Metroid trilogy freeze at loading and cfg/wiiflow question

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by mrissaoussama, Jul 29, 2016.

  1. mrissaoussama
    OP

    mrissaoussama Hiuhbi32

    Member
    196
    58
    Nov 23, 2015
    So metroid trilogy freezes at loading.tried all ios and dol method and reload blocking doesn't work. my hacks are updated. homebrew 1.1.2 ios ect. how can i run it?

    i have question: why the time usb loader take to boot is different? don't they have the same functions and build mostly? like usb loader gx takes 5 seconds if i use a hard drive. cfg takes 3-5 seconds. and wiiflow takes 10-15 seconds and 10-13 to boot games.

    one other thing. i only an sd card for cfg. yet it prompts me to plug in a hard drive every time and i have to press A for 10 seconds. even when i set sdhc to my primary device(it loads games from sd card when i skip usb mounting). i also checked the .txt files and it says device=sdhc. it is updated
     


  2. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    17,679
    8,291
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    if the "all dol method and reload blocking" really didn't work, it would reset back to system menu.
    but maybe you really have outdated softmod which make that game not working. You need at least cIOS d2x v7 (recommended v8), with a base56 or 57.

    About the launch time, each loaders have different boot methods, different checks in place and things to save to SD or NAND (like playlog, or playcount, etc.)
    Wiiflow is not launching the game, it's using an external launcher homebrew. Wiiflow launches and tell the launcher which game to boot. then the launcher does all the checks before the game actually boots. launching the launcher is actually why it takes some additional seconds.


    Metroid Trilogy is a dual disc game (9GB).
    There is a bad and underdump release floating around on internet. Maybe you have the wrong one?
     
  3. endoverend

    endoverend AKA zooksman

    pip Contributor
    GBAtemp Patron
    endoverend is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    2,843
    3,547
    Jun 6, 2013
    United States
    My clean dump of Trilogy always worked fine with no alternate dol on CFG. Make sure you use the latest version of cIOS 249 because I'm pretty sure that's the only one that works with the title. It is very possible that you have a bad dump.
     
  4. mrissaoussama
    OP

    mrissaoussama Hiuhbi32

    Member
    196
    58
    Nov 23, 2015
    i got it from that iso site. i never got a problem with any of it's files
    i tried v8 and v10 beta
     
  5. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    17,679
    8,291
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    how big is your ISO ? just to be sure it's not the underdump version.
    Did you test the game with WiiBackupManager Sha1 menu ?
     
  6. mrissaoussama
    OP

    mrissaoussama Hiuhbi32

    Member
    196
    58
    Nov 23, 2015
    it's 7.60 gb wbfs. ntsc region. i'm playing it on a pal wii (with forced region). wii manager shows the game in green when finished
     
  7. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    17,679
    8,291
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    good.
    Verify your game files are not write protected (it can happen, and it's an issue with USBLoaderGX on FAT32, I don't know why)

    It can be your HDD is too fragmented, try defrag.
    It can be your drive is not 32k/cluster (not sure if it really matters, but let's check)
     
  8. mrissaoussama
    OP

    mrissaoussama Hiuhbi32

    Member
    196
    58
    Nov 23, 2015
    I don't use a hard drive or usb loader gx. i only use an sd card. so only cfg and wiiflow. the sd card is 32 gb. it's 32k/cluster and fat32 formatted.

    also does it matter if the game is split by wii manager?
     
  9. endoverend

    endoverend AKA zooksman

    pip Contributor
    GBAtemp Patron
    endoverend is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    2,843
    3,547
    Jun 6, 2013
    United States
    Did you check your IOS? Force the loader to run on IOS 249 because that's the one which is reported to work for Prime Triogy.
     
  10. mrissaoussama
    OP

    mrissaoussama Hiuhbi32

    Member
    196
    58
    Nov 23, 2015
    As i said. i tried all ios. 249 included. mod mii also suggests i install v8 when it checked my syscheck. should i switch again?
     
  11. endoverend

    endoverend AKA zooksman

    pip Contributor
    GBAtemp Patron
    endoverend is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    2,843
    3,547
    Jun 6, 2013
    United States
    Yes, you should be using v8.
     
  12. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    17,679
    8,291
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    not everyone has the same IOS installed in slot 249.
    the slot number doesn't mean anything, what matters is what's installed inside.

    IOS249 is usually : d2x v8 or v10 with base56
    but sometime users install different version or bases.

    Mrissaoussama:
    Some games are not working on SD card, especially games with protections (antipiracy etc.)
    But that game doesn't have metafortress protection, so I don't know why it doesn't work.

    Don't you have any HDD to test from USB instead of SD?
     
  13. endoverend

    endoverend AKA zooksman

    pip Contributor
    GBAtemp Patron
    endoverend is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    2,843
    3,547
    Jun 6, 2013
    United States
    He said he had d2x v7 installed in the slot, which should have worked with the game, so I just wanted to make sure. Regardless, he should update it to v8 just to make sure that wasn't causing any complications.
     
  14. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    17,679
    8,291
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    I didn't see where he said he had v7, nor which base he used.
    Maybe it was in another thread.
    I helped too many users today, I mix everything :O
     
  15. endoverend

    endoverend AKA zooksman

    pip Contributor
    GBAtemp Patron
    endoverend is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    2,843
    3,547
    Jun 6, 2013
    United States
    You're right, I must have been confused :P There was a thread very similar to this a little while ago that I must have mixed up with this one.
     
  16. tswntk

    tswntk GBAtemp Advanced Fan

    Member
    644
    134
    Aug 6, 2012
    Switzerland
    its been ages since I last used cfg or wiiflow, do they support emunand save? If yes and it is on, that may well be your problem - Metroid Prime Trilogy is not compatible with Emunand.

    split wbfs files doesn't matter. I just finished Metroid Prime(1) from the Trilogy without any problem.
     
  17. mrissaoussama
    OP

    mrissaoussama Hiuhbi32

    Member
    196
    58
    Nov 23, 2015
    I don't use emunand. since it's useless to me
     
  18. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,855
    736
    Mar 2, 2015
    United States
    I use emunand saves for Metroid Prime Trilogy with no issues.
     
  19. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    17,679
    8,291
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    1 and 2 yes, not metroid prime 3
     
  20. mrissaoussama
    OP

    mrissaoussama Hiuhbi32

    Member
    196
    58
    Nov 23, 2015
    So i tried your suggestions.v8 wads downloaded from modmii. ios block off. now it restarts the wii to the home menu