Dragon Quest VI US Language Patch - German

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by --=ZerO=--, Feb 20, 2011.

Feb 20, 2011
  1. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany


  2. Slyakin

    Member Slyakin See ya suckers

    Joined:
    Oct 15, 2008
    Messages:
    4,450
    Location:
    Soviet Slyakin
    Country:
    United States
    Oh, I was think of DQ 5. Whoops!
     
  3. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany

    The EU version of DQ6 is TBA at the moment, AFAIK.
    But all EU languages are already included in the US ROM.
     
  4. Kiekoes

    Member Kiekoes Lord of the Seven Kingdoms

    Joined:
    Mar 20, 2010
    Messages:
    372
    Location:
    Vlissingen
    Country:
    Netherlands
    How far is this translated?
     
  5. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany

    As far as i can see 100%.
     
  6. Tubby28

    Member Tubby28 GBAtemp Fan

    Joined:
    May 20, 2008
    Messages:
    315
    Location:
    Germany
    Country:
    Germany
    hi want the german patch on filetrip please
     
  7. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany
    Mirror added... [​IMG]
     
  8. Jonk

    Newcomer Jonk Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    20
    Country:
    Germany
    Thank you so much!
    It's great to play this in German! [​IMG]

    Little bug: After every item name and after some monster names is something, which looks like "Zd", "Zj" or "Ze".
     
  9. Marth16

    Newcomer Marth16 Advanced Member

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    68
    Country:
    Germany
    Will it work with the AP-patched rom?
     
  10. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany
    No. It only works with the unpatched ROM but in the language patch the AP patch is included...
    So u patch the unchanged NukeThis release and u'll get a german AP patched ROM.

    I see the inventory is a very little bit weird. I see if i can fix it. But this is only cosmetic...
     
  11. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany

    Yeah i just saw it... I'll try to fix. I think that are some kind of tags for the font. Colors or bold, italic and such stuff...
     
  12. Marth16

    Newcomer Marth16 Advanced Member

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    68
    Country:
    Germany
    Every time I try to patch it, it gives me a 0kb file
     
  13. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany
    Well... Maybe u're using a wrong ROM file?

    The name of the unpatched ROM has to be "nt-dq6.nds".

    The MD5 of my source ROM is F5DD2364B69034439F79245849BEE633.

    You should check if your ROM is different.


    @The ITEM problem:
    I think i found the problem but it will take a long time to fix. The itemlist is in plain text and looks like this for the german language file..

    7Wunderschwerter%m@8N@þ@0M@2%o@3%s@4Zombiespalter%e@5%r@7Zombiespalter%n@8N@þþþ@0F@2%p
    @3%t@4Feuerklinge@5%r@7Feuerklingen@þ@0F@2%p@3%t@4Sonnenblitz$klinge@5%r@7Sonnenblitz$klingen
    @þþþ@0F@2%p@3%t@4Zauberpeitsche@5%r@7Zauberpeitschen@þþþ@0M@2%o@3%s@4Sonnenfächer%e
    @5%r@7Sonnenfächer%n@þþ@0M@2%o@3%s@4Flammen$bumerang%d@5%r@7Flammen$bumerange%n


    The english looks like this:

    @7sunderbolt blades@8N@þþþ@0N@2the @3a @4saw blade@5the @6some @7saw blades@8N@þþþ@0N@2the
    @3a @4poison needle@5the @6some @7poison needles@8ï¼®@þ@0N@2the @3a pair of @4falcon knife ;earrings
    @5the @6some @7pairs of falcon knife earrings@8Y@þþ@0N@2the @3a @4demon spear@5the @6some @7demon spears@8ï¼®@þ@0N@2the @3a @4great bow@5the @6some @7great bows@8N@þþþ@0N@2the @3a
    @4rusted sword@5the @6some @7rusted swords@8N@þ@0N@2the @3the @4Sword of ;Ramias@5the @6some
    @7Swords of Ramias@8N@@0N@2the



    So it seems to me i would have to replace all the %Char combinations by hand...
    All other languages seem to be ok.
     
  14. Tubby28

    Member Tubby28 GBAtemp Fan

    Joined:
    May 20, 2008
    Messages:
    315
    Location:
    Germany
    Country:
    Germany
    can you tell my how many time this take for you to make it
     
  15. Etalon

    Member Etalon Former Akaio Fanboy

    Joined:
    Oct 18, 2010
    Messages:
    1,205
    Country:
    Morocco
    The US ROM is Multi 3, right?

    Maybe it's possible to detect the language option in the Savefile and change it to German in the Savefile?

    That would be much easier - if that's possible...
     
  16. hellboy1983bln

    Newcomer hellboy1983bln Member

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    12
    Location:
    Berlin
    Country:
    Germany
    Thanks --=ZerO=--
    Finally in German [​IMG]

    I've tried to change a weapon name in the item list...but then it got worse.
    If you try to change something and you make a single error, every single item name in the game disappears. [​IMG]
    I hope you know how it works
     
  17. --=ZerO=--
    OP

    Member --=ZerO=-- GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    271
    Country:
    Germany
    Yeah... I do. [​IMG]
    I'm just uploaded v1.1 of the patch.

    http://filetrip.net/f24085-Dragon-Quest-VI...velat--1-1.html

    Hope i got all fixed...
     
  18. hellboy1983bln

    Newcomer hellboy1983bln Member

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    12
    Location:
    Berlin
    Country:
    Germany
    [​IMG] Hell Yeah!!!!!
    Thanks man.
    Maybe u can tell me sometime how u done it [​IMG]
     
  19. SignZ

    Member SignZ Timelord

    Joined:
    Jul 16, 2008
    Messages:
    2,080
    Country:
    Germany
    So, did you fix both the items AND the enemies? [​IMG]

    Interesting, that there appears a patch after the release of the German hacked ROM on a German ROM-Site.

    If you want help on fixing the item problem, PM me. I'll tell you how we did it.

    €dit: It's not perfect, but better than our other sollution (which added linebreaks after each itemname, when you either found our bought one
    "SignZ erhält
    Kesses
    Kopftuch
    !"
    I think it's better as Kesses Kopftuch)
    [​IMG]
     
  20. hellboy1983bln

    Newcomer hellboy1983bln Member

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    12
    Location:
    Berlin
    Country:
    Germany
    Items fixed...but not the enemies [​IMG]
     

Share This Page