Nintendont

By sabykos, Jun 10, 2013 7,218,711 40,701 162

  1. UltraDolphinRevolution

    UltraDolphinRevolution GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    789
    Country:
    China
    I do have smaller MemCards but there are thousands of miles away [impossible to get thanks to Corona :ph34r:]

    Let´s say i also put a smaller backup in the "saves" folder one day... is that possible? I.e. two different backups.

    And my final question: Specific game files (e.g. F-ZeroGX) cannot be moved between physical MemCards. How would sb then create a unified backup? It seems one would have to keep all of them separate.
     
  2. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    well if you choose a single memory card nintendont only one multi at a time, so yeah creating another multi would be trouble since you would need to rename the file on sd to actualy change the cards so your better off moving the new smaller multi saves to the bigger one so its all on the same raw file.

    while you cant move stuff on real physical mc like pokemon colosseum save and whatnot once you dump it with gcmm dolphin memory card manager on pc can move anything so you can move all your saves to the same card even if you couldnt on a real gc.

    What most people do, me included is not using multi, and instead using single memory card files, which is safer becuase if it corrupts you loose one save file and not all save files, if you choose a single memory card per game nintendont will just keep an individual raw file per game so you never have any issues like a 251 block per game, all you needed to do is move each save file to a diferent raw file and rename it to the game id if you wanted.
    so did you ever fixed your disc swap issue with a faster sd/hdd?
     
    Last edited by pedro702, May 3, 2020
  3. Duncan Idaho

    Duncan Idaho GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    446
    Country:
    Venezuela

    Neither work, almost does on USB if I enable the disc load speed option, but still crashes.

    I'm considering testing a multi iso, otherwise I'll just have to quickly save, grab my discs,to the swap via disc and just go back to USB/SD once I save.
     
  4. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    well you need to invest in a class 10 minimum sd or an hdd, multiiso wont do much since many games only save after the disc swap and you cant load the disc 2 and save since it will require that disc swap moment so the save passes to the disc 2.
     
  5. Duncan Idaho

    Duncan Idaho GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    446
    Country:
    Venezuela
    With Multi iso I was thinking it bypassed the discswap by having both isos in one go.

    I know where the last "save point" of disc 1 is, so I can save there, boot disc 1, eject disc 1 when asked, insert disc 2, save, boot from the stick disc 2.
     
  6. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    no multiiso probably doesnt solve anything since nintendont has no idea that you have 2 isos on the same iso becuase only the menu sees it, once you start an iso nintendont will only see that iso inside a multiiso.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    heck i dont even know if nintendont will start iso 2 once you insert a multiiso becuase i dont know how that was coded or if at all, your better off just burning 2 diferent isos on 2 diferent cds so safety imo if your going the burning root instead of going with a faster sd/usb.
     
  7. UltraDolphinRevolution

    UltraDolphinRevolution GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    789
    Country:
    China
    *Is it possible to take apart the Multi MM files and turn them into Single MM files? Or the other way around?

    Because in the meantime I had already created Single MM files with Nintendont and now I have a handful of Single files and one big Multi file. *Can I move the Singles into the Multi or split the Multi into Singles digitally?

    [Of course I could use a physical solution: take a small 59 block MM, put only one file on it and make it digital with GCMM]
     
    Last edited by UltraDolphinRevolution, May 3, 2020
  8. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    you can do both options.

    download dolphin emulator and inside dolphin emulator you got a tool named memory card manager which open gc memory raw file dumps and can add/dump/inject any save files into whatever raw file.

    if you want to put all the files on the same card just see your nintendont scatered save files the ones with gameid put them through dolphin app and download the files to your pc they should come out a gci files or something , then open your big memory card on the dolphin memory card manager and inject them to there.

    the other way around is also possible open your big card, get all your gci files out then let nintendont creat a small card with multi off i think 251 blocks is better than 59 since many games need more than 59 block, then get the created smaller individual raw which should have a gameid name like GEFP copy it multiple times as many as you want on pc and just inject your save file for that game inside each and rename them to each of your game ids, you can see gameids on nintendont menu or by opening up an iso file with an hex editor its always 4 letters that matter.
     
  9. UltraDolphinRevolution

    UltraDolphinRevolution GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    789
    Country:
    China
    However, for the injection (last part) I would need Dolphin, right?
    If I create many clones of empty MemCards, I still need to put my saves there somehow.
    Anyway I might do the easier version with Dolphin one day. I am not familiar with Dolphin yet. Thank you for the detailed info.
     
  10. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    dolphin is a wii/gc emulator but you dont need to emulate anything your using a side tool to manage memory cards and saves, there are probably other tools to inject saves into raw files and such besides dolphin, but dolphin is more acessibler and easy to use.
     
  11. UltraDolphinRevolution

    UltraDolphinRevolution GBAtemp Advanced Fan
    Member

    Joined:
    Jul 30, 2016
    Messages:
    789
    Country:
    China
    Six years ago many people here had problems with GC games that are collections, e.g. Zelda Collector´s Edition and Bonus Disk (OoT+MasterQuest). At the time my disc drive was still working and I played Master Quest until the Desert Dungeon. I want to finish the game but I now realize that N64 games on GC collections do not work properly on my Nintendont. The audio starts but the screen is black (no signal). What´s strange is that N64 Virtual Console games (not related to Nintendont) do work. Zelda 1 and 2 (NES games) also work normally on Nintendont (Zelda Collector´s Edition).

    Could I be missing a cIOS? (unlikely though; I updated them last year or so) My best bet is that it could be related to Hertz (refresh rate). The main menu works fine (the Collector´s Edition only runs in 60hz) but maybe the N64 title itself does not. (PAL)
     
  12. ccfman2004

    ccfman2004 GBAtemp Addict
    Member

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Messages:
    2,262
    Country:
    United States
    Nintendont doesn't use cIOS. It uses the Stock IOS58.
     
  13. crunchewy

    crunchewy Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    18
    Country:
    I'm running games with nkit.iso format in nintendont (but on a Wii) and they work fine. I removed the .nkit from the name and changed it to just .iso, but I'm not sure if that's necessary. It doesn't seem to matter what I name the files. They work in Nintendont and the correct game name shows up for it. Man the Animal Crossing .nkit.iso is tiny! Saves a huge amount of space on my SD card. This is on Wii, though, not WiiU. I just realized I was in a WiiU channel. So if this is not the case on WiiU version, then my apologies
     
    Last edited by crunchewy, May 4, 2020
    izzykauffman likes this.
  14. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    make sure your not using settings like screen width,screen center height force widescreen, force progressive or any videomode that isnt auto.
     
    Last edited by pedro702, May 4, 2020
  15. Ericsonanzois

    Ericsonanzois Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Mar 5, 2017
    Messages:
    70
    Country:
    Brazil
    I noted in last days that Nintendont not is updating or the time is very long to update. Before it took a bit time to work, now i see Checking Latest Version and not show more messages. What im missing?
     
    Codemastershock likes this.
  16. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    nintendont hasnt been updated for many months, the last version is from november 2019.
     
  17. Ericsonanzois

    Ericsonanzois Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Mar 5, 2017
    Messages:
    70
    Country:
    Brazil
    Ok. But previously nintendont warn about i have already a updated version. Now the screen not change.
     
  18. WhenThen

    WhenThen Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Messages:
    4
    Country:
    Netherlands
    When I load a game with BBA on and my Wii cannot find the network, it will not boot at all. Is this a known problem?
     
  19. crunchewy

    crunchewy Member
    Newcomer

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    18
    Country:
    I just noticed the OP note about the Wavebird needing to be on before starting Nintendont. But I seemed to find that it doesn’t work in some games like Luigi’s Mansion unless I turn on the native controllers option. But was the problem really that I didn’t have the Wavebird on when I launched it?
     
  20. pedro702

    pedro702 GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    10,000
    Country:
    Portugal
    no idea all i know is wii needs internet connection to be able to be established as connected to the network.
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Nintendont,