I know R4 is dead... But just help me on this one.

Discussion in 'NDS - Flashcarts and Accessories' started by Aijelsop, Nov 18, 2010.

  1. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    I got my brother an R4 and I think I'm going to add the new WoodR4 firmware on it for him. (he's 7)
    I want to know if it's a fake. I've read a thread, but I don't want to take apart the R4.

    How am I going to make sure it's real, and not a clone? The little MicroSD card icon thing on the back of the R4 seems real, according to this thread: This Thread

    Is there any other obvious real/fake things I should look at?

    (also MoonShell gives an error, and it does on my Acekard 2i aswell?)

    I am afraid it's going to brick his DS... [​IMG]
     
  2. Infinite Zero

    Member Infinite Zero Almost!

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    2,922
    Location:
    California
    Country:
    United States
    the easiest would be to install Wood R4 and see if it runs smoothly....
    Where did you buy the R4 anyway? and how much was it?
     
  3. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    I ordered the R4 from [censored].com
    It is DealExtreme, I've heard, and the emails say it too, but since they stopped selling them on DX, they made another site.

    Um, when I added a different Firmware on my Acekard it deleted all my ROMs. Is it going to on my bro's R4?
     
  4. Rydian

    Member Rydian Resident Furvertâ„¢

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    Wood is most certainly NOT fake, in fact Wood R4 is a port of Wood RPG (which is the open-source firmware for the Acekard RPG), and you can find the source here.
    http://code.google.com/p/woodrpg/source/browse/

    If it's JUST "R4" and not an "R4i" or "R4 Red" or "R4 SCHD" or "R4 King" or "R4 NDSiLL3DSX" or whatever then Wood should work on it (but there's always the slim chance it won't). Even if it doesn't work, it won't hurt it.

    As for Moonshell, you need to read the instructions it comes with, as you need to set the language it uses before you transfer it to your flash car.

    Posts merged

    Er, the only way it would have deleted the ROMs if it you formatted (which deletes EVERYTHING on it), or if the ROMs were being kept inside the firmware folder (which they shouldn't be).
     
  5. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    Okay. Thanks.
     
  6. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    Wow it works. I payed only $3.14 for a real R4 yay.
     
  7. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    Also, was I supposed to delete any files such as _system_? I am assuming not because it works?
     
  8. Infinite Zero

    Member Infinite Zero Almost!

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    2,922
    Location:
    California
    Country:
    United States
    YES. that's for the R4 1.18 firmware and not WOOD's [​IMG]
     
  9. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    Oh, it that why none of the .SAV files worked?
     
  10. Infinite Zero

    Member Infinite Zero Almost!

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    2,922
    Location:
    California
    Country:
    United States
    From what I know, you just need the Wood R4 files and not anything else, well you need a folder for your roms...
    You have to rename the .sav files to .nds.sav
     
  11. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    Wait... does it have to be gamename.nds.sav or can it be ####gamename.nds.sav?

    Most of my bro's games are with numbers in the front and some spaces?

    Also do I need to rename the games? or just the saves?
     
  12. jurassicplayer

    Member jurassicplayer Completionist Themer

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    4,280
    Location:
    Pantsuland
    Country:
    United States
    It just has to match the file name of the game to the T (extension included) and then add a .sav to it.
     
  13. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    Alright. Thanks. [​IMG]
     
  14. Sephxus

    Member Sephxus GBAtemp Fan

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    327
    Location:
    Pomona, CA
    Country:
    United States
    You can name the games whatever you want. Just be sure the name matches the save.

    EX: Game> Stay Alive.nds Save> Stay Alive.nds.sav
     
  15. Aijelsop
    OP

    Newcomer Aijelsop Question Asker

    Joined:
    Sep 11, 2010
    Messages:
    1,000
    Country:
    United States
    I figured it out. Thanks guys. My bro is gunna be happy when he plays his DS. Lol

    Also, a really stupid question, but does it matter if saves are capitalized? (.SAV)
     
  16. jurassicplayer

    Member jurassicplayer Completionist Themer

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    4,280
    Location:
    Pantsuland
    Country:
    United States
    Shouldn't matter, though I prefer .sav compared to .SAV.
     

Share This Page