CycloDS + EZ 3in1

Discussion in 'CycloDS' started by onegi, Aug 17, 2008.

Aug 17, 2008

CycloDS + EZ 3in1 by onegi at 8:17 AM (1,632 Views / 0 Likes) 10 replies

  1. onegi
    OP

    Newcomer onegi Member

    Joined:
    Aug 4, 2008
    Messages:
    14
    Location:
    Australia
    Country:
    Australia
    Hey guys, this has probably been asked before, and i searched but couldn't find anything.

    I have got GBA games running using them both with the 1.4 firmware for the cyclods without using exploader program, but it never saves. Is there a way to make it save without flashing the game onto the 3in1 card permanently?
    I cant find any options to save or anything like that, and because its on the (forget what type of ram) when i turn it off, of course, the save is gone.

    So yeah, main thing being, can i make it so it can save onto the SD card?
     
  2. wchill

    Member wchill Resident chillxpert

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Messages:
    1,407
    Country:
    United States
    NOR's not really permanent, it's semi-permanent.
    You can put another game on the NOR when you want to switch.
    So switch from PSRAM to NOR today!
     
  3. ShiningSaber

    Member ShiningSaber Tiger

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    119
    Location:
    Clemson, South Carolina
    Country:
    United States
    Update to newest firmware (beta or regular is fine)
    Using the tool, flash to NOR. Play the game, then flash other games to the NOR when you want to switch.
    Or, enable BETA GBA Support in the CycloDS menu (under options), navigate to the folder, and play the game. When you restart CycloDS, it will back up your save onto your SD card. From there, you can load the game again, and resume your save file, or load another game.
     
  4. Ryupower

    Member Ryupower Brood

    Joined:
    Oct 8, 2007
    Messages:
    2,763
    Country:
    United States
    did you make
    the
    GBA_SAVE folder on the ROOT of your card
    GBA_SIGN folder on the ROOT of your card

    I am using th 3-in-1 and CycloDS and PSRAM
    may games SAVE fine


    GBAexploader 0.57 and CycloDS use the SAME folder system so you can use both
     
  5. Sumea

    Member Sumea Disco Ninja Frog

    Joined:
    Aug 16, 2008
    Messages:
    1,315
    Location:
    Turku
    Country:
    Finland
    After finishing playing, did you run the exploader again, and press A for one of the save slots - and when you started to play did you try to LOAD the same save file..?

    Just asking, sicne this is way how exploader works.
     
  6. MaNsiu58

    Newcomer MaNsiu58 Member

    Joined:
    Sep 5, 2007
    Messages:
    13
    Country:
    Singapore
    will the new chip set ez flash 3 in 1 work with the cyclods?
     
  7. Rascal

    Member Rascal GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 23, 2008
    Messages:
    429
    Country:
    United States
    Yep. Works perfectly with new chip set.
     
  8. Seven

    Member Seven oh hell no

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Messages:
    777
    Country:
    United States
    Gah, NOR writing takes ages to do. Plus it's ONLY necessary for ROMs that are 32 MB in size. Any other game can be accessed via ExpLoader's file browser.

    About your saving issue, there are some games that need to be SRAM patched in order to save, or else the save files will get deleted. This only affects games with larger save files, like Pokemon FR/LG. In order to SRAM patch these, search for the GBATA program, and there should be a SRAM patcher within the program.
     
  9. wchill

    Member wchill Resident chillxpert

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Messages:
    1,407
    Country:
    United States
    GBATA doesn't patch 1024Kbit FLASH games, like Pokemon.
    To patch these, you have to use the EZ4 client or an IPS patch (in some releases).
     
  10. MaNsiu58

    Newcomer MaNsiu58 Member

    Joined:
    Sep 5, 2007
    Messages:
    13
    Country:
    Singapore
    I got the old 3 in 1. battery's dead and gonna change a new one. so the old one and the new one works perfectly with the cyclo? if there's no difference i might just change a new battery for my old one.
     
  11. wchill

    Member wchill Resident chillxpert

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Messages:
    1,407
    Country:
    United States
    The newer EZ 3in1 carts use different chips, however if you have the latest firmware you'll be okay.
     

Share This Page