DSTWO will not work in 3DS

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by MaxSpeelman, Aug 6, 2012.

Aug 6, 2012

DSTWO will not work in 3DS by MaxSpeelman at 5:19 PM (3,618 Views / 0 Likes) 19 replies

  1. MaxSpeelman
    OP

    Newcomer MaxSpeelman Newbie

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    5
    Completely unable to get my DSTWO to work in my 3DS.
    the 3DS is 4.3.
    I downloaded the EOS, extracted it, put the _dstwo file and the ds2boot file on the sd card along with the 1.17 update file but when I put it in my 3DS i get the standard error message. Even tried it in my friends 4.2 3DS but it won't work.
    What could I be doing wrong?
     
  2. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    because you havnt updated the card using the update first

    the console must be on a lower firmware for the update file to run the standard way
     
  3. indask8

    Member indask8 New Member Forever

    Joined:
    Apr 19, 2007
    Messages:
    987
    Location:
    Look at the Flag...
    Country:
    France
    You updated your 3DS before the DStwo...

    Now you'll either have to find someone with a DS/DSlite or Non updated DSi/3DS.
     
  4. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    you can update the DSTwo still but its annoying and risky

    1)rename dstwoupdate.dat to dstwoupdateb.dat.
    2) insert dstwo into the 3ds; at this moment, you will get an error screen, but your dstwo should be going through the update process.
    3) Wait for 10 minutes. Once time passed , power off and delete the dstwoupdateb.dat. from the msd.
     
    1 person likes this.
  5. MaxSpeelman
    OP

    Newcomer MaxSpeelman Newbie

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    5
    I tried it on a 4.2 3DS though, is that not low enough?
    I also tried that thing where you rename the update file but it didn't work.
     
  6. indask8

    Member indask8 New Member Forever

    Joined:
    Apr 19, 2007
    Messages:
    987
    Location:
    Look at the Flag...
    Country:
    France
  7. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    well you didnt follow it carefully enough

    4.2.0-9 was not that long ago

    depends on where you bought the DStwo from and how long it was sitting on there shelf

    i posted it above
     
  8. MaxSpeelman
    OP

    Newcomer MaxSpeelman Newbie

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    5
    Ok should I try the other method then?
    Or is it a better idea to wait till I can use my friends DSi or my friends DS phat to do it?
     
  9. EyeZ

    Member EyeZ GBAtemp Addict

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Messages:
    2,336
    Country:
    United Kingdom
    If i was you i would wait to borrow a DS/Lite or a non updated Dsi
     
    1 person likes this.
  10. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    i always update mine in my spare phat DS
     
  11. MaxSpeelman
    OP

    Newcomer MaxSpeelman Newbie

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    5
    Used my friends 1.1 3DS, working now!
     
  12. Ben_j

    Member Ben_j GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 13, 2005
    Messages:
    696
    Country:
    France
    First be sure it's the 1.17 and not 1.15 update, the link in their download page is wrong. Then, rename the dsupdate.dat to dsupdateb.dat and put it on the root of the SD card. Turn on the 3DS and when you're on the error screen, wait 3mn with the 3DS on. Then restart and it should work.
     
  13. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    Apparently you can use an Action Replay to use a card without updating.
     
  14. totalnoob617

    Banned totalnoob617 Banned

    Joined:
    Sep 27, 2010
    Messages:
    785
    Country:
    United States
    what do you mean? please elaborate , btw is the ds AR a pass through?i forget now
     
  15. Rydian

    Member Rydian Resident Furvertâ„¢

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    The one for the DSi appears to just be a pass-through.
     
  16. ComeTurismO

    Member ComeTurismO CTO

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    2,909
    Location:
    4:54 PM
    Country:
    Canada
    Remember, if your 3ds update is not supported by a Flaschart, DON'T update. Use a regular DSL and use the patch if there is for the update.
     
  17. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    Dunno, just read somewhere that if you boot an Action Replay then the 3DS will forget to check if a card is up to date.
     
  18. Luigi2012SM64DS

    Banned Luigi2012SM64DS G-old member

    Joined:
    Aug 27, 2011
    Messages:
    2,060
    Location:
    Minecrapt
    Country:
    Canada
    why are we still arguing about this.
    its solved.
     
  19. Chocolina

    Member Chocolina GBAtemp Fan

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    450
    Country:
    United States
    I find that the 3DS guides arent working. I renames the file to xxxxxb and waited like 5 minutes and still no luck.
     
  20. godreborn

    Member godreborn GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    691
    Country:
    United States
    make sure the update file is on the root. were u on a really old supercard firmware? it would be interesting if a member started an update service for this kind of thing. I actually own a 3ds and ds lite (as a memento of my first trip to Japan, so I don't think I'll ever sell it). :)
     

Share This Page