1. Smewth

    OP Smewth Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Dec 26, 2019
    Messages:
    8
    Country:
    Portugal
    I'm trying to change the region of my MH4U save from USA to EUR.
    I've looked up a lot of guides online, but most of them are 5 years old and a lot has changed since then. I was hoping someone could help me do it or at least link me to the right places that i could follow.

    From what i've read, JK's Save Manager does not work (sadly, it seems simpler with that) and i'll have to use SaveDataFiler, which i already installed. I am however having troubles exporting the save file.
    When i open it up and browse through the saves, most of them appear as "broken" including MH4U's, some guides refer to a "CTR card" option but i do not know how to make it show up, supposedly i have to use a Gateway browser exploit and load the ROM, i have no idea how to do it, this parts seems to be outdated, which is why i'm asking for help. Do i need to have MH4U US version installed in order for it to show up on SDF ?

    Any help you could give me would be highly appreciated, if the process differs a lot from the past guides i've looked up, i plan on making a new, detailed and updated one so people in the future will know what to do, and won't need to resort to bothering you guys on this forum.

    Thanks for reading, hope you can help

    Some links for reference:
    https://gbatemp.net/threads/urgent-help-eu-sav-files-to-us-sav-files.381486/
    https://gbatemp.net/threads/tutoria...v-to-eshop-3ds-3dz-with-savedatafiler.380246/
    https://gbatemp.net/threads/tutoria...save-from-one-region-to-another-on-gw.381849/
     
  2. tfocosta

    tfocosta GBAtemp Z-Warrior
    Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    225
    Country:
    United Kingdom
    Wouldn't it be easier to install a USA version of the game to use your own save without all the extra work? :D
     
  3. Smewth

    OP Smewth Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Dec 26, 2019
    Messages:
    8
    Country:
    Portugal
    I can't connect online with the US version, which is why i'm going through all the trouble. I already have over 100 hours dumped into the save which is why i don't want to start over :(

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Update: After looking into more stuff online, i found that i may be able to do this with "Checkpoint", which i already have installed.

    Can someone confirm if it's possible to backup the save and then restore it on another region ?
     
  4. tfocosta

    tfocosta GBAtemp Z-Warrior
    Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    225
    Country:
    United Kingdom
    I see... Have you tried to follow the instructions from this thread? :)
     
  5. Smewth

    OP Smewth Newbie
    Newcomer

    Joined:
    Dec 26, 2019
    Messages:
    8
    Country:
    Portugal
    No, but i have found others who did and did not manage to make it work. I just got home, will give the Checkpoint method a try and report back.

    Update: SUCCESS ! I've managed to make it work with Checkpoint ! I think i better put this tutorial up somewhere, in what section of this forum should i put it in ?
     
    Last edited by Smewth, Sep 27, 2020
    tfocosta likes this.
  6. tfocosta

    tfocosta GBAtemp Z-Warrior
    Member

    Joined:
    Jun 2, 2020
    Messages:
    225
    Country:
    United Kingdom
    Glad it worked! :D
     
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Changing, Request], region