What is the best alternative firmware for the M3 Real?

Discussion in 'M3 Adapter' started by Hebon, Nov 28, 2011.

  1. Hebon
    OP

    Member Hebon Dabbling in the videogamagical

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Messages:
    146
    Country:
    United States
    I have an M3 Real V1.49a 3rd. Unfortunately for me, I've noticed the M3 team have stopped updating it, and now, many of the newer games I want to play don't work.

    What I'd like to know is what alternative firmware is the best to use. I'd rather use just one, instead of the multibooting, to save space.

    I know that there is a list of alternatives, but instead of trying them all one by one, I'd just like to know.
     
    1 person likes this.
  2. DarkStriker

    Member DarkStriker GBAtemp's Kpop lover!

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,957
    Location:
    NIKU!
    Country:
    Norway
    YS menu, or thats what im using.
    Use the quad-boot
    You really dont save any good amount of space by not having the quad boot.
    And M3Sakura has this quick launch option, so just spamming A will instanly boot up YS menu if the last game you launched with the M3Sakura was YSmenu
     
  3. s4mid4re

    Member s4mid4re  

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,669
    Country:
    United States
    The m3 quad-boot, as stated above. Among the quad-boot, YSM3 (YSmenu adapted to the M3) is the best one.
     
  4. Hebon
    OP

    Member Hebon Dabbling in the videogamagical

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Messages:
    146
    Country:
    United States
    Ok, YS menu, but there are so many variants on it. Which one? And like I said, I really am trying to conserve space, so I'd rather use one firmware.

    Also, I am a little disconcerted about using Sakura to boot into another firmware. It sounds so iffy.
     
  5. s4mid4re

    Member s4mid4re  

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,669
    Country:
    United States
    YSmenu can be used natively with M3. Just do as the spoiler says (highlighted in red). I don't really know if that's the same as YSM3, so I'd suggest you just DL it from RGF's official release thread and place the required files in there.
    Warning: Spoilers inside!
     
  6. Crystal the Glaceon

    Member Crystal the Glaceon GBAtemp Inkling™ Squishies~

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    14,729
    Location:
    Inkopolis
    Country:
    Antarctica
    I really won't suggest to M3 Quad-Boot anymore since I am no longer updating it and only one firmware on it honestly has any updates. Just stick with YSM3 or buy a better card.
     
  7. Hebon
    OP

    Member Hebon Dabbling in the videogamagical

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Messages:
    146
    Country:
    United States
    Is there a thread about how to use YSmenu or YSM3?
     
  8. s4mid4re

    Member s4mid4re  

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,669
    Country:
    United States
    If all you want to do is install YSmenu, it shouldn't be that hard to be needing a guide.

    1) Download RGF's package [here]
    2) Find the required folder for your flashcart, according to the spoiler.
    3) Remove everything from your other firmware, and place the contents of YSmenu in.

    That should do it.
     
  9. Hebon
    OP

    Member Hebon Dabbling in the videogamagical

    Joined:
    Mar 10, 2011
    Messages:
    146
    Country:
    United States
    Ok, I've installed YSMenu.

    Also, I like to play GBA games as well as NDS games. When I load a GBA game, a bright border comes up around the game screen. Is there any way to get rid of it. I don't want it to burn into my screen, nor use up extra battery. In essence, I want my GBA games to play just like they play if I have a GBA cart in my DS.
     
  10. RchUncleSkeleton

    Member RchUncleSkeleton Skeletron 9000

    Joined:
    Feb 2, 2009
    Messages:
    1,131
    Location:
    California, USA
    Country:
    United States
    do you load GBA games from YSMENU or Sakura? I found the only way I could play my GBA games was to keep Sakura and just boot my GBA games from there, though I use WoodYS for playing NDS games.
     
  11. DarkStriker

    Member DarkStriker GBAtemp's Kpop lover!

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,957
    Location:
    NIKU!
    Country:
    Norway
    Im using the QuadBoot while manually updating it myself. I really like having moonshell working with Sakura. Only reason why im even having the Quad. And having quad boot is a plus. Only losers thinks otherwise.
     

Share This Page