Emulation Best way to play every possible N64 game on wiiu

uhhh_adam

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jun 14, 2020
Messages
79
Trophies
0
Age
31
XP
109
Country
United States
wii64 has gone a long way latest versions are almost up to latest not64.
Post automatically merged:


why would i test n64 emulators on android? lol i only use wii or wiiu ...
yeah, I plan to update them and the PS1 emu soon
 

fatherjack

Well-Known Member
Member
Joined
Jul 3, 2007
Messages
638
Trophies
1
Location
Still Here
XP
1,212
Country
United Kingdom
I’d like to make a Banjo Tooie WUP installable channel, and notice OP states:
“Banjo Tooie- Not64 with fb textures on and vwii overclock is the best solution for this game or wii64 rice with overclock and cpu clock divider set to one, only minor static sounds.”
are these settings possible to set to achieve this? can the overclock be automated into the channel launch?
 

pedro702

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
12,712
Trophies
1
Age
33
XP
8,624
Country
Portugal
I’d like to make a Banjo Tooie WUP installable channel, and notice OP states:
“Banjo Tooie- Not64 with fb textures on and vwii overclock is the best solution for this game or wii64 rice with overclock and cpu clock divider set to one, only minor static sounds.”
are these settings possible to set to achieve this? can the overclock be automated into the channel launch?
no, overclock cant be automated, every time you must start c2w pather and then not64/wii64 rice inject.

also wup isntall is for wiiu vc injects unless you mean an autoboot channel for not64 like Single Rom launcher like saulfabre thread? if so up to this day you cant make overclock included in the install you must always start c2w patcher first.
Post automatically merged:

I dooo. Played the living shit out of it a few weeks ago, lemme try to find it. worst case, at least it'll still let you unlock all the stages and characters, which I did. bearly got back into getting 64 games so I forgot which one I've been playing it on, I just remember rn I have 2, the wii64 that makes the water in that game look like shit and another on my vWii that plays it fine and alot of SM64 hacks and games that wont work on the other one..its Not64 but idk which version. Also thanks for all your research I'll be using it and it reminded me to get Cruis'n USA
used your savefile and beat both wiizpig first (car) and second race(plane) with savestates(no hell i can beat that untrained as i am now lol so no shamming please) used the latest wii64 (wii64 1.3) and i had no issues at all. aventure 2 is now on the main menu so yeah works fine.latest not64 should work aswell.
 
Last edited by pedro702,

mrmagicm

Well-Known Member
Member
Joined
May 27, 2018
Messages
782
Trophies
0
Age
49
XP
1,205
Country
France
Pedro702: why would i test n64 emulators on android? lol i only use wii or wiiu ..
Well, because in this case, for this emu (nintendo64), there isn't any "good" retroarch cores and wii64/not64 are kinda slow and not so compatible (I like your table). You don't have a phone or tablet to have a look?
I am the same like you: I prefer all my emus on one place, and the best is the wiiU, but some emulators are still unfinished or not available (like X68000 or many others). It's a dream, but If emulators were perfect, the wiiU would at least be able to emulate a PS2, Saturn and Dreamcast....My old android TV emulates a dreamcast on some games at 99% and the GPU is 5 years old....But even with CEMU, it cannot emulate a Wiiu, controllers are too weird ;)
 
Last edited by mrmagicm,
  • Haha
Reactions: niuus

pedro702

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
12,712
Trophies
1
Age
33
XP
8,624
Country
Portugal
Well, because in this case, for this emu (nintendo64), there isn't any "good" retroarch cores and wii64/not64 are kinda slow and not so compatible (I like your table). You don't have a phone or tablet to have a look?
I am the same like you: I prefer all my emus on one place, and the best is the wiiU, but some emulators are still unfinished or not available (like X68000 or many others). It's a dream, but If emulators were perfect, the wiiU would at least be able to emulate a PS2, Saturn and Dreamcast....My old android TV emulates a dreamcast on some games at 99% and the GPU is 5 years old....But even with CEMU, it cannot emulate a Wiiu, controllers are too weird ;)
this is a formu dedicated for wiiu or wii, that is like me going to a forum for android and start talking about windows games...

Obviously emulators run better on pc or androids... this is not the point at all...
 

mrmagicm

Well-Known Member
Member
Joined
May 27, 2018
Messages
782
Trophies
0
Age
49
XP
1,205
Country
France
Indeed your are right, but we all like the wiiU improving all emus, at the end, it will be the perfect emu station!! ;)
Was just wondering what is the source of snoid64, as on my android tv it's better than mupen64.....So maube there could be an emu for wiiU with it.
 
  • Haha
Reactions: niuus

pedro702

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
12,712
Trophies
1
Age
33
XP
8,624
Country
Portugal
Indeed your are right, but we all like the wiiU improving all emus, at the end, it will be the perfect emu station!! ;)
Was just wondering what is the source of snoid64, as on my android tv it's better than mupen64.....So maube there could be an emu for wiiU with it.
i already told you, existing a source code or not they are not written in ppc, therefore you have to port every code again, and its a huge ammount of expert work, most emulators are coded for x86(pc) or android devices(ARM) all emulators on wii or wiiu had to be hand written and ported to PPC so unless you find a codder willing to loose months of work for each emulator then it doesnt really matter.
 

mrmagicm

Well-Known Member
Member
Joined
May 27, 2018
Messages
782
Trophies
0
Age
49
XP
1,205
Country
France
Ok....Is it possible to transfer easily from one to another? for example from X86/X64 To ARM?
Maybe the only one easy is X86 to X64?
I have understand that is not possible to transform any of those to PPC or to PPC to the others....
 
  • Haha
Reactions: niuus

HandsomeJack

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 24, 2021
Messages
199
Trophies
0
Age
51
XP
1,167
Country
United Kingdom
Ok....Is it possible to transfer easily from one to another? for example from X86/X64 To ARM?
Maybe the only one easy is X86 to X64?
I have understand that is not possible to transform any of those to PPC or to PPC to the others....
https://github.com/irixxxx/picodriv...60cdf96ef16b3e8e64054a7ae0b17cbfa62e0b31c4793

This is what adding PPC dynarec looks like at a code level (in this instance on PS3).

It's doable, however, highly time consuming. The user group for Wii U homebrew is at best about 10% of that for Wii homebrew. Overclocking Wii homebrew on Wii U usually gets things working at full speed. For example, WiiMC-SS when overclocked will play almost all 576p videos without dropping enough frames for it to be noticeable.
 

mrmagicm

Well-Known Member
Member
Joined
May 27, 2018
Messages
782
Trophies
0
Age
49
XP
1,205
Country
France
Computers can manage to convert a language like chinese into another and letters are no the same, any idea why it doesn't exist between computer languages as the keyboard coding letters are the same?
 
  • Haha
Reactions: niuus

HandsomeJack

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 24, 2021
Messages
199
Trophies
0
Age
51
XP
1,167
Country
United Kingdom
Computers can manage to convert a language like chinese into another and letters are no the same, any idea why it doesn't exist between computer languages as the keyboard coding letters are the same?
Programming languages are mostly the same. It's surprisingly easy to pick up new programming languages once you've learned one, especially if the first language is C.

The problem is processor architecture, a post-compilation thing. PS1 and N64 both use an outdated, no longer supported, architecture called MIPS. The hassle comes from translating MIPS machine code into x86 / ARM / PPC machine code. Doable but hassle.
 

pedro702

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
12,712
Trophies
1
Age
33
XP
8,624
Country
Portugal
Computers can manage to convert a language like chinese into another and letters are no the same, any idea why it doesn't exist between computer languages as the keyboard coding letters are the same?
you are just translating language that is very basic, translating programing code its not. heck even with the same base like old pc games have issues with new hardware because the entire foundation they were coded on no longer exists, cpu/gpu process code in a totally different maner nowadays due to being more efficient, so even if you translated to ppc, the cpu doesnt work the same way or the gpu, so even the exact same code totally translated would not work, due to how the code expects the cpu to handle that information on x86 versus ppc, you have to do it by hand and change a lot of stuff.

like he said abode doable? sure, but very time consuming where you spend lots of time wondering why the code isnt working because the cpu/gpu just dont work like you expect it to work, they dont behave the same so lots of trial and error unless you already know the cpu by hand.

giving you an example
Splinter cell pandora tomorow came out on pc and is all coded for x86 so no translation required and yet the shadows just dont work.
Because splinter cell pandora tomorow used a technich to draw shadows where it used buffered memory from gpu to do them, the gpu now have a totaly diferent system to use the memory and no longer require a physical buffer memory to work, so splinter cell on newer gpu cant draw shadows at all, and no language has changed, just the technology.Yes you can do alot of hackjobs to get some decent result of forced shadows but it will never be the same as in an hold gpu, because that function disapeared from newer gpus.
 
Last edited by pedro702,

mrmagicm

Well-Known Member
Member
Joined
May 27, 2018
Messages
782
Trophies
0
Age
49
XP
1,205
Country
France
Ah....And we thought computing was simple sometime.....:yaysp:
We might be doomed because of console constructors and a good part of Humanity....Thanks you for the example and facts!
 
  • Haha
Reactions: niuus

uhhh_adam

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Jun 14, 2020
Messages
79
Trophies
0
Age
31
XP
109
Country
United States
no, overclock cant be automated, every time you must start c2w pather and then not64/wii64 rice inject.

also wup isntall is for wiiu vc injects unless you mean an autoboot channel for not64 like Single Rom launcher like saulfabre thread? if so up to this day you cant make overclock included in the install you must always start c2w patcher first.
Post automatically merged:


used your savefile and beat both wiizpig first (car) and second race(plane) with savestates(no hell i can beat that untrained as i am now lol so no shamming please) used the latest wii64 (wii64 1.3) and i had no issues at all. aventure 2 is now on the main menu so yeah works fine.latest not64 should work aswell.
I wont shame, that shit is HARD AF and letting go of the gas is really weird. ohh man thank you. I cant wait to update it!
 

zigoraty

Well-Known Member
Newcomer
Joined
Sep 29, 2022
Messages
92
Trophies
0
Age
27
Location
Paraíba
XP
316
Country
Brazil

pedro702

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
12,712
Trophies
1
Age
33
XP
8,624
Country
Portugal
Sorry for bump :P

@pedro702

I saw that Ridge Racer 64 works on Wii U VC inject
But...
How's the performance and other things when played on Wii64/Not64?
well the wiiu vc inject os the one with better overall this is why i putted it there, its the best version on wiiu

on gl64 (regular wii64/not64 Small Graphics Issues like front car bumper on cutscenes.on wii641.2 rice textures are all correct but every like 30 seconds for split second you see afew loose vertices, so the wiiu vc doesnt have this issue that is why its there afaik. could be this was fixed in the meantime i havent tested it.
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
  • BakerMan @ BakerMan:
    i didn't even know cali existed that far back
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    but the 1 to 5 years is the first part of "basic school" then 6 to 9 years is the second part of basic school, same amlount of years in the gymnasium which then goes to the high school part
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    The Big Bang?
    +1
  • BakerMan @ BakerMan:
    that's what happened to juan's mom, right?
    +1
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    which is then the 10th up to 14th year
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    etc
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    but you have a lot of school types and what not
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    and also in other states and countries its different
    +1
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    same about the scoring system, you might ave ABC bla bla system but we have system based on wording, though its simplified especially in practice at the basic school system and especially in primary to numbers from 1+ being the best and 5- being the worst, meaning you are most likely to repeat the class or get expelled
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    and this also is different in each country
  • BakerMan @ BakerMan:
    you know who else is different in other states and countries?
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    uremum?
    +1
  • BakerMan @ BakerMan:
    sorry, i saw the opportunity arise
    +1
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    yea well I guessed (before the image loaded or the post lol)
  • BakerMan @ BakerMan:
    well, i'm gonna take a walk rn
  • Xdqwerty @ Xdqwerty:
    See ya
  • AncientBoi @ AncientBoi:
    Imma go wank. bye guys :tpi::rofl2::evil:
    +1
  • LeoTCK @ LeoTCK:
    bye
  • BigOnYa @ BigOnYa:
    @AncientBoi stay off my couch
    +1
  • K3Nv2 @ K3Nv2:
    And get back in his bed
    +1
  • BigOnYa @ BigOnYa:
    And bring me a sandwich when you come back
    BigOnYa @ BigOnYa: And bring me a sandwich when you come back