USB Loader GX goes directly back to Wii menu (using channel + compatible external HD)

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by Axmann, Dec 18, 2012.

  1. Axmann
    OP

    Newcomer Axmann Member

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    I installed the USB Loader GX as a channel, and I am using a compatible external HD (formatted as NTSC) plugged into the port closest to the side of the wii.

    When I hit "start", it just shows the little windows, and goes right back to the Wii menu.

    What am I doing wrong?

    I have the .iso for my game in /apps/.
     
  2. Maxternal

    Member Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    Okay where do you have the DOL file for USB Loader GX?
     
  3. Axmann
    OP

    Newcomer Axmann Member

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    I thought that wasn't required when you install channels?

    The NeoGamma channel works fine without my SD card or anything in my Wii.
     
  4. Maxternal

    Member Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    To be more clear, There's two types of channels, a full channel and a forwarder channel. The forwarder channel is the most common and just looks for a "boot.dol" or "bootl.elf" file either on your HDD or your SD in the /apps/usbloader_gx/ folder and runs it. If it's not there it'll send you back to the System menu or just freeze.

    As for the ISO, it actually goes in the /wbfs folder ... but it would be easier just to use Wii Backup Manager and have it copy it ("transfer" it) to the HDD from the computer because I think it also has to be inside another folder within the /wbfs folder and has to be named a certain way. Wii Backup Manager will takes care of that for you.
     
  5. Axmann
    OP

    Newcomer Axmann Member

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
  6. Axmann
    OP

    Newcomer Axmann Member

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    Ugh, okay it's still not working.

    Here's what I did:

    -Used Wii Backup Manager to transfer the iso to the External HD (it also created the wbfs folder)
    -Placed the USB Loader GX boot.dol into the /apps/usbloader_gx/ folder on the External HD.

    Still nothing. It just goes back to the menu still.
     
  7. Axmann
    OP

    Newcomer Axmann Member

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    Oh, good news! I was able to get it up and working! My problem was that I didn't have IOS58 installed. That fixed the problem :D

    Thanks for your help :)
     

Share This Page