Hacking installing cia without fbi

Status
Not open for further replies.

Vitaminer

Banned!
OP
Banned
Joined
Nov 22, 2016
Messages
286
Trophies
0
Age
58
XP
333
Country
United States
For my 3ds games installation my set up has always been copying cia files from my computer to the sd card, then insert the sd card to my 3ds and open fbi on my 3ds to install the cia, I wonder if there's a simpler way to install cia without using fbi on 3ds? Maybe a program on the computer to extract the files from cia and then I can simply copy the extracted files to the sd card and then insert it to my 3ds and play right away?
I mean it saves a lot of time because I don't have to copy the cia to the 3ds and then install it using fbi which takes a long time too and doubles my storage memory with this method.
Any tools on the pc to directly install via on the sd card? Thanks
 

Oleboy555

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 8, 2017
Messages
893
Trophies
0
Location
Amsterdam
Website
3ds.guide
XP
1,886
Country
Netherlands
The only other way I know of installing CIA's without FBI is by using some custom build of Luma that allows you to install CIA's through Rosalina's menu
 

KunoichiZ

Well-Known Member
Member
Joined
Mar 16, 2012
Messages
8,830
Trophies
0
Age
26
XP
4,576
Country
United States
Yes but it eliminates having to have twice the space on your SD, you don't have to touch the SD and has far less wear and tear on the SD.

As close to directly installing a CIA file as it gets.
Yes but the OP's thread title asked for specifically without FBI and you mentioned a program that requires FBI. I know what Boop does.
 
Last edited by KunoichiZ,
  • Like
Reactions: Quantumcat

mikefor20

We
Member
Joined
Jan 12, 2009
Messages
1,642
Trophies
0
Location
Mushroom Kingdom ( o Y o )
XP
2,918
Country
United States
For my 3ds games installation my set up has always been copying cia files from my computer to the sd card, then insert the sd card to my 3ds and open fbi on my 3ds to install the cia, I wonder if there's a simpler way to install cia without using fbi on 3ds? Maybe a program on the computer to extract the files from cia and then I can simply copy the extracted files to the sd card and then insert it to my 3ds and play right away?
I mean it saves a lot of time because I don't have to copy the cia to the 3ds and then install it using fbi which takes a long time too and doubles my storage memory with this method.
Any tools on the pc to directly install via on the sd card? Thanks
Yes but the OP's thread title asked for specifically without FBI and you mentioned a program that requires FBI. I know what Boop does.

It's good to want things, what he want's doesn't exist.

Besides, look at the post.

"Maybe a program on the computer to extract the files from cia and then I can simply copy the extracted files to the sd card and then insert it to my 3ds and play right away?
I mean it saves a lot of time because I don't have to copy the cia to the 3ds and then install it using fbi which takes a long time too and doubles my storage memory with this method.
Any tools on the pc to directly install via on the sd card?"

With Boop he gets the desired results. No double space needed. Installs to SD. It still uses FBI but it eliminates the things he is complaining about , well some of them. Still on WiFi but it's a good suggestion. If you know what Boop does then you know it eliminates some of the things the OP doesn't care for. Are you being constructive? Do you have a better idea? I don't see one. Sure happy to chime in aren't you? Next time don't bother.

Boop is the best option for ME. Op might like it too. Whoever doesn't, I don't care :) OP, Boop is as close as it gets to directly installing a .CIA and only writing it to the SD once. There is no PC side solution like we had on the Wii.
.
 
Last edited by mikefor20,
  • Like
Reactions: Vitaminer

Vitaminer

Banned!
OP
Banned
Joined
Nov 22, 2016
Messages
286
Trophies
0
Age
58
XP
333
Country
United States
is the wear and tear really that significant on the sd card? I've had my SanDisk 64gb for over a year now and installed over 50 games using the regular method of moving cia and install with fbi, my sd card is still working flawlessly, so what's the average lifetime of sd card when used with 3ds?
 

mikefor20

We
Member
Joined
Jan 12, 2009
Messages
1,642
Trophies
0
Location
Mushroom Kingdom ( o Y o )
XP
2,918
Country
United States
is the wear and tear really that significant on the sd card? I've had my SanDisk 64gb for over a year now and installed over 50 games using the regular method of moving cia and install with fbi, my sd card is still working flawlessly, so what's the average lifetime of sd card when used with 3ds?

Define significant, I don't know the amount of read writes in your cards lifetime or if the frequency the 3DS uses them is large or not in the first place. Things like EMU Nands will stress the SD. I will say that IF you copy a CIA to the SD and install with FBI you are writing a significant amount more than if you install over the WiFi and write to the SD once. Twice the writing,erasing and space. That's significantly more. Is it an issue? I have had 3 SD cards die on me in the last few years. One was in one of my 3DS consoles as well. 2 in phones. I would rather limit the wear and tear if I can. Just because.
 

Vitaminer

Banned!
OP
Banned
Joined
Nov 22, 2016
Messages
286
Trophies
0
Age
58
XP
333
Country
United States
Define significant, I don't know the amount of read writes in your cards lifetime or if the frequency the 3DS uses them is large or not in the first place. Things like EMU Nands will stress the SD. I will say that IF you copy a CIA to the SD and install with FBI you are writing a significant amount more than if you install over the WiFi and write to the SD once. Twice the writing,erasing and space. That's significantly more. Is it an issue? I have had 3 SD cards die on me in the last few years. One was in one of my 3DS consoles as well. 2 in phones. I would rather limit the wear and tear if I can. Just because.

Not only that, about 30% of the time when I get my hands on a 3ds game, it's not even .cia format, it's in encrypted .3ds format, that means I have to move it to that D9game folder and decrypt it on my 3ds (read and write to the sd card) and then move back to my computer and moving back again, creating lots of read/write to the sd card, but thank God that the sd cards are not too expensive
 

mikefor20

We
Member
Joined
Jan 12, 2009
Messages
1,642
Trophies
0
Location
Mushroom Kingdom ( o Y o )
XP
2,918
Country
United States
Not only that, about 30% of the time when I get my hands on a 3ds game, it's not even .cia format, it's in encrypted .3ds format, that means I have to move it to that D9game folder and decrypt it on my 3ds (read and write to the sd card) and then move back to my computer and moving back again, creating lots of read/write to the sd card, but thank God that the sd cards are not too expensive

Unless you are running it on a Gateway just get the .CIA files..
 

Quantumcat

Dead and alive
Member
Joined
Nov 23, 2014
Messages
15,149
Trophies
0
Location
Canberra, Australia
Website
boot9strap.com
XP
11,069
Country
Australia
Not only that, about 30% of the time when I get my hands on a 3ds game, it's not even .cia format, it's in encrypted .3ds format, that means I have to move it to that D9game folder and decrypt it on my 3ds (read and write to the sd card) and then move back to my computer and moving back again, creating lots of read/write to the sd card, but thank God that the sd cards are not too expensive
Why don't you just use freeShop?
 
  • Like
Reactions: The Catboy

Vitaminer

Banned!
OP
Banned
Joined
Nov 22, 2016
Messages
286
Trophies
0
Age
58
XP
333
Country
United States
lol I've never tried freeshop and I've heard that I need to hunt for license/keys files and it all seem too complicated to me
 

Zaphod77

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 25, 2015
Messages
661
Trophies
0
Age
47
XP
580
Country
United States
apparently the OP wants to install the games to the sdcard using the computer. as far as I know this cannot be done by any means at all, as the info required to do this is on the 3ds itself.

it's the same reason you can't just transfer a sdcard to a new 3ds and have the stuff on it work. you need info from that 3ds to perform the install, even with sigpatching.
 
Status
Not open for further replies.
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    KenniesNewName @ KenniesNewName: https://youtu.be/bcwkMfoUATc No more SteamDeck waits