Hardware Hacking Fan constantly on when switch is off, then turns off when switch is on

Synxx

Member
OP
Newcomer
Joined
Jan 9, 2022
Messages
7
Trophies
0
Age
37
XP
55
Country
United Kingdom
So I recently installed a hwfly to my switch oled. All works fine, get the green light and boots to hekate with the files loaded onto the sd card.

Decided to put the console all back together. Got to plugging the battery in before I put the heat shield on and the fan started spinning. Tried unplugging the battery and then putting it back and still did same thing.

I then turned on the console and the fan immediately stopped. I booted ofw and played a game for awhile but still no fan came on. Turned off the console and the fan came on.

Anyone have any idea why this is happening or what I can check please? If pics are needed just let me know what to take a pic of and I'll get it up.

Thankyou for any help or information provided.
 

kylum

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
394
Trophies
1
XP
1,477
Country
United States
Sounds like a short. Check for bridging and solder splashes. Inspect the ribbon cable,connector, and pins to the fan for damage as well. Posting some hi rez pics would help others in assisting your problem!
 

Synxx

Member
OP
Newcomer
Joined
Jan 9, 2022
Messages
7
Trophies
0
Age
37
XP
55
Country
United Kingdom
Sounds like a short. Check for bridging and solder splashes. Inspect the ribbon cable,connector, and pins to the fan for damage as well. Posting some hi rez pics would help others in assisting your problem!

Thanks for the reply. Is there a certain point of the board I should take pictures of to upload?
 

kylum

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
394
Trophies
1
XP
1,477
Country
United States
The areas you soldered to, around the fan connector and anything that looks like possible damage. Diligently inspect your work and surrounding areas and fan connector/ribbon!
 

Dabiolos

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jan 17, 2018
Messages
47
Trophies
0
Age
41
XP
364
Country
Germany
I only repaired my own switch so far but I watched a lot of videos from tronicsfix and the TheCod3r on YouTube before I started. So I would say look for shorts around the m92 ( On the MOSFETs) maybe.

I remember seeing a video where one of them explains that the fan is connected to the m92 over a MOSFET and sharing power with the joy con rail.

Are your joycons charging fine?
 

Synxx

Member
OP
Newcomer
Joined
Jan 9, 2022
Messages
7
Trophies
0
Age
37
XP
55
Country
United Kingdom
The areas you soldered to, around the fan connector and anything that looks like possible damage. Diligently inspect your work and surrounding areas and fan connector/ribbon!
Apologies for my slow replies, working odd hours this week. I'll get some pics up as soon as I can.
Looking at it I can't see any damage, I used to do the rgh installs on the xbox 360's, so I'm not someone who has just picked up a soldering iron and though I can do this haha.

But I also understand the need for pics as I saw some shocking soldering work back then when people thought they did a good job and wondered why it didn't work so no worries.

The fan ribbon looks good, i tried another fan and got the same problem too. Can't really say about the fan connector as I can't really see much.
I only repaired my own switch so far but I watched a lot of videos from tronicsfix and the TheCod3r on YouTube before I started. So I would say look for shorts around the m92 ( On the MOSFETs) maybe.

I remember seeing a video where one of them explains that the fan is connected to the m92 over a MOSFET and sharing power with the joy con rail.

Are your joycons charging fine?
Hi there, the joycons are recognised and working fine. They have a battery bar under them. But I have noticed if I plug the USB charging cable in then they have this weird glitchy charging animation like the charge is going to them on and off really quickly. The console charge bar is fine though.

I will have a check of the mosfets and see if anything is wrong.
 

majawors

New Member
Newbie
Joined
Mar 13, 2023
Messages
1
Trophies
0
Age
35
XP
16
Country
United States
I figured it out! I had this same problem with a Switch V2 where the fan turned on full blast only when the console was completely turned off, and I was able to trace it to this section on the back of the board (image 1 in link below). Measuring voltage at the fan pins (battery plugged in, console turned off), I saw 5V at pin 1 and pin 4. I decided to find anywhere else on the board reading this same measurement, which eventually led me to this section on the back of the board. I saw the same 5V reading on the south side of the west-most large cap in this area (image 2 in link below) and comparing this to a known working board this same cap was reading 0V under the same conditions. On a whim, I pulled the 9-ball BGA chip (ALJ 047?) and replaced it with one from a donor board, and the fan is back to operating completely normally!

I scoured the internet for days trying to find a solution to this problem, so hopefully this brings some peace of mind to anyone else who runs into this same issue. Good luck!

20230313_131929.jpg
20230313_133140.jpg
 

OhItsSlick

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Sep 17, 2021
Messages
85
Trophies
0
Age
21
XP
635
Country
United States
I figured it out! I had this same problem with a Switch V2 where the fan turned on full blast only when the console was completely turned off, and I was able to trace it to this section on the back of the board (image 1 in link below). Measuring voltage at the fan pins (battery plugged in, console turned off), I saw 5V at pin 1 and pin 4. I decided to find anywhere else on the board reading this same measurement, which eventually led me to this section on the back of the board. I saw the same 5V reading on the south side of the west-most large cap in this area (image 2 in link below) and comparing this to a known working board this same cap was reading 0V under the same conditions. On a whim, I pulled the 9-ball BGA chip (ALJ 047?) and replaced it with one from a donor board, and the fan is back to operating completely normally!

I scoured the internet for days trying to find a solution to this problem, so hopefully this brings some peace of mind to anyone else who runs into this same issue. Good luck!

View attachment 358844View attachment 358845
Well done and thank you for the update.
 

Thegribbs

Member
Newcomer
Joined
May 2, 2023
Messages
18
Trophies
0
Age
33
XP
62
Country
Australia
Weird, I just had the same issue after installing a HWFly chip.
I haven't checked the ALJ047 yet.
It's just strange. This didn't happen until I fully assembled the console. I'll slowly dissemble and see if I can find what is causing it, and if I can't get a result there, I'll check the chip.
 

dewolf

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Mar 28, 2023
Messages
54
Trophies
0
Age
35
XP
146
Country
Italy
I’ve same problem but on oled version… any one have some clue on what can be?
Post automatically merged:

no matter, fixed, it was the same problem with a broken ALJ 047 (into the oled is place on the left of the CPU)
 
Last edited by dewolf,

Thegribbs

Member
Newcomer
Joined
May 2, 2023
Messages
18
Trophies
0
Age
33
XP
62
Country
Australia
I’ve same problem but on oled version… any one have some clue on what can be?
Post automatically merged:

no matter, fixed, it was the same problem with a broken ALJ 047 (into the oled is place on the left of the CPU)
Any advice on where I could source a replacement chip?
 

tuafed

New Member
Newbie
Joined
Jun 12, 2023
Messages
2
Trophies
0
Age
40
XP
18
Country
Turkey
At oled version, my broken ALJ 145 chip (physically broken) causes same fan issue. I can't find anything about that chip. I'll try MAX8969EWL chips. I found this but not know is it true?
"+AJZ is MAX8969EWL50+, +ALJ is MAX8969EWL53+"
 
Last edited by tuafed,

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    Is that why your guts been messed up also?
  • BigOnYa @ BigOnYa:
    I'm still laughing bout when Veho ask other day how many people live in Michigan, and you said 1 white dude.
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    I don't remember what I did yesterday
  • BigOnYa @ BigOnYa:
    And that's why you backed up
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    I regret giving birth to you
    +1
  • BigOnYa @ BigOnYa:
    BeSt turd you ever shit out
  • BigOnYa @ BigOnYa:
    Is that Metro any good?
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    I gave up after two chemo dogs jumped me
    +1
  • wolffangalchemist @ wolffangalchemist:
    My favorite part about filing taxes is that I always either owe a disportionate amount of money or get literally pennies back.
  • wolffangalchemist @ wolffangalchemist:
    And I make under 30k a year.
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    Just sit in jail
  • wolffangalchemist @ wolffangalchemist:
    If it was a option just to go to jail for month as opposed to filing taxes I might be tempted, jail ain't that bad atleast in the us.
  • wolffangalchemist @ wolffangalchemist:
    You just go in for a month and come out with no fines or having to pay them anyway, I would be down.
  • Maximumbeans @ Maximumbeans:
    Good morning degenerates
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    hi, good morning
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    @wolffangalchemist here, jail or even simple detention is instead a way to get debts on you by the state
    outright
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    because its not "free", its only free if you stay there but then they want you to pay up once you get released, for all the "shitty service" and abuse they gave you
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    I'm not fucking kidding
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    that's how its set up over here
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    and you'll never be able to get out of those debts unless..you commit a crime...thus making an endless cycle
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    they are "smart" you see
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    they're just bastards if you ask me lol
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    some homeless people commit crimes or a lot of misdemenors to get into detention so they have some place to stay even, but of course it will never solve their finances, quite the opposite
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    so yea....its really messed up if you ask me
    LeoTCK @ LeoTCK: so yea....its really messed up if you ask me