DSTWO not recognized

Discussion in 'Supercard' started by animefreak55, Jun 23, 2012.

Jun 23, 2012

DSTWO not recognized by animefreak55 at 11:33 PM (5,379 Views / 0 Likes) 25 replies

  1. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    I updated my card to the newest firmware 1.15 yesterday and then decided to update the EOS too. I formatted the micro sd card and then copied over the eos files but now my 3DS and DS Lite don't recognize it at all. Is there anyway to fix this?
     


  2. CannonFoddr

    Member CannonFoddr Regular GBATemp Lurker

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    4,106
    Location:
    Sitting by computer
    Country:
    United Kingdom
    When you say 'don't recognize it at all' - what do you mean

    When you switch on - (I'll use the DSLIte for an example) - do you see nothing above 'pictochat' & 'ds download play'
    or
    Do you see 'dstwo www.supercard.sc' ??

    If it's 'nothing at all' - then I'll check your microSD card is inserted correctly... if it not in properly - the card doesn't show up
    (see the 'Tips & Tricks' /' How to improve the connection of the contact' on this thread for info)
    or it's possible you didn't format it correctly - did you use the panasonic SD formatter or Windows own format facility (I assume you are using Windows) - Windows DON'T follow the proper way of formatting SD cards, so you may end up with problems

    If it shows 'dstwo...' etc but when you try to start it it comes up with a message like 'this card is not recognise' (or something about restarting the DS again) the it's possible you haven't updated the DSTwo correctly (although this I think only occurs with DSi & 3DS & not DSLite)

    If it starts up & you don't get a message like above, but you don't get to see the DSTwo 'plugin menu' (as it it locks up) - then recheck you installed the EOS properly,
     
  3. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    Yeah, when I turn it on my ds doesn't show anything above pictochat and download play. Do I need specific settings for the formatter? I was using windows to format up til now. And I've made sure it has been inserted correctly.
     
  4. EyeZ

    Member EyeZ GBAtemp Addict

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Messages:
    2,336
    Country:
    United Kingdom
    A format will not make the cart show up, it sounds like a contact issue to me, but on two consoles, what's the chances of that?
     
  5. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    Then I can't fix it?
     
  6. EyeZ

    Member EyeZ GBAtemp Addict

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Messages:
    2,336
    Country:
    United Kingdom
  7. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    It isn't loose in the slot so I didn't do the first one, but I thought the TK paper trick would work. It didn't, maybe it isn't contact issues?
     
  8. Terminator02

    Member Terminator02 ヽ( 。 ヮ゚)ノ

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    4,517
    Location:
    Somewhere near monkat
    Country:
    United States
    Take a screenshot of the root of your MicroSD card or list the directories (folders).
     
  9. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    The only folder I have is _dstwo
    Besides that I have the ds2boot.dat
     
  10. jimmyemunoz

    Member jimmyemunoz GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Feb 23, 2009
    Messages:
    1,958
    Location:
    Louisiana
    Country:
    United States
    His flashcard is bricked. Anytime I hear about updating and the updated flashcard not showing up on two different DS consoles...I can safely deduce, with about 99.9% certainty, that the flashcard is bricked.
     
  11. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    Is there a fix for that? Or am I screwed?
     
  12. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    Tried to do this
    http://3dsaccessary.wordpress.com/2012/04/24/how-to-repair-your-dstwo-if-it-show-no-card-insert/

    With my friend's AK2 but no luck
     
  13. deishido

    Member deishido Texture Modder

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Messages:
    205
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    If the card doesn't show up at all on your ds, the SD card can't possibly be to blame and formatting it would not fix it. (Normally, when you insert a flashcard without an SD card it will still show up; meaning that the sd card does not have an effect on the card's readablilty) Granted, something from the card is the cause for the bricking of the cart's firmware. With the issues you're describing, the problem is with the flashcart's firmware, not the SD card. I don't know much about your cart, but my AK2i and my friend's are having the same exact issue. They suddenly became unreadable by both of our systems. I will attempt to reflash them sometime this week. Try to reflash the firmware on your cart if you can to un-brick it, if you can't you may have to get a new cart.
     
  14. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    I don't think I can fix my firmware without unbricking it first.
     
  15. deishido

    Member deishido Texture Modder

    Joined:
    Jul 8, 2009
    Messages:
    205
    Location:
    Indiana
    Country:
    United States
    Fixing the firmware would unbrick it. AceKard lets you flash the firmware using a second working flashkit (Which I no-longer have, so I'm out of luck too) It seems that we would both have to get new carts. Sorry I couldn't help you find a way to fix it, good luck
     
  16. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States

    It's fine, thanks.
     
  17. Terminator02

    Member Terminator02 ヽ( 。 ヮ゚)ノ

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    4,517
    Location:
    Somewhere near monkat
    Country:
    United States
    Did it work after you updated your firmware but before you put on the latest EOS?
     
  18. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    I updated first

    With the EOS was I supposed to just delete my old files and then put in the new ones?

    I don't remember what EOS I had before but I just skipped to the May 21st one.
     
  19. Terminator02

    Member Terminator02 ヽ( 。 ヮ゚)ノ

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    4,517
    Location:
    Somewhere near monkat
    Country:
    United States
    I mean did you try the DSTWO after you updated the firmware, but before you updated the EOS?

    I'd recommend trying to set it up again from scratch before declaring it completely bricked.
     
  20. animefreak55
    OP

    Newcomer animefreak55 Advanced Member

    Joined:
    Aug 13, 2011
    Messages:
    93
    Location:
    Home
    Country:
    United States
    I don't recall but I'll give it a shot
     

Share This Page