Updating emunand does nothing?

Discussion in '3DS - Homebrew Development and Emulators' started by Posghetti, May 14, 2016.

  1. Posghetti
    OP

    Posghetti Greninja Master

    Member
    1,049
    348
    Mar 15, 2016
    United States
    Michigan
    Hello all! I have a 2DS installed with A9LH + AuReiNand

    From my understanding of A9LH, it basically switches emunand to sysnand and vice versa (hence the 100% boot and faster boot rate)

    My emunand is on version 10.7 and there was a system update (11.0) out so I updated it to just stay up to date, but to my surprise, the version of the software is still 10.7 :unsure:

    I have already tried the obvious option
    1) Turn it off and re-do the update process
    But I'm still getting no dice

    Surprisingly, my N3DS :yay3ds: can update to 11.0 so I'm not sure what's happening lol

    Any help/thoughts would be very appreciated :D
     
  2. Boured

    Boured The most perverted furry

    Member
    GBAtemp Patron
    Boured is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    532
    383
    Sep 25, 2015
    United States
    Wherever I log in at ^w^
    Perhaps boot emunand into safe mode? It won't effect your sysnand since it's emunand so it's worth a try.
     
  3. Posghetti
    OP

    Posghetti Greninja Master

    Member
    1,049
    348
    Mar 15, 2016
    United States
    Michigan
    Thanks for the tip! I actually fixed it already, I just updated it to 11.0 after like a thousand tries lol, but I'm still wondering what caused it to not update in the beginning :wink:
     
    Boured likes this.
  4. linkinworm

    linkinworm GBAtemp Maniac

    Member
    1,349
    37
    May 30, 2008
    Birmingham (England)
    Could be low on SD card space and something as released some temp files allowing the space to be used.
     
  5. Posghetti
    OP

    Posghetti Greninja Master

    Member
    1,049
    348
    Mar 15, 2016
    United States
    Michigan
    Can't be, I have a 32 GB card in there
     
  6. chaojimbo

    chaojimbo Advanced Member

    Newcomer
    97
    22
    Aug 25, 2015
    United States
    California
    Check your SysNAND firm as well.
     
  7. Majickhat55

    Majickhat55 The Red Woman

    Member
    3,324
    1,587
    Mar 28, 2016
    United States
    Asshai
    It could also just be a communication error with the server. It happens a lot, even without CFW installed people regularly have to try updates more than once.
     
  8. Posghetti
    OP

    Posghetti Greninja Master

    Member
    1,049
    348
    Mar 15, 2016
    United States
    Michigan
    How would I go about doing that? I'm not a noob or anything, but I'm also not experienced with A9LH, I came from rxtools

    Ahh, maybe this? Since it's the only thing that makes sense right now lol
     
  9. chaojimbo

    chaojimbo Advanced Member

    Newcomer
    97
    22
    Aug 25, 2015
    United States
    California
    What's your current CFW? Luma3DS/AuReiNAND lets you go into the system settings and view what firm you are on. It will say Sys 10.7/11.0 if that's your SystemNAND or most likely Emu for emuNAND.
     
  10. Davidosky99

    Davidosky99 Eevee :3

    Banned
    2,582
    1,570
    Jun 7, 2015
    Porto
    Probably you had some bad titles on your emunand like a patched agb or twl firm. Glad to hear you sorted thing out :)
     
  11. Posghetti
    OP

    Posghetti Greninja Master

    Member
    1,049
    348
    Mar 15, 2016
    United States
    Michigan
    hmm.. mine says sys for some reason instead of emu, but I thought A9LH switched emu to sys? or is emu now sys or I'm totally wrong xD

    Oh maybe! I had an older browser installed for QR purposes, if that would cause a complication for updating?
     
  12. chaojimbo

    chaojimbo Advanced Member

    Newcomer
    97
    22
    Aug 25, 2015
    United States
    California
    Did you follow the A9LH guide all the way through? Then you don't have emuNAND and only sysNAND.
     
  13. Posghetti
    OP

    Posghetti Greninja Master

    Member
    1,049
    348
    Mar 15, 2016
    United States
    Michigan
    I followed every single step of the guide, part 1-5 with no errors so I'm not sure...just updated to Luma a few hrs ago as well
     
  14. chaojimbo

    chaojimbo Advanced Member

    Newcomer
    97
    22
    Aug 25, 2015
    United States
    California
    So you only have SysNAND, no emuNAND.
     
  15. nickwhit

    nickwhit GBAtemp Fan

    Member
    332
    160
    Jan 3, 2016
    United States
    A9LH installation eventually has you flash your emunand over to become your new sysNAND.
    This sysNAND is patched, and as long as you configured Luma/Aurei properly in the end, you will only use this updated sysNAND.
    UNLESS you decide you still want emuNAND for some reason, which is an option.
    But sounds like youre rockin the updated sys. Which is safe to update, just like emuNAND was.
     
  16. Posghetti
    OP

    Posghetti Greninja Master

    Member
    1,049
    348
    Mar 15, 2016
    United States
    Michigan
    I guess so?

    Thanks for clearing it up for me :)