wii stuck on component cables

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by snap_0714, Feb 9, 2011.

Feb 9, 2011
  1. snap_0714
    OP

    Newcomer snap_0714 Advanced Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    have a wii. ver 2.2 thought it was not working. then i tried to sync a wiimote and it sync but still nothing on screen. sound works. i was using the composite yellow cable. so i tried the HD 480p cable. cool it works. went to the settings page moved to 480i. saved. turned off the wii. placed back the yellow cable. still no video. thought it was the firmware. i updated to 4.3u. okay now tried to do the same process. switched back 480p to 480i and placed the yellow cable. still no video. i need to use the yellow cable cause im planning on mounting it on the car. the component works with both 480p/i but i cannot connect that to the monitor on the car. the yellow cable is fully working on 10 other wiis ive tried. so its impossible that its not working.
     
  2. Porobu

    Member Porobu Gbatemps Shiny Latias

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    1,042
    Country:
    Spain
    bad connection between your tv and the composite cable?
     
  3. snap_0714
    OP

    Newcomer snap_0714 Advanced Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    nope i tried the wii on 3 tvs. same issue. tried both cables on 5 different wiis. all working. its odd but i cant use the yellow cable.
     
  4. iggloovortex

    Member iggloovortex GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    771
    Location:
    Stratford, CT
    Country:
    United States
    so maybe you need a new yellow cable?
     
  5. snap_0714
    OP

    Newcomer snap_0714 Advanced Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    i tried 3 normal yellow cables. all wont work. its stuck on 480p. even when i check MMM it says 480p. is there a way to force reset the settings
     
  6. Porobu

    Member Porobu Gbatemps Shiny Latias

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    1,042
    Country:
    Spain
    Try pressing DPAD Down on the wiimote and reset on the wii
     
  7. snap_0714
    OP

    Newcomer snap_0714 Advanced Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    anymore suggestions? im still stuck. i tried removing the battery and still nothing. does the battery have anything to do with it? maybe the battery is just dead? the wii is working but its just eating another component slot id rather use with something else
     
  8. Joshua21136

    Newcomer Joshua21136 Member

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    24
    Country:
    United States
    Yellow, White and Red cable are called RCA cables
     
  9. Hielkenator

    Member Hielkenator GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    4,176
    Country:
    Netherlands
    Use the right connections on your TV.
    The cable you mention is a standard cable. NOT A COMPONENT CABLE.
    A standard cable WIL NOT WORK on a component input.

    ALSAlso the cable you mention CANNOT be set on 480 P
     
  10. Donkey Plonk

    Member Donkey Plonk GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 3, 2011
    Messages:
    421
    Country:
    United Kingdom
    Well spotted.
    Tell me you weren't doing this OP?
     
  11. snap_0714
    OP

    Newcomer snap_0714 Advanced Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    im doing it properly. to keep it simple. yellow goes to yellow socket. not working. the RBG cable works on the proper RBG sockets. it works on 480p/i. audio Red and white works for both cables.
    YELLOW = not working. tried on 3 tvs. tried 3 YELLOW cords. i was wondering if it could be that the settings cannot be saved? thats why its stuck on RBG cables.
     
  12. PsyBlade

    Member PsyBlade Snake Charmer

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    2,204
    Location:
    Sol III
    Country:
    Germany
    if there is ANY other software loaded before the sysmenu
    eg bootmii preloader or whatever
    try disabling it
     
  13. snap_0714
    OP

    Newcomer snap_0714 Advanced Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    53
    Country:
    United States
    nope nothing. i had it as ver 2.2 then i thought maybe its the crappy firmware. so i updated it to 4.3. still no luck. maybe ill try preloader. i think it has force 480i. but MMM says im on 480i setting. so i dont know
     
  14. PsyBlade

    Member PsyBlade Snake Charmer

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    2,204
    Location:
    Sol III
    Country:
    Germany
    The two cable use different pins on the wii's video connector.
    Check it for physical damage. Could be further in in the wii though.

    There is a 3rd kind of cable you can try.
    S-Video(NTSC wiis only) or RGB-SCART(PAL wiis only)
    both use the same pins as the component Cable.
     

Share This Page