMENCE! AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAH*hack cough choke wheeze* AHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAH....okay I'm done.
     
  13. ozl

    ozl Wii4everybody

    Newcomer
    67
    2
    Mar 13, 2008
    Mexico
    Nuevo Laredo
    Yes as i said, idiots, but well what can i expect on a game forum, ok, sorry, wont make that mistake again.
     
  14. rooskie54

    rooskie54 GBAtemp Regular

    Member
    282
    26
    Jan 4, 2009
    United States
    If we're idiots then why are you asking us for help?

    The only similarities in your problems are Skyward Sword, hard drive loading, and that you're both using a WiiU. The OP can run the game but runs into issues after the game has loaded. You're having issues loading the game at all. I suggested above that it's the wbfs drive to blame, but you skimmed over that when calling me an idiot. The wbfs filesystem is known for corruption issues when adding and removing games.
     
  15. ozl

    ozl Wii4everybody

    Newcomer
    67
    2
    Mar 13, 2008
    Mexico
    Nuevo Laredo
    Ok then and why do all of the other games work fine?
     
  16. rooskie54

    rooskie54 GBAtemp Regular

    Member
    282
    26
    Jan 4, 2009
    United States
    Because they're not corrupted yet.



    I'm not guaranteeing that's the problem, but that's what it sounds like.
     
  17. ozl
    This message by ozl has been removed from public view by GeekyGuy, Aug 27, 2013, Reason: off-topic.
    Aug 27, 2013
  18. rooskie54
    This message by rooskie54 has been removed from public view by GeekyGuy, Aug 27, 2013, Reason: off-topic.
    Aug 27, 2013
  19. wolf-snake
    This message by wolf-snake has been removed from public view by GeekyGuy, Aug 27, 2013, Reason: off-topic.
    Aug 27, 2013
  20. ozl
    This message by ozl has been removed from public view by GeekyGuy, Aug 27, 2013, Reason: off-topic.
    Aug 27, 2013
  21. rooskie54
    This message by rooskie54 has been removed from public view by GeekyGuy, Aug 27, 2013, Reason: off-topic.
    Aug 27, 2013
  22. The Real Jdbye

    The Real Jdbye Always Remember 30/07/08

    Member
    GBAtemp Patron
    The Real Jdbye is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    11,469
    4,780
    Mar 17, 2010
    Norway
    Alola
    Do you really have a problem or are you just trolling. Everyone's been trying to help you.

    Use WiiBackupManager to check your WBFS drive for errors. Replace any corrupted games with a clean dump.
    Then use this tool to convert your drive to FAT32: http://gbatemp.net/threads/how-to-convert-from-wbfs-to-fat32-or-ntfs.292391/ and you won't have that problem again.

    Also as you don't seem to have a clue what cIOSes you have installed into what slots, run ModMii and tell it you want to hack your unmodded wii, then it'll create cIOS wads for you to install based on IOS56 and 57 (in slots 249 and 250). Most of the time you will want to use 249 for games, only use 250 when 249 doesn't work.

    If you really want to fix your problem you have to try these instructions, it'll probably work. If not, then deal with not being able to play Skyward Sword. People are trying to help, if you won't accept that help then it's your own loss. You can be rude or complain that other people are being rude all you want but in the end you're the one who's not able to play the game so it would be in your own benefit to be nice to the people who are trying to help you.
     
  23. ModderWizard

    ModderWizard Member

    Newcomer
    14
    1
    Aug 15, 2013
    United States
    Idaho
    Skyward Sword has anti-piracy measures, you need a patch for WiiFlow (Google the patch). Good day
     
  24. ozl

    ozl Wii4everybody

    Newcomer
    67
    2
    Mar 13, 2008
    Mexico
    Nuevo Laredo
    Thank you!!
    Finally someone with common sense.
    Sorry to bother you guys, i wont ask you anymore.
    Good day!
     
  25. ozl

    ozl Wii4everybody

    Newcomer
    67
    2
    Mar 13, 2008
    Mexico
    Nuevo Laredo
    Thanks! but its not a Wii its a WiiU, so Modmii wont work on my vWii will it?, and i know which ios i have on what bases because i have run and installed only what you find on this guide: http://gbatemp.net/threads/simple-guide-to-install-cios-on-vwii-backup-nand-and-keys.339890/

    Good day people!