USB Loader crashes back to homebrew menu. Followed all steps correctly (I think)

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by jakebfb, Jun 16, 2019.

  1. jakebfb
    OP

    jakebfb Newbie

    Newcomer
    1
    Jun 16, 2019
    Ireland
    Hey everyone. I just tried downloading USB Loader GX onto Homebrew Channel and it won't load games. I know everyone has had this issue but I can't seem to fix it. I've followed every step in a thread Cyan posted in 2015, but it doesn't work for me.

    I am on homebrew version 1.1.2, I am on an original Wii, not a vWii and downloaded the correct d2x custom IOS (v8 dsx-v8-final).

    Can someone help? Thanks.
     
  2. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Hello.:)

    For you and all that want to help you it is a good idea,to get your System Info first.
    Please be so kind an post your Syscheck (@Cyan has the Tutorial Link in his signature :yay: ).
    But here for easier search (i have take it from Cyan):
    https://gbatemp.net/threads/posting-a-system-check.300279/

    Only to get sure all is ok on your Wii.:)
    If you NOT able at the moment to post/upload something here,please look around in the great Forum for other User who maybe need help that you can give to them.And as nice "bonus" it raises your posting count.:)

    Thank you.:)
     
    Cyan likes this.
  3. jakebfb
    OP

    jakebfb Newbie

    Newcomer
    1
    Jun 16, 2019
    Ireland
    Thank you for the reply, but I just got it fixed! It turns out putting the hard drive the other usb slot fixes it haha. Appreciate it anyway!
     
    alexander1970 likes this.
  4. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Thank you for your Info.This little "faux pas" maybe helps other users in the future. :yay:l
     
  5. KiloLop

    KiloLop Advanced Member

    Newcomer
    1
    Jun 12, 2019
    United States
    Long Island, New York
    Alright, it spins and reads the disc now but I'm trying to use a burned PS1 game and after I swap it in with my dummy PS1 disc at the PS1 startup screen, it just stays there.
     
  6. Natural

    Natural GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jul 25, 2014
    United States

    I'm having a similar issue. Am I allowed to post in this thread or should I make a new one?

    Here's the information from my system check.
    syscheck.csv

    I think you have the wrong thread.
     
    Last edited by Natural, Jun 21, 2019
    alexander1970 likes this.
  7. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
  8. Natural

    Natural GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jul 25, 2014
    United States
    I use a SanDisk 32GB Cruzer Glide. So a USB Stick. So you're saying I need to update ModMii? Alright I will.
     
  9. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Not absolutely.Can you try an extern HDD first please ? USB Sticks/Drives have the behavior to working not correct.:)

    NO.
    ModMii suggests it.

    Thank you.:)
     
  10. KiloLop

    KiloLop Advanced Member

    Newcomer
    1
    Jun 12, 2019
    United States
    Long Island, New York
    Can you please remove my replies in this thread? The highly unstable mobile version of this site somehow redirected my post to here.
     
  11. Natural

    Natural GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jul 25, 2014
    United States
    You mean like a Wii game disc? I don't have any on me at the moment.
     
  12. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    FIRST you can try please an extern USB HDD to get sure it is not an USB Device problem.
    If that fails too,you can update your Wii Softmod with ModMii please.:)
     
    Natural likes this.
  13. Natural

    Natural GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jul 25, 2014
    United States
    I updated my Wii with ModMii and the problem still persists.
     
  14. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Did you tried an HDD as suggested ? :)
     
  15. Natural

    Natural GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jul 25, 2014
    United States
    No because I don't have any disks on me at the moment but I tried the information here and at least one Wii game seems to be working now: Fire Emblem Radiant Dawn.
     
  16. FancyNintendoGamer567

    FancyNintendoGamer567 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    5
    Feb 13, 2017
    United States
    @jakebfb Do you have cIOSes installed? That could be the problem.
    Warning: Spoilers inside!
     
    alexander1970 likes this.
  17. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    Ok thats a little bit difficult to say.:unsure:
    - maybe as supposed your USB Drive is the cause
    - maybe the settings in USBLoader GX has to adusted to your Wii Softmod (cIOS/IOS)
    - as @FancyNintendoGamer567 mentioned an issue with an missing cIOS.Did you install all 40 Files from the ModMii Update suggestion ?
     
  18. Natural

    Natural GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jul 25, 2014
    United States
    The Loader and Game IOS is set to 249 in USB Loader GX. I think I downloaded the 40 files from ModMii and then put it all on my SD card. Was that all I was supposed to do?
     
  19. alexander1970

    alexander1970 GBA Fan

    Member
    10
    Nov 8, 2018
    Austria
    Austria
    No.:D

    You have to install it with an wad manager like YAWMM (YetAnotherWadManagerMod).
    ModMii has downloaded it for you and it should appear in the Homebrew Channel.
    If not you can download it with ModMii under "Download Page 2" and "Wii Apps".

    With this you can install the downloaded wad files (should be located on your SD Card in the Folder WAD).:)
     
    Last edited by alexander1970, Jun 21, 2019
    Natural likes this.
  20. Natural

    Natural GBAtemp Regular

    Member
    3
    Jul 25, 2014
    United States
    I have to install every single one of these? I see stuff like IOS12-64-v526.wad, IOS13-64-v1032.wad, and etc.
     
Loading...